Kako izbrati ogrevanje, ki bo primerno za vaš dom?

07.04.16. #Članki
Ogrevanje


PEČIpeči

KOTLI

kotli

KAMINSKI VLOŽKI

kaminski vložki

ŠTEDILNIKI

štedilniki

 SONČNI KOLEKTORJIsončni kolektorji TOPLOTNE ČRPALKEtoplotne črpalke BOJLERJIbojlerji IR OGREVANJEinfrardeče ogrevanje

Izbira primernega sistema ogrevanja v naših domovih je zagotovo ena izmed najpomembnejših odločitev, ki jih sprejmemo pri gradnji ali prenovi objekta. Ker potrebujemo ogrevanje celotnega stanovanja vsaj skozi hladnejšo polovico leta, toplo sanitarno vodo pa kar skozi celo leto, je dobro, da izbiri posvetimo vsaj nekaj pozornosti, priporočamo pa vam tudi posvet s strokovnjakom. Poleg primernega vira ogrevanja je dobro poskrbeti tudi za kakovostno dimno tuljavo ter izolacijo objekta.

Pri izbiri najprimernejšega sistema je potrebno upoštevati več dejavnikov – geografsko lego same zgradbe, vrsto zgradbe (enostanovanjska hiša, blok, poslovna zgradba itd.), leto izgradnje ter izolacijo stavbe, višino stropov, vrsto ter površino oken in vrat. Upoštevati je potrebno tudi število stanovalcev, želeno temperaturo v prostorih ter izbrati primeren energent, ki ga bomo uporabljali za ogrevanje. Mnogo stanovalcev se v zimskem času poslužuje centralnega sistema ogrevanja (npr. peči na drva), izven ogrevalne sezone pa sanitarno vodo ogrevajo npr. z električnim bojlerjem.

V naši ponudbi si oglejte pestro izbiro ogrevalnih sistemov ter izberite tistega, ki bo najbolj ustrezal vašim potrebam. Za vse informacije smo vam na voljo preko telefonskega kontakta, veseli pa ogrevanjebomo tudi vašega obiska v eni izmed poslovalnic, kjer si lahko izdelke tudi ogledate in prevzamete. Izdelke vam dostavimo tudi na dom – pozanimajte se tudi o možnosti brezplačne dostave. Ob nakupu peči, kotlov na pelete ali drva, toplotnih črpalk ter gorilnikov na pelete vam poleg dostave nudimo še ugodno montažo po celotni Sloveniji.

  • Izbira energenta

    Način ogrevanja ter energent običajno določimo že ob sami zasnovi objekta. Najbolj razširjen način ogrevanja je centralno ogrevanje, ki obenem segreva tako prostore kot sanitarno vodo. Kot dopolnitev tega sistema, ali pa tudi kot samostojni vir ogrevanja v manj hladnih mesecih, lahko namestimo tudi lokalni ali daljinski vir ogrevanja. Za menjavo energenta oz. načina ogrevanja se je najbolje odločiti, kadar trenutno ogrevanje ni več energetsko varčno, izračun pa pokaže, da se bo investicija hitro povrnila.

  • Fosilna goriva in lesna biomasa

    V Sloveniji sta najbolj razširjena uporaba fosilnih goriv ter lesne biomase. Uporaba fosilnih goriv, kot so nafta, premog ter zemeljski plin, so omogočila razvoj industrije, kot jo poznamo danes. Žal pri njihovem sežiganju nastajajo tudi okolju škodljive snovi.

    Lesna biomasa je cenovno ugoden ter obnovljiv vir energije. Z uporabo lesne biomase, kot so drva ali peleti, prispevamo v trajnostni razvoj lastnega območja, zmanjšujemo pa tudi emisije ogljikovega dioksida v zraku. Njena uporaba zmanjšuje uvozno odvisnost ter prispeva k razvoju podeželja. Odpira tudi nova delovna mesta ter prispeva k čiščenju gozdov. V naši ponudbi se nahajajo različne peči, štedilniki ter kamini na drva in pelete, med katerimi boste našli tudi takšne s priklopom na centralno ogrevanje. Izberete lahko tudi gorilnik na pelete ali olje, ki vam bo omogočil visoke izkoristke energije.

  • Grelna telesa

    Glede na sistem ogrevanja poznamo različna grelna telesa na toplo ali vročo vodo, infrardeča grelna telesa ter električna ogrevalna telesa. Verjetno vsi poznamo radiatorsko ogrevanje, saj je uporaba le-tega najbolj razširjena. So del centralnega sistema, v katere po ceveh prispe segreta voda. Zaradi temperaturnih razlik med njihovo površino ter temperature zraka v prostoru segrevajo svojo okolico ter poskrbijo za kroženje zraka. Delujejo po principu žarčenja ter konvekcije. Pri novogradnjah jih izpodriva sistem talnega gretja, ki deluje na nekoliko drugačen način.

    Poznamo tudi električna grelna telesa – električni radiatorji, električno talno ogrevanje, električni sevalni paneli. Električno ogrevanje predstavlja enega izmed najbolj ugodnih, varnih ter udobnih sistemov ogrevanja. Odlikuje jih hitra odzivnost ter prilagodljivost.

    Tudi infrardeči paneli oz. radiatorji so učinkoviti, ekonomični ter zdravju in okolju prijazni. Zaradi svoje podobnosti naravni sončni svetlobi jih v različne namene pogosto uporabljajo tudi v zdravstvenih ustanovah. Na voljo so v različnih izvedbah in oblikah, izbiramo lahko tudi med različnimi vizualnimi učinki. Prihranijo nam ogromno prostora, saj jih lahko namestimo na stene ali strop.

  • Toplotne črpalke

    So ekološko prijazen ter energetsko gospodaren sistem ogrevanja tako naših prostorov kot tudi sanitarne vode. Za svoje delovanje uporabljajo obnovljive vire, ki se nahajajo v neposredni okolici objekta – podtalnica, zrak, zemlja. Poleg ogrevanja nam nudijo tudi učinkovito hlajenje na več različnih načinov. Približno 75% ogrevalne energije toplotne črpalke izčrpajo iz okolja. Zato je takšna vrsta ogrevanja tudi zelo varčna. Odlična je za novogradnje, sanacije in menjave ogrevalnega sistema.

  • Sončni kolektorji

    Tudi uporaba sončne energije predstavlja obnovljiv vir ogrevanja, s katero lahko ogrevate tako sanitarno vodo, pa tudi prostore. Solarni sistemi so tehnološko dovršeni in okolju prijazni sistemi ogrevanja, ki zbirajo ter pretvarjajo sončno energijo v toploto. Razen začetne investicije, ostalih stroškov ogrevanja pravzaprav ni, saj so popolnoma neodvisni od ostalih virov energije. Sestavljeni so iz sprejemnikov sončne energije (površina kolektorja) ter zalogovnika vode. Sončno energijo zbirajo v ceveh, ki so napolnjene z vodo. Tako se toplotna energija prenese tudi v zalogovnik vode, kjer je pripravljena za uporabo.

    Zelo uporabni so predvsem na lokacijah z veliko sonca, pomembna je tudi njihova pravilna namestitev.

Kaj pa ogrevanje sanitarne vode?

Kot že rečeno, je mogoče sanitarno vodo skozi celotno leto segrevati s pomočjo centralnega sistema. Vendar pa včasih to ni najbolj ekonomično, zato se mnogo gospodinjstev odloči za dodatni vir ogrevanja, ki jim omogoča le nekaj toplote, s katero se nato ogreje sanitarna voda za nadaljnjo uporabo. V ta namen se najpogosteje namesti bojlerje različnih vrst in velikosti (glede na potrebe in želje članov gospodinjstva). To nalogo bo odlično opravila tudi toplotna črpalka. Za segrevanje sanitarne vode se običajno uporablja črpalka vrste zrak-voda. Na pogled je skoraj enaka električnemu bojlerju, le da ima na vrhu vgrajen tudi kompresor ter dodatno elektroniko, ki omogoča upravljanje ter delovanje črpalke.

Oglejte si našo ponudbo ter izberite ogrevalni sistem, ki bo zadostil vašim potrebam ter željam!