Pnevmatsko orodje in pripomočki v trgovini eMundia

07.26.16. #Članki
Pnevmatsko orodje

V trgovini eMundia smo za vas pripravili pestro izbiro različnega pnevmatskega orodja ter pripomočkov. V naši ponudbi se nahajajo različni pnevmatski udarni vijačniki, raglje, brusilniki, polirke, pnevmatski kovičarji, vijačniki s sklopko, sekači in čistilci, izpihovalke, pištole za vodo ter emulzije, pištole za barvanje, polnjenje pnevmatik, zabijalni aparati ter še mnogo drugih. Svoje orodje enostavno naročite kar preko spleta, ali pa nas obiščite v eni izmed naših poslovalnic.


V spletni trgovini e-Mundia.si vam na izbiro ponujamo več vrst pnevmatskega orodja:

 

PNEVMATSKI UDARNI VIJAČNIKI

Pnevmatski udarni vijačniki

PNEVMATSKE RAGLJE

Pnevmatske raglje

PIŠTOLE ZA BARVANJE

Pištole za barvanje

PNEVMATSKI KOVIČARJI

Pnevmatski kovičarji

Pnevmatsko orodje, včasih poimenovano tudi orodje na zrak, predstavlja pomemben del različnih delavnic, tovarn ter industrijskih obratov. Prisotno je tudi v vsaki domači delavnici ali garaži, saj nam lahko pride prav na vsakem koraku. Deluje s pomočjo stisnjenega zraka, ki ga orodju zagotavlja zračni kompresor. Nekatera pnevmatska orodja žene tudi stisnjen ogljikov dioksid, ki je shranjen v manjših cilindrih. Le-ti zagotavljajo prenosnost orodja. Pnevmatska orodja so v primerjavi z električnim lažja ter močnejša, kar pomeni, da lahko z njimi opravimo enako delo kot z električno, le da pri tem uporabimo lažjo ter priročnejšo orodje.

Pnevmatske naprave vam bodo olajšale različne naloge. Z njimi bodo le-te opravljene kakovostno ter z občutkom, prihranile pa vam bodo tudi dolge ure zamudnega ročnega dela.

Pnevmatsko orodje namesto električnega?

Zakaj bi izbrali pnevmatsko napravo, če imamo na voljo tudi električno? Mnoge delavnice ter obrati so dandanes opremljeni z pnevmatsko opremo, in ne z električno. Uporabljajo jih v avtomobilskih ter varilskih delavnicah, na gradbiščih, pa tudi pri montaži najrazličnejših izdelkov. Za to obstaja več razlogov – pnevmatsko orodje ima pred električnim mnogo prednosti. V osnovi je bolj ekonomično, varčno ter varnejše za uporabo. Tovrstno orodje odlično opravi naloge, ki zahtevajo natančnost in občutek, z njimi pa so dosegljivi tudi manjši prostori, do katerih se ne da dostopati z večjimi napravami.

pnevmatsko orodjeKadar intenzivno uporabljamo določeno pnevmatsko orodje, so stroški energijske porabe občutno nižji, kot pri uporabi električnega. Za proizvodnjo določene količine kinetične energije, porabi kompresor namreč občutno manj elektrike, kot samo električno orodje. Tudi dolgotrajna uporaba ter intenzivno delo pnevmatskim napravam ne prideta do živega, saj so izdelane ravno s tem namenom. Načeloma imajo tudi daljšo življenjsko dobo. Ker pnevmatsko orodje ne deluje s pomočjo motorja, se ne pregreva ter ga ni mogoče preveč obremeniti. Vzdrževanje ni potrebno.

Tovrstno orodje odlikuje tudi odlična varnost. V primerjavi z ostalimi obdelovalnimi napravami, so tiste s pnevmatskim delovanjem najbolj varne, ne predstavljajo pa tudi nobene nevarnosti električnega udara ali eksplozije. Zato so primerne tudi za uporabo v vlažnem ali mokrem okolju.

Ker pnevmatske naprave nimajo elektromotorja, ki bi ga bilo potrebno vgraditi v samo napravo, pri oblikovanju same oblike ni nobenih omejitev. Pri izdelavi tovrstnih orodij imajo proizvajalci zato nešteto možnosti – posledično lahko oblikujejo najbolj ergonomsko oblikovano napravo, ki je z vidika uporabnosti ter udobja kar najbolj prijazna uporabnikom.

Kako pnevmatsko orodje deluje?

Kot že rečeno, orodje deluje s pomočjo stisnjenega zraka, ki ga v večini primerov zagotavlja kompresor. Le-ti običajno delujejo po principu zmanjševanja volumna zraka ali pospeševanja zraka. Najpogosteje se uporabljajo batni kompresorji. Za nemoteno uporabo vseh pnevmatskih orodij je potrebno izbrati kompresor pravilne velikosti za lastne potrebe. Ugotoviti je potrebno količino zraka, ki jo porabi vsak posamezni uporabnik, orodje ali stroj, ter na podlagi teh podatkov izračunajte potrebne kapacitete.

Vrste pnevmatskega orodja

Pnevmatske naprave se ločijo predvsem glede na namen uporabe. Pnevmatski brusilniki omogočajo pripravo različnih brušenih površin, kot so les, jeklo ali barvne kovine. Običajno so ergonomsko oblikovani s tihim in močnim pogonom. Odločite se lahko za napravo, ki ima izpuh delcev speljan v vrečo, kar omogoča čistejše delovno okolje. Izberete lahko tudi kotno izvedbo ter manjšo ali večjo obliko. Kotna izvedba omogoča dostop do prostorov, ki jih s premimi brusilniki ne dosežemo. Nekatere naprave nam omogočajo celo več funkcij ter menjavo nastavkov za obdelovanje različnih površin.

Tudi polirniki so pnevmatske naprave, ki močno pripomorejo k obdelavi različnih površin. Uporablja se jih predvsem v avtoličarski stroki. So kompaktni ter običajno opremljeni z nastavljivim ročajem, ki ga je mogoče namestiti na levo ali desno stran orodja. Mogoče ga je tudi sneti, za lažje doseganje majhnih prostorov. Na nosilno ploščo je potrebno namestiti polirni papir s pomočjo pritrdilne matice. Ker ima polirnik manj obratov kot brusilnik, se lahko nanj pritrdi tudi polirna tkanina.

Pnevmatske raglje se uporabljajo v servisnih, pa tudi domačih delavnicah. Delo z njimi je enostavno, saj so lahke ter vzdržljive. Z njimi lahko vijačimo, prilagajamo pa lahko tudi smer ter hitrost vijačenja. Vijačenje omogočajo tudi pnevmatska kladiva, ki omogočajo hitro privijanje ter odvijanje oksidiranih ter trdovratnih matic in vijakov. Funkcije orodij so med seboj podobne, razlikujejo pa se glede na določitev smeri vrtenja, maksimalni vrtilni moment, način regulacije ter maksimalno velikost nasadnih ključev.

S pnevmatskim vrtalnikom lahko vrtamo tudi v kovine ter različne trdne materiale. Nastavljamo lahko hitrost vrtenja ter različne nastavke. Izberite vrtalnik, ki je izdelan iz mase, ki blaži vibracije ter tako omogoča odlično kontrolo vrtanja. Izberite napravo, ki omogoča enostavno vpenjanje različnih nastavkov. Oglejte si tudi našo ponudbo pnevmatskih setov, ki vam bodo prišli prav na različnih področjih dela.