Solarni paneli in solarni kompleti

06.20.16. #Članki
Solarni paneli

Se odločate za nakup solarnih panelov oz. solarnega kompleta?


V spletni trgovini Emundia smo za vas pripravili široko izbiro različnih sončnih kolektorjev ter solarnih paketov, ki bodo s pomočjo sončne energije omogočili ogrevanje vašega stanovanja ter sanitarne vode.

Solarni paneli so odlična investicija, ki bo dopolnila vaš ogrevalni sistem, ali pa celo zagotovila samostojni sistem ogrevanja vaše sanitarne vode. Še posebno v poletnih dneh, ko je potreba po količini toplote nekoliko manjša kot pozimi, pa tudi količina sončnega sevanja nekoliko večja, se bo nakup sončnih kolektorjev zagotovo obrestoval.

Sončna energija kot energija prihodnosti

Ker je sončna energija zelo čist, ekološki in trajnostni vir energije, ki ne ustvarja skoraj nobenih emisij, so mnogi mnenja, da predstavlja energijo prihodnosti. Zanimanje za tehnologije, ki za svoje delovanje uporabljajo sončno energijo, v zadnjih letih konstantno narašča. To seveda ni nič čudnega, glede na to, da se zaloga že tako omejenih fosilnih goriv konstantno krči, njihova cena pa z vsakim letom narašča. Poleg tega pa se, z neprestanim razvojem področja okoljevarstva, med prebivalci našega planeta širi tudi zavedanje pomena varovanja okolja.

Razen začetne investicije v tehnologijo za zbiranje in pretvarjanje sončne energije v električno ali ogrevalno, je tovrstna energija popolnoma zastonj.

Vrste sončnih kolektorjev

Sončni kolektorji so različnih vrst. V osnovi se sončni kolektorji delijo na tiste, ki sončno sevanje pretvorijo v električno s pomočjo fotonapetostnih oz. fotovaltaičnih sistemov ter na tiste, ki sončno sevanje spremenijo v energijo za ogrevanje vode (sanitarne ali tiste, ki potuje v centralni sistem ogrevanja).

Sončni kolektorji, ki nam omogočajo ogrevanje vode, se delijo na ploščate in vakuumske cevne kolektorje. Cevni kolektorji se med seboj delijo še na klasične vsesteklene, U-cevne ter na tiste s heat-pipe sistemom.

Ploščati solarni paneli so ena izmed prvih tehnologij za izkoriščanje sončnega sevanja. Sestavljen je iz bakrenih ali aluminijastih cevi, ki so prekrite z absorbersko ploščo. Grelna tekočina v notranjosti cevi (le-te so nameščene vzporedno po višini ali širini kolektorja ter priključene na obeh koncih) sprejema toploto, ki nato potuje naprej.

Vakuumski cevni kolektorji z direktnim prenosom energije, so v osnovi sestavljeni iz dveh koncentričnih steklenih cevi, ki sta nameščeni ena znotraj druge. Med njima se nahaja vakuum, ki zagotavlja odlično izolacijo. Notranja cev vsebuje grelno tekočino, na zunanji strani pa jo prekriva toplotna absorpcijska snov. U-cevni kolektorji so različica vsesteklenega, ki ima v notranjosti nameščeno cev v obliki črke U. Tovrstna generacija kolektorjev ima žal več pomanjkljivosti.

Heat-pipe sistem sončnih kolektorjev je napredni sistem, ki je že dolgo časa poznan v vesoljski znanosti. V vakuumski cevi imajo nameščen absorber, na katerem se nahaja tudi toplotno izmenjevalna cev, imenovana heat-pipe. Za izmenjavo toplote uporablja uparjalno-kondenzacijski krog. Toplota iz sončnega absorberja (zunanji vir) upari tekočino, ki vsrka toploto procesa. Ta toplotna energija se sprosti v toplotnem kondenzatorju, ki je spojen s toplotnim zbiralnikom. Proces se konstantno ponavlja zaradi mehanizma, ki tekočino vrača nazaj v območje segrevanja in posledično kondenziranja.

Solarni sistemi/paketi

So tehnološko dovršena rešitev našega sistema ogrevanja stanovanja in/ali sanitarne vode. Običajno so sestavljeni iz različnega števila sončnih kolektorjev ter izoliranega zalogovnika vode. Solarni paneli sončno toploto zbirajo v za to namenjenih ceveh, nato pa jo preko medija prenesejo v zalogovnik. Le-ta nato omogoči nadaljnjo uporabo segrete vode za ogrevanje stanovanja ali pa sanitarne vode.

Solarni sistemi se delijo na tiste, ki imajo nameščene ploščate sončne kolektorje ter tiste, ki imajo nameščene vakuumske cevne kolektorje. Solarni sistemi s ploščatimi kolektorji se imenujejo solarni paneli. So inovativen način ogrevanja, ki omogoča hitro montažo ali vzdrževanje ter nizke stroške obratovanja.

Kako naj bodo solarni paneli nameščeni?

Da bodo solarni paneli delovali kar najbolj učinkovito, ter izkoristili kar največ sončne energije, je ključnega pomena pravilna namestitev. Namestiti jih je potrebno tja, kjer je čez leto (oz. v tistih mesecih, ko bomo potrebovali največ sončne energije) največ sonca. Ker ima sonce v različnih obdobjih tudi različno višino na nebu, je potreben tudi pravilen naklon panelov. Če želite izkoriščati sončno energijo le poleti, za ogrevanje vode, bo naklon nekoliko manjši. Pri sistemih za ogrevanje sanitarne vode ter prostorov je naklon večji (35°do 50°), saj želimo zbrati več sončne energije tudi v prehodnih obdobjih. Pri orientaciji polja kolektorjev stremimo k jugu, da bo izpostavljeno sevanju skozi cel dan.

Solarni paneli in sončne celice

Da bomo dobro razumeli kako delujejo solarni paneli, ki jih povežemo v naš centralni sistem ogrevanja, ali pa z njimi ogrevamo samo sanitarno vodo, je dobro, da vsaj v osnovah poznamo tudi delovanje solarnih oz. sončnih celic. Solarni paneli so iz njih namreč sestavljeni – na panelih se nahajajo sončne celice, ki so s posebnimi materiali zaščitene pred atmosferskimi, temperaturnimi in vremenskimi vplivi. Sončne celice so osnova vsakršnega sistema, ki pretvarja sončno energijo v drugo obliko energije (električno ali ogrevalno). Zgradba posamezne sončne celice je odvisna od njenega namena.

V osnovi so bile prve solarne celice za proizvajanje električne energije običajno sestavljene iz kristaliziranega silicija in povezave z žicami. Nanj se je kot zaščita pritrjena steklena ali plastična ploščica. Ko sončni žarki padejo na silicij se nevtroni premaknejo ter vzpostavijo blag elektični tok, ki preko žic potuje naprej. S pomočjo inverterja se je zagotovila dvosmerna napetost. Današnji napredek omogoča tovrstnim celicam večji izkoristek sončnega sevanja.