Prenosne klime, njihove prednosti in slabosti

07.03.18.
Prenosne klime

Prednosti prenosne klime

Prva prednost prenosne klimatske naprave, ki jo boste verjetno opazili v primerjavi s stacionarno klimatsko napravo, je, da je cena klimatskih naprav precej nižja. Cene seveda variirajo glede na model, zmogljivost in glede na druge faktorje, v splošnem pa vas bo nakup prenosne klime stal manj. Še več, cene prenosnih klimatskih naprav se nižajo skoraj iz dneva v dan. Če imate torej nekoliko omejene finance oziroma je vaš trenutni dom le začasen in zato ne načrtujete velike investicije vanj, je prenosna klimatska naprava kot nalašč za vas. Prav tako se vam ne izplača kupovati fiksne klimatske naprave, če imate majhno stanovanje, saj so te namreč pogosto precej močne in v primeru majhnega stanovanja skoraj gotovo več, kot potrebujete.

Za namestitev ne boste potrebovali pomoči strokovnjaka, ampak se nameščanja prenosne klime lahko lotite kar sami. Vse, kar potrebujete, je klimatska naprava, okno ali balkonska vrata in cev za zrak, ki je verjetno že priložena klimatski napravi. Poskrbite, da bo vaša prenosna klima postavljena blizu električne vtičnice in blizu okna ali balkonskih vrat. En konec cevi namestite na temu namenjeno mesto na klimatski napravi, drugega pa speljite skozi okno ali vrata. Če je vaša prenosna klima narejena tako, da je potrebno iz nje redno prazniti kondenz, poskrbite, da boste to tudi počeli, saj vas v nasprotnem primeru lahko čaka luža, ki bo uničila vaša tla in lahko ovira delovanje klime.

Če cevi ne morete speljati skozi okno ali balkonska vrata, jo lahko speljete tudi skozi dimnik ali (v primeru, da vam lastnik stavbe to dovoli) naredite luknjo v zunanjo steno stanovanja in cev napeljete skozi.

Za razliko od stacionarnih klimatskih naprav, ki so fiksne in jih tako ne morete prenašati iz prostora v prostor, lahko s prenosno klimatsko napravo počnete prav to. Odvisno od njene teže in odvisno od tega, ali ima kolesca, ali je »prenosna« klimatska naprava v pravem pomenu besede, jo boste lahko z večjo ali manjšo lahkoto »selili« iz prostora v prostor – odvisno pač od tega, kje boste najbolj potrebovali ohladitev. Tega fiksna klimatska naprava ne zmore, saj je pritrjena na mestu.

To, da ni pritrjena na mestu, pa daje prenosni klimatski napravi še eno prednost, in sicer to, da ne povzroča trajne škode na vaših stenah (saj, razen, če cev speljete skozi steno, ni potrebno vanje delati lukenj) in ne kazi izgleda vašega prostora. Ne glede na to, ali vam je izgled vaše fiksne klimatske naprave všeč ali ne, po namestitvi z njo v estetskem smislu ne morete narediti prav veliko. Prenosno klimatsko napravo lahko, nasprotno, ko je ne uporabljate, pospravite in tako naredite prostor za druge stvari ali začasno umaknete element, ki se vizualno ne sklada povsem z videzom vašega stanovanja.

Slabosti prenosne klime

Prenosna klima ima seveda tudi nekaj slabosti, ki pa je nikakor ne delajo nevredne nakupa. Morda se vam katera od teh morebitnih slabosti sploh ne bo zdela omembe vredna in se boste raje osredotočili na vse njene prednosti.

Ena od neljubih lastnosti prenosnih klimatskih naprav je, da niso primerne za hlajenje več prostorov naenkrat in da le s težavo hladijo večji prostor. Če bi želeli s prenosno klimatsko napravo hladiti celo stanovanje, bi morali imeti vsa vrata na stežaj odprta, pa še v tem primeru bi bilo to mogoče le, če stanovanje ne bi bilo preveliko. V primeru večjih stanovanj bi morali, če bi želeli naenkrat hladiti celo stanovanje, v vsak prostor namestiti eno prenosno klimatsko napravo, to pa je precej slaba ideja tako s finančnega vidika kot z vidika porabljene energije.

Pri energetskih izkoristkih prenosne klimatske naprave niso tako ekonomične kot fiksne enote, saj je skoraj nemogoče, da vam ne bi pri ohlajanju v stanovanje uhajale majhne količine toplega zraka. Temu se lahko izognete le v primeru, da res dobro zatesnite prostor okrog cevi, kar lahko ovira funkcionalnost okna ali vrat, skozi katera je speljana. Če iščete visoke energetske izkoristke, je morda bolje razmisliti o montaži fiksne klimatske naprave.

Pri nekaterih prenosnih klimatskih napravah je potrebno poskrbeti za konstantno odtekanje vode. Morda boste morali iz rezervoarja speljati cev, ki bo skrbela za odvajanje vode, ali pa boste morali klimo redno prazniti. V nobenem primeru ta naloga ne bo ravno najlažja, če tehnično niste podkovani. Če ste prepričani, da boste tej nalogi kos, se le odločite za takšen model, drugače pa raje izberite model prenosne klimatske naprave, ki ga ni potrebno ročno prazniti.

Čeprav so prenosne klimatske naprave, kot pove njihovo ime, prenosne, je to pri nekaterih modelih lahko precej oteženo. Prenosne klimatske naprave se med seboj namreč razlikujejo tudi po teži in seveda – težja kot je naprava, večje težave boste imeli pri selitvah iz prostora v prostor. Če veste, da boste klimatsko napravo veliko selili med prostori, razmišljajte vnaprej in izberite model s kolesci, saj bodo tako »migracije« veliko lažje.

Še ena negativna lastnost prenosnih klimatskih naprav je, da znajo biti precej glasne.

Ne glede na to, ali kupujete prenosno ali fiksno klimatsko napravo, preglejte ponudbo trgovine eMundia, saj boste tam gotovo našli napravo zase.