Shranjevanje živil v vročih poletnih mesecih

07.02.19.
Shranjevanje živil

Poletje je čas piknikov, priprave hrane na prostem, čas, ko dozorijo številne vrste sadja in zelenjave. Je pa to tudi čas visokih temperatur, ki so povzročiteljice hitrejšega dozorevanja, gnitja in pokvarljivosti živil.

Zato je ključnega pomena ustrezna priprava in pravilno shranjevanje živil, da bodo kar najdlje ohranila svoj okus, svežino in rok trajanja. S tem boste prepričili tudi razvoj mikroorganizmov in neprijetnih posledic zaužitja pokvarjene hrane.

Poleti so najbolj varni za shranjevanje živil hladilnik, zamrzovalna omara ali zamrzovalna skrinja, saj bodo nizke temperature hrani podaljšale življenjsko dobo za nekaj dni ali celo tednov. V trgovini eMundia vam ponujamo širok izbor hladilnikov različnih vrst, ob tem pa vam je na voljo tudi svetovanje naših usposobljenih prodajalcev, da boste izbrali pravi hladilnik zase ter se izognili morebitnim nevšečnostim zaradi pokvarjene hrane. V nadaljevanju zato preberite nekaj nasvetov o poletnem načrtovanju shranjevanja živil v hladilniku in zamrzovalniku.

Hladilniki so ujni

Hladilnik je poleti najbolj učinkovit in uporaben pripomoček za shranjevanje živil. Priporočljiva temperatura v njem je od 2 do 8 ºC, poskrbite pa, da ne bo preveč napolnjen, saj bo v nasprotnem primeru hlajenje slabše. Poleti večina ljudi daje prednost hlajenju osvežilnih pijač, zato bodite pozorni na temperature v hladilniku, ki so lahko zaradi tega hitro previsoke, kar povzroča hitrejše kvarjenje živil.

Poleg ohranjanja svežine živil je hladilnik priročen tudi za shranjevanje različnih vrst sadja in zelenjave, saj upočasni proces dozorevanja. Vanj shranite bolj mehke hruške in bolj zrele kivije, kjer bodo počakali do dva tedna. Podobno velja za banane, in čeprav bo njihova lupina v hladilniku hitro porjavela, bo sadež še vedno ostal svež. Jabolk, hrušk, banan in melon ne shranjujte v bližino stročnic, listnate zelenjave, jajčevcev, korenja in kumar, saj etilen v sadju pospešuje njihovo propadanje.

Zamrzovalne skrinje in omare

V naši ponudbi boste našli tudi zamrzovalne skrinje in omare, v katerih bodo živila zdržala še dlje. Ob nakupu prek spletne trgovine vam nudimo tudi brezplačno dostavo, če pa imate kakršnokoli vprašanje, se obrnite na naše strokovnjake, ki vam bodo z veseljem svetovali. Zamrzovalna omara in zamrzovalna skrinja vam zagotavljata še daljši rok uporabnosti živil. Najprimernejša temperatura za zamrzovanje je -18 ºC ali manj, saj bo takrat shranjevanje živil zares zanesljivo.

Poleti živila shranite v zamrzovalnik takoj, ko jih poberete z vrta, se vrnete iz tržnice ali iz trgovine, saj bodo tako dlje obdržala kakovost in okus. Zamrzovalna skrinja je primerna za zamrzovanje večine živil, a bodite pozorni pri jajcih, saj lahko lupina poči in v jajce spusti bakterije. Najprimernejše sadje za zamrzovanje je jagodičevje, saj je sicer hitro pokvarljivo. Poleg tega so primerne še nektarine, breskve, slive, ostalo sadje pa za zamrzovanje razporedite po pladnju, da se med seboj ne dotika, ga za nekaj ur shranite v zamrzovalno skrinjo, nato pa ga preložite v posodice za shranjevanje in jih vrnite v zamrzovalnik. Zamrzovalna omara bo v poletnih mesecih olajšala shranjevanje živil, lahko pa se odločite tudi za napravo z združenim hladilnim in zamrzovalnim delom, ki je še bolj vsestranska za uporabo.

Še nekaj nasvetov za ustrezno zaščito živil v hladilniku

  • Zelo koristno je zavijanje določenih živil v folijo, ki bo podaljšala njihovo uporabnost. Če porabite le polovico avokada, banane ali citrusov, preostalo polovico zavijte v folijo in postavite v hladilnik, kjer bodo počakali od enega do štirih dni. Enako velja tudi brokoli in cvetačo.
  • Grozdje hranite v papirnati vrečki v hladilniku največ 2 tedna.
  • Peso, zelje in papriko zavijte v plastično vrečko in dajte v hladilnik, kjer lahko počakajo dva tedna.
  • Če želite bučke ali kumare hraniti dlje časa, jih, preden jih postavite v hladilnik, zavijte v vlažno krpo, da bodo ohranile čvrstost in okus.
  • Korenju odstranite zelenje in vrh, nato pa ga shranite v vrečki v hladilniku, ali ga postavite v zaprto posodo z vodo.

Kam v hladilnik postaviti določena živila?

Temperatura v hladilniku ni povsod enaka, zato obstajajo določena priporočila, kam v hladilnik postaviti posamezne vrste živil. V njem zmeraj pustite nekaj prostora ob straneh, da bo lahko zrak nemoteno krožil in hladil živila.

  • Zgornje police hladilnika - tam je temperatura najbolj konstantna in nekoliko višja, zato tam shranjujte pijačo, sveže začimbe, sir ter živila, pripravljena za takojšnje zaužitje.
  • Vrata hladilnika - izpostavljena so največjim temperaturnim nihanjem pri odpiranju hladilnika, zato v njih ne shranjujte občutljivih živil, kot so jajca ali mleko. V vratih shranite živila z naravnimi konzervansi, kot so majoneza, sadni sokovi in napitki, marmelada in solatni prelivi.
  • Srednje in spodnje police - na srednjih policah shranjujte mlečne izdelke in jajca, spodnja polica pa je primerna za shranjevanje mesa, rib in morskih jedi. V spodnje predale postavite sveže sadje in zelenjavo.

Zamrzovalna skrinja in zamrzovalna omara sta primerni za shranjevanje vseh vrst živil, vendar pazite, da v njih ne bodo ostala predolgo, saj lahko v nasprotnem primeru živila spremenijo sestavo in postanejo neprimerna za uživanje. Pri izbiri hladilnika bodite pozorni na njegovo prostornino, da boste vanj lahko spravili vsa živila. V trgovini eMundia imamo na voljo pestro ponudbo naprav za hlajenje, zato se bodo v njej zagotovo našla prava zamrzovalna skrinja, zamrzovalna omara ali hladilnik za vas, da boste lahko poleti mirno uživali v prijetno hladni steklenici piva ali sveže iztisnjeni limonadi.