Ogrevanje s štedilniki na drva

06.17.16. #Članki
Štedilniki na drva

V zadnjem času popularnost ogrevanja na drva iz mnogih razlogov raste. Les je obnovljiv material, ki je dostopen skoraj vsepovsod. Je zelo cenovno dostopen ter nudi stabilnost in sigurnost uporabe. Kurjenje z drvi v našem domu pričara tudi posebno toplino in udobje in doprinaša k pozitivnemu ozračju našega doma. S štedilnikom na drva so svoja bivališča ogrevali že naše babice in dedki, na njih pa so pripravljali tudi svojo hrano ter segrevali vodo za različne namene. S hitrim napredkom tehnologije so napredovali in se razvijali tudi tovrstni štedilniki, ki bodo dandanes zagotovili tudi potrebe po ogrevanju in kuhanju v novogradnjah, ki so zgrajene kar najbolj energetsko učinkovito.


V spletni trgovini e-Mundia.si vam na izbiro ponujamo dve vrsti štedilnikov na drva:

 

                KLASIČNI ŠTEDILNIKI

klasični štedilniki

                TERMO ŠTEDILNIKI

termo štedilniki

V spletni trgovini Emundia smo za vas pripravili veliko toplozračnih in termo štedilnikov na drva izjemnega videza, visoke kakovosti ter po dostopnih cenah. Če se ne morete odločiti pa vam bodo naši strokovnjaki izdelke z veseljem pokazali tudi v naših  dveh poslovalnicah, ki se nahajata v Ajdovščini ter Novi Gorici. Tam lahko izdelke tudi prevzamete, v nasprotnem primeru pa se pozanimajte tudi o možnosti brezplačne dostave, ki jo nudimo za nekatere izmed naših produktov.

Zakaj štedilnik na drva?

Je multi-funkcionalna naprava za ogrevanje našega doma, na kateri lahko tudi kuhamo ali celo pečemo v za to namenjeni pečici. Nudi nam ogrevanje in kuhanje na najbolj naraven način, ki so se ga posluževali ljudje skozi celotno zgodovino. Z njim lahko ogrevamo tudi oddaljene prostore

ter sanitarno vodo. Štedilniki na drva danes doživljajo pravcati preporod, zaradi novih možnosti uporabe, ki se odpirajo z napredkom tehnologije. Poleg vsega tega pa v njihovo dobro pričajo tudi 100-letne pozitivne izkušnje z njimi, saj so jih za ogrevanje in kuhanje uporabljali že naši predniki.

Morda se ob Štedilniki na drvabesedni zvezi »štedilnik na drva« še vedno najprej spomnite na stare zarjavele štedilnike črne barve. Zavedati se je potrebno, da temu danes še zdaleč ni več tako, saj se štedilniki odlično upirajo času in se neprestano razvijajo. Izbirate lahko med mnogimi vizualno privlačnimi zunanjostmi štedilnikov ter različnimi kuhalnimi ploščami. Še več, izbirate lahko med različnimi načini ogrevanja – napravo lahko priključite tudi na centralni sistem ogrevanja.

Kljub čedalje ostrejšim zakonodajam in predpisom na področju izpusta škodljivih emisij v ozračje, lahko štedilniki na drva služijo kot odličen primer okolju prijazne naprave. Sodobni štedilnik se lahko kosa z najbolj modernimi pečmi, tako glede izpusta emisij kot tudi drugih lastnosti. Njegova uporabnost s tem ni nič zmanjšana, pravzaprav so takšni štedilniki le še bolj učinkoviti.

Na kaj moramo biti pozorni pri nakupu?

Odločiti se je potrebno kakšne vrste štedilnik na drva želimo – toplozračnega ali takšnega s katerim bomo ogrevali tudi našo sanitarno vodo.

Pozorni bodimo tudi na videz, saj imamo danes na trgu ogromno rustikalnih štedilnikov, pa tudi takšnih s sodobnejšim industrijskim izgledom. Izberete lahko takšnega, ki se bo kar najbolj skladal z notranjostjo stanovanja in same kuhinje. Običajno je njihova zunanjost oblečena v kovino ali keramiko. Dostopni so skorajda v vseh barvah, zato ni skrbi, da ne bi našli tistega, ki vam bo zares všeč. Večinoma imajo vgrajena tudi velika vrata s stekleno šipo, skozi katero se vidi plamen. To bo za mnoge izmed tistih, ki uživajo ob pogledu na plamen, doprineslo k prijetni atmosferi vašega doma, še posebno v zimskih mesecih. Štedilniki na drva se nekoliko razlikujejo tudi glede na dimenzije in težo.

Odločate se lahko tudi med različnimi kuhalnimi ploščami – novejšimi steklokeramičnimi ali pa klasičnimi litoželeznimi. Pečica lahko nudi možnost osvetlitve ter  termometer, ki kaže temperaturo v notranjosti.

Poleg naštetega bodite pozorni tudi na ostale lastnosti vašega štedilnika – grelno moč, kolikšno površino lahko z njim ogrevate, kolikšen izkoristek energenta nudi ter kakšna je poraba. Pri štedilnikih, ki vam omogočajo tudi ogrevanje sanitarne vode bodite pozorni tudi na količino vode v kotlu, delovni predtlak, delovno temperaturo ter na različne priklope.

Sedaj pa vas vabimo k ogledu naše ponudbe – tam boste zagotovo našli pravega za vas!

Vrste in lastnosti štedilnikov na drva

Obstajajo torej toplozračni štedilniki na drva, ki nam omogočajo ogrevanje prostora v katerem se nahaja, pa tudi tistih v njegovi bližini. Z vsemi svojimi ploskvami ogreva naš prostor, in nam zagotavlja veliko toplote, s katerimi lahko ogrejemo tudi sosednje prostore.

Poznamo pa tudi štedilnik na drva z vodnim izmenjevalcem, ki nam bo omogočil tudi vezavo v sistem centralnega ogrevanja, s čimer bomo zagotovili gretje sanitarne vode. Danes lahko dobimo že zelo zmogljive štedilnike za ogrevanje sanitarne vode, z močjo kotla do 15 kW, ki mu lahko prištejemo še energijo, ki jo odda sam štedilnik. Tako imamo napravo s skupno močjo tudi do 21 kW. Tovrstni štedilniki na drva imajo nameščeno premično kurilno rešetko, ki jo lahko v prehodnih pomladnih in jesenskih mesecih enostavno premikamo in tako zmanjšamo ali zvečamo kurišče. Za namestitev takšnega štedilnika je močno priporočljivo najeti strokovnjaka, ki se spozna na svoje delo, saj je pri povezavi štedilnika s toplovodnim omrežjem potrebno narediti povezavo med vročo vodo iz kotla ter hladno vodo, ki potuje iz radiatorjev. Zaželeno je, da ima hladna voda, ki se steka v kotel, temperaturo okoli 55° in 60°celzija. Če ima voda, ki se steka v štedilnik na drva prenizko temperaturo lahko to predstavlja prevelik toplotni šok za kurišče.

Štedilnik na drva s kotličkom za vodo

V zadnjem času postaja zelo popularen tudi dodatek – kotliček za vodo, ki nas lahko odreši ogrevanja z dragimi in cenovno skorajda nedostopnimi energenti, kot je kurilno olje. V sodobnih gradnjah veliko gospodinjstev uporablja za ogrevanje sanitarne vode toplotno črpalko. Za dogrevanje vode nam na pomoč lahko priskoči ravno kotliček, na katerega večinoma pozabljamo. To je bakrena posoda, ki je običajno montirana nad pečico, in nam omogoča od 30 do 40 litrov vode, ki se segreje tudi do 80° celzija. Deluje tudi kot majhen toplotni hranilnik.