Kupujete nov sušilni stroj za perilo?

07.15.16. #Članki
Sušilni stroji

Eno izmed mnogih opravil, ki jih je potrebno opraviti v čisto vsakem gospodinjstvu, je tudi pranje in sušenje perila. Je neizogibni del, ki se znajde na našem tedenskem (ali pa celo dnevnem) urniku. Za pranje perila že vsako gospodinjstvo uporablja pralni stroj, ki nam pranje resnično olajša, kako pa svoje perilo posušimo?


Morda se sprašujete, zakaj bi kupili sušilni stroj, če doma že vrsto let sušite perilo kar na zraku.

S takšnim načinom sušenja seveda ni nič narobe, ima pa sušenje perila v sušilnih strojih nekaj prednosti. Čeprav nam sušenje perila na zraku ne povzroča dodatnih stroškov energije, pa tudi sušilni stroji varčnih energetskih razredov ne porabijo kaj dosti elektrike. Z njihovo uporabo odpadejo tudi stroški električne energije, ki bi jo gospodinja morda porabila za zamudno likanje. Sušenje perila v stroju namreč zgladi večino gub na perilu, poleg tega pa jih neguje in ohranja barvo ter obliko oblek – v nasprotju s sušenjem perila na vrvi, kjer se obleke raztegnejo, njihova barva pa sčasoma obledi. Nakup sušilnega stroja bo sušenje perila olajšal tudi članom manjših gospodinjstev, kjer je stojalo z oblekami vedno nekomu napoti.

V naši ponudbi se nahajajo različni sušilni stroji cenjenih proizvajalcev, s katerimi bo odslej tudi sušenje perila navadno opravilo, ki vam ne bo vzelo veliko časa. Za dodatne informacije o izdelkih in storitvah v naši ponudbi nas lahko kontaktirate preko telefonske številke, veseli pa bomo tudi vašega obiska v eni izmed naših poslovalnic. Tam si lahko izdelke tudi ogledate ter jih prevzamete. Svoje izdelke lahko preprosto naročite tudi preko spleta, izbrana poštna služba pa vam jih bo dostavila v kratkem času. Skupaj z nekaterimi izdelki vam nudimo tudi brezplačno dostavo, zato naročite že danes!

Kako izbrati med različnimi sušilnimi stroji?

Sušilni stroji po videzu precej spominjajo na pralne stroje. Kar se tiče izgleda, lahko izbirate med različnimi barvami (bela, črna, siva, rdeča itd.) ter dizajni le-teh. Odločite se lahko za bolj industrialni dizajn v kombinaciji s sivo barvo, ali pa za eleganten, bel ter minimalistični dizajn.

Ko se odločate za sušilni stroj, je pri izbiri dobro upoštevati število članov gospodinjstva. Po zmogljivosti se sušilni stroji namreč razlikujejo. Na tržišču boste našli majhne sušilne stroje zmogljivosti 4 kg, standardne z zmogljivostjo od 6 do 9 kg perila ter največje, ki zmorejo posušiti tudi 10 kg perila naenkrat. Pozanimajte se tudi o številu vrtljajev ožemanja, saj lahko iz tega podatka sklepamo hitrost sušenja. Priporočljivih je vsaj 1200 vrtljajev na minuto.

Po načinu delovanja se sušilni stroji delijo na kondenzacijske ter odzračevalne. Slednji so običajno nekoliko cenejši, vendar pa je paro, ki nastaja pri procesu sušenja, potrebno odvajati na prosto s pomočjo zračnika. To pa v vseh stanovanjih ni mogoče. Para , ki nastane v sušilnem stroju s kondenzacijskim delovanjem, se enostavno nabere v posebej za to namenjeni posodi, ki jo izpraznimo, kadar se napolni. Za svoje delovanje potrebujejo le priklop na elektriko.

Med seboj se razlikujejo tudi po različnih funkcijah sušenja perila ter varčnosti. Kot že omenjeno, je dobro izbrati varčno napravo, s katero boste privarčevali pri stroških energije, obenem pa storili nekaj dobrega tudi za okolje, v katerem živimo. Tovrstne informacije o energijskem razredu, proizvajalcu, modelu, letni porabi ter glasnosti naprave boste našli na energijski nalepki, ki je nameščena na vseh sušilnih strojih ter drugih večjih gospodinjskih napravah. Namen energijske nalepke je ozaveščanje potrošnikov o energijski rabi naprav ter zagotavljanje dejanskih informacij. Na ta način smo posamezniki bolj usposobljeni za sprejemanje boljših ter ekoloških odločitev.

Funkcije sušilnih strojev

Sušilni stroji se med seboj razlikujejo tudi glede na različne funkcije sušenja, ki jih nudijo svojim uporabnikom. Priporočljivi so sodobni sušilni stroji, ki imajo funkcijo senzorskega sušenja. Na ta način lahko napravo reguliramo ter nastavimo program sušenja, s katerim zagotovimo, da bo perilo posušeno do točno določene stopnje. Čedalje več strojev je opremljenih tudi z LCD zaslonom, na katerem se izpisujejo pomembne informacije o poteku sušenja. Stroj nas lahko na konec sušenja ter morebitne napake opozori tudi z zvočnim signalom. Boben je lahko opremljen tudi z LED osvetljavo.

Nekateri sušilni stroji imajo vgrajeno tudi toplotno črpalko. Takšni stroji so še posebej varčni, perilo pa sušijo pri približno 20° Celzija nižji temperaturi kot običajno kondenzacijski stroji. Proces sušenja traja enako dolgo, je pa veliko bolj nežen ter primeren za občutljivo perilo.

Nasveti za varčno sušenje perila

Kot že omenjeno, bomo največ privarčevali z izbiro varčnega aparata učinkovitih energetskih razredov A ali B. Pred sušenjem perila je dobro, da perilo nekoliko ožamemo že v pralnem stroju, saj bomo tako privarčevali nekaj energije. Najbolje je tudi, da naenkrat sušite priporočeno količino perila, ki ga v navodilih predpiše proizvajalec.

Izberite tudi ustrezen program sušenja za določeno tkanino, ter se na ta način izognite presušenju oblačil, s katerim boste porabili več energije, kot je potrebno, obenem pa jih boste tudi zmečkali. Samo napravo ter filtre redno čistite, saj bo le tako delovala optimalno ter svojo nalogo opravila v najkrajšem možnem času.