Brez skrbi doma in na dopustu s senzorji gibanja 

08.02.16. #Članki
Senzorji gibanja

Sezona dopustov je že v polnem teku in, ko se odpravimo morju ali goram naproti, za sabo mnogokrat pustimo prazen dom, v katerem pa je polno naše dragocene lastnine. Prazne nepremičnine in stanovanja lahko postanejo lahka tarča zmikavtov, za katere je lahko neobljuden dom prava zlata jama. Na dopustu bodite brez skrbi – za to bo poskrbel senzor gibanja.


Senzor gibanja za miren dopust

Senzor gibanja je odličen za povečevanje občutka varnosti. Lahko ga namreč povežete z alarmom, ki se bo ob prihodu nepovabljenih gostov začel glasno oglašati in jih pregnal. Dobro se obnese tudi senzor, povezan z lučjo, saj je mnogo manj verjetno, da se bodo zmikavti želeli dodatno približati hiši, ko bo okrog nje kar naenkrat postalo zelo svetlo.

Senzorji gibanja, ki vam jih ponujamo v spletni trgovini eMundia, prihajajo iz tovarn proizvajalca Emos, ki spada med najboljše ponudnike tehnologije za izboljšanje varnosti, ki so trenutno na tržišču. Na voljo so vam tudi GSM senzorji, ki vam bodo ob vdoru ali ob zaznavanju kakršnih koli nepravilnosti poslali sporočilo na vaš osebni mobilni telefon ali pa vas bodo poklicali.

senzorji gibanjaSenzor gibanja lahko nastavite tako, da premikajoče se objekte do določene teže enostavno prezre. To je še posebej uporabno, če imate doma ljubljenčke, saj bi se drugače senzorji kar naprej sprožali.

Različni senzorji gibanja se razlikujejo predvsem v tem, kako zaznavajo premike. Poznamo:

Infrardeče senzorje gibanja: Infrardeči senzorji za zaznavanje premikanja so najpogosteje uporabljen tip senzorjev. Delujejo tako, da v prostoru, v katerem so, ustvarijo nevidno mrežo. Če oseba, ki se premika po prostoru, prekriva preveč mest na tej mreži, se bo senzor sprožil, prav tako, če bo zaznal, da se ravni infrardeče energije hitro spreminjajo. Takšen senzor gibanja namestite kar se da daleč stran od možnih virov toplote, torej od radiatorjev in oken, skozi katera sije sonce, saj lahko v nasprotnem primeru pride do napak.

Senzorje gibanja z mikro valovi: Tovrstni senzorji so zmožni pokrivati precej večje območje kot prej omenjeni infrardeči senzorji, vendar so temu primerno tudi dokaj dražji. V prostor pošiljajo kratke pulze mikro valov in merijo odboj – ta se spreminja, če se nek objekt v prostoru premika. Kljub temu, da imajo svoje prednosti, pa jih je precej lažje zmotiti.

Ultrazvočne senzorje gibanja: Podobno kot mikro valovni senzorji tudi ultrazvočni v prostor pošiljajo valove, le da nadzvočne, in merijo odboj od objektov v prostoru ter tako zaznajo, če se kateri od njih premika.

Senzorje gibanja z dvema tehnologijama: Takšen senzor gibanja za svoje delovanje uporablja kombinacijo dveh tehnologij za zaznavanje gibanja, na primer infrardečo svetlobo in mikro valove. Pri takšnih senzorjih obstaja manjša možnost, da se bodo sprožili zaradi lažnega alarma, saj morajo gibanje zaznati na oba načina.

Senzorji gibanja, ki jih dobite v spletni trgovini MojPaket, vam bodo gotovo pomagali do večje varnosti, vendar je pametno upoštevati nekaj nasvetov, da boste njihovo učinkovitost še povečali:

- postavite jih na mesta, kjer bo moral vsiljivec gotovo iti mimo njih, če bo želel priti do dragocenosti

- naj bodo nameščeni vzporedno s smerjo gibanja, ne tako, da se oseba premika proti njim - senzor gibanja namestite na steno vzdolž hodnika in ne na steno, pravokotno na hodnik

- sprehodite se po hiši in ugotovite, kje je največja verjetnost, da bo ropar vstopil ter tja postavite senzor gibanja

Senzorji gibanja pa niso uporabni le pri zaznavanju nepridipravov, pomagajo vam lahko še pri mnogih drugih stvareh, na primer:

- opozarjanje na obiske: svoj senzor za zaznavanje gibanja lahko nastavite tako, da bo ob zaznavanju premikov sprožil zvonec in vas tako opozoril, da prihajajo obiski.

- prihranki pri porabi električne energije: senzor, ki je nastavljen tako, da ob zaznavanju premikanja prižge luč, vam bo prihranil nepotrebno prižiganje in ugašanje luči, poleg tega pa je odličen za tiste med vas, ki ste bolj pozabljive sorte, saj vam ne bo nikoli več treba skrbeti, da ste po nesreči pustili prižgano luč.

- povečana pazljivost pri otrokih: majhni otroci, ki jih seveda ne morete imeti kar naprej pod nadzorom, kaj radi zatavajo vsepovsod, predvsem pa so jim zanimiva mesta, kamor smo jim zabičali, da zaradi lastne varnosti ne smejo iti, kot so na primer omarice s čistili ali z zdravili. Senzor, povezan z alarmom, vas bo opozoril na premike tam, kamor otroci ne bi smeli zaiti. Prav tako vam lahko senzorji gibanja služijo kot sredstvo za nadzor vašega dojenčka, ko ta ni z vami v sobi – lahko vas na primer opozorijo, da se je otrok zbudil, da poskuša splezati iz posteljice …

S senzorji gibanja bo vaša lastnina maksimalno zaščitena, pomagali pa vam bodo tudi pri prihranku električne energije. Po najboljši senzor pridite v spletno trgovino eMundia – obiščete lahko tudi katero od naših fizičnih poslovalnic, ki se nahajata v Ajdovščini in v Novi Gorici. Z veseljem vam bomo pomagali pri izbiri izdelka, ki bo ustrezal vsem vašim potrebam.