Kuhinjska plošča – obvezni element vsake kuhinje

09.10.16. #Članki
Steklokeramične plošče

Vsaka sodobna kuhinja vsebuje različne pripomočke, ki omogočajo enostavno ter hitro obdelavo ter pripravo okusne hrane. Med naprave, ki jih uporabljamo tako rekoč vsak dan, spadajo tudi kuhalne plošče. Najverjetneje si nihče več ne zna predstavljati, kakšno bi bilo življenje brez njih, saj nam omogočajo kuhanje in cvrtje sestavin. Seveda je na trgu mnogo različnih ponudnikov različnih kuhalnih plošč. V osnovi jih ločimo glede na grelni vir – poznamo plinske ter električne. Slednje se delijo še na klasične, steklokeramične ter indukcijske. Mnenja o tem, katera je najboljša, so deljena. Nekateri še vedno prisegajo na plinsko kuhališče, drugi pa so popolnoma navdušeni nad indukcijskim. Katero ploščo boste izbrali vi, pa je seveda odvisno le od vas samih, vaših preferenc ter potreb. V trgovini eMundia lahko izbirate med različnimi kuhališči. Na voljo so tako plinske kot klasične in steklokeramične plošče ter indukcijske. Oglejte si tudi ponudbo kombiniranih plošč, ki na svoji površini združujejo več različnih vrst kuhališč. To vam lahko pride še posebej prav, če se ne morete odločiti za eno samo vrsto kuhališč. Steklokeramična plošča za pripravo okusnih jediSteklokeramične plošče za kuhanje združujejo več pozitivnih lastnosti v enem. Tovrstne plošče imajo nekaj milimetrov pod steklokeramično površino nameščeno grelno telo. Zato so popolnoma ravne, odporne pa so tudi proti udarcem in odrgninam. Ker bolje prevajajo toploto, so za razliko od klasičnih električnih kuhališč, tudi veliko bolj varčne. Z njimi lahko prihranite okoli 15% električne energije. Steklokeramične ploščeZaradi lahke ter ravne površine, omogočajo enostavno čiščenje (obrišemo jih lahko kar z mokro krpo). Ravno zato se posode med kuhanjem ne morejo prevrniti, hkrati pa jih lahko tudi premikamo iz ene strani na drugo. Steklokeramične plošče omogočajo reguliranje s pomočjo vrtljivih gumbov za prižig ter nastavitev temperature. Nekatere izmed njih omogočajo reguliranje na dotik – tovrstno ploščo je še enostavneje očistiti, saj se hrana ne more nabrati za gumbi. Prednost steklokeramičnih kuhališč je tudi ta, da so vsa kuhališča opremljena s kontrolno lučko, ki sporoča, ali je plošča varna na dotik (lučka običajno ugasne, ko se temperatura kuhališča spusti pod 50°C). Steklokeramična plošča je sodobnejša od klasične, vseeno pa bodite pozorni, saj je po koncu kuhanja še vedno vroča. Zato tudi po izklopu kuha dalje – bodite pozorni, da posodo odstavite, če se želite izogniti prevretju. Ob nakupu steklokeramičnih plošč, bodite pozorni na hi-light tehnologijo grelcev. Le-ti kuhalno površino še hitreje segrejejo, hkrati pa omogočajo še boljši odzivni čas ter izkoristek energije. Kako izbrati pravo steklokeramično ploščo?Ker obstajajo različne steklokeramične plošče z različnim številom kuhališč, najprej premislite, kakšne so vaše potrebe po kuhi – kako pogosto ter za koliko ljudi boste kuhali. Hkrati upoštevajte tudi velikost samega prostora za namestitev. Nekoliko nesmiselno bi bilo kupiti ploščo s šestimi kuhališči, če imate na voljo le prostor za štiri. Premislite tudi o ostalih funkcijah kuhanja, ki bi vam lahko koristile. Če imate majhne otroke, izberite ploščo s funkcijo child-lock. Tudi časovnik je zelo uporabna funkcija, saj vas opozori, ko preteče nastavljeni čas kuhanja. Seveda preverite tudi podatke o porabi električne energije. Nakup steklokeramične ali indukcijske plošče lahko prispeva k dolgoročnemu varčevanju z energijo. Pred nakupom in namestitvijo kuhališča, se pri električarju pozanimajte še, ali imate primerno ožičenje in vezje. Ko nakup opravite, ga vsekakor prepustite izučenemu strokovnjaku, saj boste le tako lahko prepričani, da je uporaba plošče (za vas in za samo napravo) popolnoma varna. Kako očistiti steklokeramično ploščo, da bo vedno videti sijoča ter nova?Maščoba od kuhanja, prevreta omaka za testenine ali pa prismojen sir, so le nekatere izmed tegob s katerimi se bo vaša steklokeramična plošča, v obdobju svojega obratovanja, srečala. S tem ni nič narobe, vsekakor pa je dobro, da jo po uporabi vedno očistite. Če ste kdaj kuhali na plinu, veste, da je takšno kuhališče zelo težko očistiti. Pravzaprav ga je skorajda nemogoče popolnoma očistiti. Na srečo je s steklokeramičnimi kuhališči drugače. Če jih boste očistili na pravi način, bodo tako vedno bleščeča, kot iz trgovine. Večina uporabnikov se za čiščenje steklokeramičnih površin obrne k čistilom, ki so sestavljena na osnovi amoniaka. Le-ta lahko očistijo prstne odtise ter manjše madeže, niso pa dovolj močna za čiščenje ostankov zažgane hrane. Če z njimi čistite še toplo površino lahko pustijo tudi mavrične madeže. Ker ostanki hrane še vedno ne izginejo, bi jih morda želeli odstraniti kar s pomočjo grobe gobice za čiščenje posode. Seveda nikar ne storite tega, saj se lahko vaša steklokeramična plošča opraska! Kako torej pravilno očistiti steklokeramične površine? Najprej uporabite kovinsko strgalo za odstranjevanje večjih kosov hrane ter umazanije. Vsekakor se čiščenja lotite šele, ko se steklokeramična plošča ohladi, z izjemo lepljivih snovi, kot sta marmelada ali med. Nato površino očistite še z nekaj primernega čistila ter papirnato brisačo ali mehko krpo. Čistilo je nato potrebno sprati s površine z navadno vodo. Ko končate s procesom čiščenja površino še enkrat obrišite z mehko krpo – rezultat bo zagotovo odličen.