Štedilniki na drva ali pelete – kakšna je razlika med tema dvema energentoma?

06.08.18.
Štedilniki na drva ali pelete

Tako štedilniki na drva ali pelete kot kotli na drva ali pelete so namenjeni ogrevanju prostora, v katerem živite, vendar pa se med seboj nekoliko razlikujejo. Glavna razlika med kotlom in štedilnikom je v tem, da s slednjim mogoča tudi priprava hrane – na štedilniku lahko tako kaj skuhate, če ima dodano peč pa celo spečete. Oboji v nekaterih oblikah omogočajo tudi gretje sanitarne vode, ki jo lahko uporabljate v gospodinjstvu.

Peleti ali drva?

Tako peleti kot drva so »izdelani« iz povsem enakega materiala – lesa. Oba energenta pravzaprav spadata pod biomaso, razlikujeta se le v tem, kako je energent obdelan, in posledično v obliki. V primeru drv je les običajno nasekan na manjše dele, ki omogočajo lažje in bolj kontrolirano nalaganje energenta v peč. Pri lesnih peletih je zadeva nekoliko drugačna. Suho žagovino pod visokim tlakom stisnejo v valjčke, ki v premeru merijo nekje med 6 in 8 milimetrov, dolgi pa so nekje med 10 in 30 milimetrov. Ker so peleti bolj ali manj vsi enaki (za razliko od, na primer, drv ali manjših kosov lesa, ki jih tudi lahko nalagamo na peč, štedilnik ali kotel na drva), to omogoča visoko stopnjo standardizacije in avtomatizacije in posledično tudi bolj precizne izračune energetske učinkovitosti. Nadalje je v valjčkih zelo gosto (vedno enako gosto) stisnjen material, zaradi česar je v njih manj prostora za vlago, ki lahko negativno vpliva na učinkovitost izgorevanja. Pri »surovi« obliki lesa, ki ni stisnjena v pelete, se tako gostota kot vlaga in s tem posledično tudi druge lastnosti razlikujejo, tako da ni mogoče predvideti izkoristka ali avtomatizirati dovajanja energenta. Razlika je tudi v shranjevanju. Čeprav je tudi pri lesu priporočljivo, da ga shranjujete v čimbolj suhem okolju, bo ob nekaterih previdnostnih ukrepih prav dobro vlažne dni preživel tudi zunaj in vas kljub temu še vedno grel. Pelete morate nujno shranjevati v suhi garaži ali v hiši, saj lahko v nasprotnem primeru pride do težav pri izgorevanju.

Na slovenskih tleh se za ogrevanje najpogosteje uporabljajo peči, kotli in štedilniki na drva, ogrevalni sistemi na pelete pa še niso tako pogosti, ampak vseeno vztrajno pridobivajo na popularnosti.

Štedilniki na pelete in štedilniki na drva se med seboj razlikujejo v nekaterih ključnih lastnostih

Če želite v svojem štedilniku kuriti različne stvari, kot so les, žagovina, pa tudi nekateri kartonasti produkti iz gospodinjstva, potrebujete štedilnik na drva. V štedilniku na pelete je namreč mogoče kuriti samo pelete, saj, kot že rečeno, gre pri izgorevanju tega energenta za visoko avtomatiziran in standardiziran postopek.

V smislu emisij so štedilniki na pelete neizpodbiten zmagovalec. Ker gre za bolj učinkovito izgorevanje kot pri štedilnikih na drva, pri izgorevanju nastaja tudi manj emisij, na stene pa se ne nalaga toliko saj in pepela.

Če živite na območju, kjer pogosto zmanjkuje elektrike ali vam je pomembno, da kljub električnemu izpadu ohranite možnost ogrevanja in kuhanja, je štedilnik na drva pravi za vas. Štedilnik na pelete namreč za svoje delovanje potrebuje elektriko, medtem ko štedilnik na drva potrebuje zgolj ta energent.

Kotli na drva ali pelete vam v eMundii prinesejo prihranek

Naj vas opozorimo še na način, kako lahko pri izbiri kotlov na pelete ali na drva prihranite nekaj evrov. Dober način za varčevanje je, da nakup in montažo opravite pri istem ponudniku. Iskanje različnih ponudnikov za posamezne korake nekega postopka je lahko časovno, še posebej pa finančno zelo potratno. V eMundii vam pri nakupu nekaterih izdelkov omogočamo tudi montažo po zelo ugodni ceni. Med te izdelke spadajo tudi kotli na pelete in kotli na drva. Cena montaže teh dveh izdelkov ni fiksna, saj je veliko odvisno od vaše dosedanje ureditve. Na vašo željo lahko, preden se odločite za nakup kotla na pelete ali na drva, naročite brezplačen ogled in svetovanje. To pomeni, da se bo eden od naših izkušenih monterjev ob dogovorjenem času oglasil pri vas doma, si ogledal lokacijo, kamor bi želeli namestiti kotel, odgovoril na vaša vprašanja ter poslušal vaše želje in pomisleke, nato pa vam na podlagi videnega in slišanega pomagal izdelati načrt projekta, ki bo kar najbolj v skladu z vašimi potrebami.

V montažo v primeru kotla na pelete ali na drva spada postavitev in priklop na obstoječi sistem za ogrevanje. Po potrebi bo monter ta ogrevalni sistem postavil ali ga obnovil, da bo kompatibilen z vašim najnovejšim nakupom. Če se trenutno ogrevate s kotlom, ki deluje na katerega od drugih energentov, in ste slišali, da so kotli na pelete bolj učinkoviti in okolju prijazni, pa vam bo monter tudi namestil nov gorilnik, s katerim bo obstoječi kotel predelal v kotel na pelete.

Upamo, da smo v besedilu odgovorili na vsa, oziroma vsaj na večino vprašanj, ki so se vam morebiti porajala v zvezi s kotli na drva, kotli na pelete, štedilniki na pelete ali štedilniki na drva. Če je karkoli še vedno nejasnega, pa ne odlašajte in nas čimprej pokličite ali nam pošljite e-poštno sporočilo. Naši visoko usposobljeni strokovnjaki so veseli vsakega klica in sporočila in z veseljem vam bodo pomagali, da se boste glede na svojo trenutno situacijo odločili kar najbolje.