S kosilnico in vrtnim orodjem do negovane okolice

04.09.19.
Kosilnica orodje

Pri sprehodu čez naselje nam pogled najprej uide k hišam, ki imajo poleg estetsko dovršene zunanje podobe urejeno tudi okolico hiše in negovano zelenico.

Skrb za okolico je danes pomemben del vzdrževanja hiše in vrta, vsak lastnik kvalitetno negovane travnate površine pa se zaveda, da za lepo in urejeno trato potrebuje primerno vrtno orodje in kosilnico. Kosilnica, ki je kvalitetna in primerno izbrana glede na tip, vrsto in razgibanost terena, predstavlja že pol opravljenega dela, ko govorimo o košnji.

Ob redni in pravilni košnji z dovolj naostrenim rezilom bo vaša zelenica močna ter gosta, za to pa potrebujete tudi kakovostno kosilnico, ki vam je na voljo pri podjetju eMundia. Nudimo vam najrazličnejše modele kosilnic in drugega vrtnega orodja, s katerim boste poskrbeli za brezhibno urejeno trato in širšo okolico, pri tem pa vam bo delo v veselje, končna podoba pa v ponos.

Vrtne kosilnice za vsako trato

Ob nakupu nove kosilnice morate misliti na to, kako pogosto boste kosili, kakšna sta tip terena in velikost površine za košnjo, seveda pa ne smete pozabiti tudi na lastno udobje med delom. Danes obstajajo na trgu najrazličnejši tipi kosilnic – od ročnih, električnih in robotskih, med uporabniki pa še vedno prevladujejo bencinske kosilnice, ki so tudi najbolj zmogljive in primerne za različne tipe terena. Rezilo se na trši travi ne ustavi, motor pa zaradi svoje moči lahko poganja tudi kolesa kosilnice. Sodobne motorne kosilnice so zasnovane tako, da ne oddajajo veliko hrupa, prav tako je poskrbljeno za nizko porabo goriva in majhne emisije izpušnih plinov.

Kako izbrati pravo kosilnico glede na velikost in vrsto terena?

Pri izbiri ustrezne vrtne kosilnice morate biti pozorni na velikost površine, ki jo boste kosili, in glede na to prilagajajte konstrukcijo, moč motorja ter širino kosilnice. Za manjše površine zadostuje vrtna kosilnica brez pogona in manjše širine, medtem ko za večje površine izberite kosilnico s pogonom in večjo širino. Prav tako je pri večjih površinah zaželena močnejša in robustnejša konstrukcija, ki je tudi bolj vzdržljiva in odporna na poškodbe.

Zaprte površine z veliko ovirami, kot so okrasne rastline in sadno drevje, zahtevajo manjše, ožje in okretnejše kosilnice, ki jim lahko sami nastavite hitrost. Tako boste lažje pokosili ostanke trave ob robovih in gredah. Za odprte terene pa so primernejše širše kosilnice, ki bodo naenkrat pokosile kar največjo površino zelenice.

Nezanemarljiv je tudi naklon površine, ki jo boste kosili. Večina motorjev je primernih za košnjo pri naklonu do 20°, nekateri pa omogočajo naklone do 35° ali še več, odvisno, kateri model kosilnice boste izbrali iz naše ponudbe.

Kaj je še pomembno pri nakupu kosilnice?

Ko izbirate motorno kosilnico za svojo trato, morate biti poleg značilnosti terena košnje pozorni še na:

  • Pogostost košnje

Pri izbiri vrtne kosilnice je pomembna tudi pogostost košnje. Če je vaša trava visoka in debelejša ter je ne kosite pogosto, je priporočljivo, da izberete kosilnico z izmetom oziroma zbiranjem v košaro. Če pa travo kosite pogosto, ker si želite lepo travno površino, je najbolje, da se odločite za kosilnico z mulčerjem. Trava bo tako gostejša in lepša, prav tako ne boste imeli dodatnega dela s praznjenjem košare.

  • Pogon in njegove značilnosti

Za košnjo manjših površin pogon na kosilnici ni nujno potreben, saj zaradi manjše površine košnje ne bo večjih obremenitev na ročaje, medtem ko je pri večjih površinah izbira pogona nujna. S tem se košnja poenostavi in postane manj naporna, kar pripomore k daljši življenjski dobi kosilnice. Ker je bencinska kosilnica težja, je večinoma samohodna, kar pomeni, da motor poleg rezila poganja tudi par koles, običajno zadnji. Konstantna hitrost košnje je prednost, saj z njo dosežete najboljši odrez trave in s tem enakomerno pokošeno travo.

  • Zmogljivost motorja

Motor zagotavlja moč nožu ter pogonskemu sistemu za opravljanje dela. Pri izbiri kosilnice je najpomembnejši faktor njena konstrukcija, glede na to pa izberete primeren motor. Sodobne bencinske kosilnice imajo štiritaktni enovaljni motor z vrvičnim zagonom, močnejši modeli pa tudi električni vžig. Bencinskih motorjev ne ustavi niti grmičasta in trša trata, zato so primerni za zahtevnejše površine. V podjetju eMundia vam nudimo vrtne kosilnice s tihim in varčnim motorjem, s katerim bo košnja predstavljala užitek in veselje.

  • Dodatki

Funkcionalni dodatki za kosilnice bodo vaše delo olajšali in skrajšali. Da vam trave po košnji ne bo treba pobirati, si omislite kosilnico s košem za travo, če pa želite travo na zelenici pustiti kot gnojilo, izberite kosilnico z mulčerjem. Učinkovit dodatek je tudi možnost nastavitve višine košnje, saj se vam tako trava ne bo zagozdila med rezila, košnja bo hitrejša in uspešnejša. Zelo priročen je tudi nastavljiv ročaj pri kosilnici, ki zagotavlja udobnejšo košnjo in preprečuje bolečine v zapestjih.

Vzdrževanje kosilnice

Za brezhibno delovanje vaše vrtne kosilnice je potrebno njeno redno vzdrževanje. Zdaj, v začetku pomladi, pred novo sezono košnje, je zelo pomembno, da ponovno preverite njeno delovanje. Bencinske kosilnice zahtevajo redno menjavo motornega olja in preverjanje čistosti zračnega filtra, tudi vžigalna svečka mora biti v brezhibnem stanju. Priporočljiv je pregled motorja vsaj enkrat letno, s čimer zagotovite njegovo daljšo življenjsko dobo, prav tako morate preveriti vse ostale rezervne dele. Da bo košnja učinkovita, poskrbite tudi, da boste redno preverjali ostrino nožev, jih po potrebi zamenjali ali nabrusili. Seveda ne pozabite ne čiščenje ostankov trave s kosilnice po vsaki košnji in tako bo vaša kosilnica pripravljena čakala na naslednjo nalogo.

Drugo nepogrešljivo vrtno orodje

Za lep vrt pa ne zadostuje le kakovostna kosilnica, temveč je za celostno ureditev potrebnega tudi nekaj drugega orodja, s pomočjo katerega bo okolica vašega doma zasijala.

V naši spletni trgovini vam nudimo orodje visoke kvalitete, primerno za najrazličnejša opravila – obrezovanje dreves ali cvetlic, rezanje žive meje, odstranjevanje listja, prekopavanje zemlje ali zračenje trate – našli boste različne tipe kos, motornih žag, škarij za travo, drobilnikov za veje, puhalnikov za listje, škropilnic in vrtalnikov za zemljo. S pravo izbiro vrtnega orodja in motorne kosilnice bodo vaša vrtna opravila postala užitek, kasneje pa boste zadovoljni uživali ob sadovih svojega dela.