Razmišljate o nakupu naprave za razvlaževanje zraka?

07.24.16. #Članki
Razvlaževalci zraka

Se je na stenah vašega doma začela pojavljati vlažni madeži ali celo plesen? So dobri pogoji bivanja v vašem domu ogroženi zaradi prevelike vsebnosti vlage? Potem potrebujete kakovosten razvlažilec zraka. V trgovini eMundia smo za vas pripravili izbiro odličnih razvlaževalnih naprav, ki vam bodo zagotovo prišle prav. Naročite svojega kar preko spleta ali pa nas obiščite v eni izmed poslovalnic.


Kakovost zraka je ena izmed najpomembnejših lastnosti za nemoteno ter prijetno bivanje v našem domu. Slab zrak z nizko vsebnostjo kisika ter visoko vsebnostjo vlage lahko zelo negativno vpliva na naše počutje ter storilnost, pripomore pa lahko tudi k akutnim obolenjem dihal. Če imate v vašem domu težave z vlago, vam toplo priporočamo nakup razvlažilca, ki bo to nadlogo odpravil. Na ta način si boste preprosto, hitro ter ugodno zagotovili varne, udobne ter zdrave razmere za bivanje.

Kdaj je potrebno kupiti razvlaževalec zraka?

Ker sta previsoka vsebnost vlage ter plesen v stanovanju zdravju škodljiva, je dobro vedeti, kdaj se vlage v našem stanovanju nahaja preveč. Idealna vlažnost v prostoru je približno 50%, optimalna pa znaša med 40 in 60%. Vlažnost, ki je višja od 80% povzroča zdravju zelo škodljivo plesen (je največji krivec za razvoj le-te). Plesen lahko sicer z očesom zelo hitro vidimo, saj se najprej pojavi le na majhnem delu stene, kot črni oz. temni madeži in pikice. Če zanjo ne poskrbimo pravočasno, se lahko močno razširi.

razvlaževalci zrakaV nekaterih prostorih, npr. v kopalnici, je vlažnost (zaradi konstantnega tuširanja in uporabe vode) že po naravi nekoliko višja. Višja je tudi v poletnih mesecih. V zimskem času se vlažnost nekoliko zniža, saj se hladen zunanji zrak v prostorih ogreje.

Vedeti je potrebno, da obstajata dve vrsti vlage. Prva je notranja in popolnoma normalna, saj jo ustvarjamo ljudje z dihanjem, bivanjem, znojenjem ter ostalimi aktivnostmi, druga pa je zunanja. Le-ta je lahko posledica nezadostne izsušitve gradbenih materialov stavbe, lahko pa je tudi posledica slabega dela izvajalcev (poškodbe, konstrukcijske napake). V obeh primerih je nujno redno prezračevanje bivalnih prostorov, vendar pa to včasih preprosto ni dovolj, da bi preprečili škodljive učinke previsoke vlažnosti prostorov.

Ker živimo v času, kjer je varčevanje z energijo velikega pomena, so naši domovi tudi vedno bolj neprodušno grajeni ter zaprti. Poleg manjših izgub ter večjih izkoristkov energentov za ogrevanje, pa takšna gradnja s seboj prinaša tudi slabost – idealno okolje za razvoj vlage ter plesni. Vzrok za nastanek plesni je tako lahko tudi menjava starih oken za sodobnejša, ki veliko bolje tesnijo. Tako ni več procesa naravnega oz. avtomatskega zračenja, ki smo ga bili vajeni do menjave.

Razvlažilci zraka ter redno prezračevanje prostorov nam bodo vse naštete nadloge pomagali rešiti.

Kako delujejo razvlažilci zraka?

Razvlaževalci zraka delujejo tako, da iz okolice nase vežejo vodo. Kot vemo že iz osnovnošolske fizike, lahko zrak pri višjih temperaturah sprejme več vlage, kot pri nižjih. Razvlažilci zraka to s pridom izkoriščajo, saj zrak hladijo. Ohlajeni zrak vlage več ne zmore zadrževati ter jo zato zapusti (s pomočjo procesa kondenzacije) v obliki vodnih kapljic, ki se v napravi zbirajo. Ko je posoda polna jo je potrebno odstraniti ter izprazniti. Razvlaženi zrak se na drugi strani naprave preprosto vrne nazaj v prostor.

Na kaj bodimo pozorni, ko izbiramo razvlažilec zraka?

Razvlaževalci zraka so v naši trgovini dostopni v mnogih oblikah ter velikostih. Pri izbiri naprave upoštevajte mere svojega doma oz. prostorov, kjer je vlage preveč. Proizvajalci nas v navodilih naprave obvestijo o kvadraturi ali prostornini, pri kateri bo razvlažilec zraka deloval optimalno. Na embalaži ter v navodilih pa nas obvestijo tudi o nekaterih drugih specifikacijah, ki jih moramo upoštevati pri nakupu.

Najpomembnejša informacija je zagotovo tista, ki nam pove, koliko vode je zmožen razvlaževalec zraka odstraniti na dan (upoštevajte, da je ta številka navedena za optimalne razmere v prostoru). Upoštevajte tudi informacijo o velikosti zbirne posode, s pomočjo katere lahko nato izračunate, kolikokrat dnevno bo potrebno posodo prazniti. Če posode ne želite prazniti, se odločite za razvlaževalec zraka, ki nudi direkten odvod vode s pomočjo cevi, ki jo je potrebno speljati v odtok.

Če bo vaš razvlažilec zraka stal v bivalnih prostorih, je dobro, da pri izboru upoštevate tudi glasnost naprave. Nenazadnje pa si oglejte tudi informacijo o moči – le-ta nosi informacijo o količini energije, ki jo bo razvlaževalec zraka porabil za svoje delovanje.

Izbirate lahko med različnimi razvlaževalci zraka

Razvlaževalne naprave se delijo na več različnih vrst. Mehanski razvlaževalci s pomočjo procesa kondenzacije zbirajo vlago v temu namenjeni posodi. V posodi se nahajajo tablete ali granule, ki nase vežejo vlago. Tovrstne naprave bodo vlago absorbirale takoj, ko jih postavimo na vlažno mesto, vsaj deset centimetrov stran od stene (da se omogoči pretok zraka). Ne smemo jih postaviti v bližino radiatorjev ali drugih toplotnih virov, saj lahko zbrana voda izpari nazaj v prostor.

Še bolj učinkoviti pa so elektronski razvlaževalci zraka. Za svoje delovanje sicer uporabljajo električno energijo, vendar je njihova kapaciteta zbiranja vlage veliko večja, kot pri mehanskih. Delujejo na podoben način kot klimatske naprave – s pomočjo kompresorja ter plina. Za optimalno delovanje jih je potrebno postaviti v prostor z največ vlage, njihov izkoristek pa lahko izboljšamo tako, da jih nekoliko dvignemo od tal. Njihova prednost je tudi sodobna tehnologija, ki ni občutljiva na temperaturo. Odlično bodo delovali tudi pri visokih temperaturah. Na tovrstnih napravah lahko nastavimo želeno vlažnost prostora. Ko stopnja vlage pade pod to vrednost, se bo naprava izključila.