Svetila za vsako priložnost v trgovini Emundia

07.12.16. #Članki
Svetila

Svetloba je vsekakor ena izmed temeljnih virov, ki so nepogrešljiv del vsakega doma in delovnega prostora. Zaradi varnosti ter udobnejšega bivanja je zelo pomembna tudi razsvetljava zunanjih prostorov – ulic, stadionov, tovarn in domačih vrtov. LED svetila so najsodobnejši, najbolj varčen ter zelo varen način razsvetljave vseh notranjih ter zunanjih prostorov. LED tehnologija je namesto klasičnih luči (npr. v hladilnikih in zamrzovalnikih), kot komponenta vključena tudi v sodobne gospodinjske aparate.


V naši trgovini boste našli kakovostne ter sodobne LED svetilke za vsako priložnost. Preverite bogato ponudbo različnih LED svetilk za notranjo in zunanjo osvetljavo, reflektorjev ter ostalih svetilk za različne namene. Svoj nakup lahko preprosto opravite kar preko spleta, vabljeni pa ste tudi k obisku naših poslovalnic, kjer si lahko izdelke tudi ogledate ali jih prevzamete. Naše prijazno osebje vam bo v živo ali pa preko telefona z veseljem ponudilo še kakšen dodaten nasvet ali informacijo o različnih izdelkih.

V spletni trgovini eMundia.si vam ponujamo več vrst svetil:

 

LED SVETILA

LED svetila

REFLEKTORJI

Reflektorji

SVETILKE

Svetilke

NAMIZNE LUČKE

namizne lučke

Na tržišču najdemo različne svetilke

Najstarejše, vsem poznane žarnice, ki so nekoč zagotovo razsvetljevale vaš dom, so klasične žarnice z žarilno nitko. V stekleni bučki klasičnih žarnic se nahaja tanka nitka iz volframa, ki se med prevajanjem električnega toka močno segreje. Na ta način zažari in oddaja tudi svetlobo. V EU je njihova uporaba prepovedana. Halogenska žarnica je nekoliko izboljšana različica prejšnje, saj v njej ni vakuuma. Napolnjena je s halogenskim plinom, ki kemično reagira z materialom žarilne nitke. Ima približno štirikrat daljšo življenjsko dobo od klasičnih, okoli 4000 svetilnih ur.svetila Tudi uporaba tovrstnih žarnic po letu 2018 ne bo več dovoljena.

Varčne oz. kompaktne fluorescentne sijalke so za razliko od prejšnjih še bolj varčne, svetijo od 20000 pa do 50000 ur. Ko jih priklopimo na električni tok, se spodbudi elektrone atomov živega srebra, da začnejo oddajati ultravijolično svetlobo. Le-ta se spremeni v vidno svetlobo s pomočjo fluorescentne prevleke v notranjosti svetilne bučke. Žal tovrstne svetilke vsebujejo sledi živega srebra in so posledično nevarne ob morebitnem razbitju.

Najsodobnejša tehnologija razsvetljave ta trenutek so LED svetila. Delujejo na drugačen način kot predhodno naštete svetilke. Njihova posebnost je, da pri svojem delovanju, električnega toka ne spreminjajo v toploto. Tako so na dotik vedno hladne, ter posledično bolj varne za uporabo. Zaradi izredno dolge življenjske dobe je vzdrževanje potrebno le vsake nekaj deset let. LED žarnice tudi nikoli ne pregorijo, njihova svetilnost se le zmanjšuje.

Prednosti LED svetilk

Zakaj izbrati LED svetilke? Ker so trenutno na tržišču najbolj dovršen sistem razsvetljave. Tehnologija njihovega delovanja se popolnoma razlikuje od ostalih svetilk (kot so halogenske, fluorescentne ali žarnice z žarilno nitko). LED diode so energetsko učinkovite, varčne, varne ter vsestransko uporabne. Z njihovo vgradnjo boste optimizirali stroške razsvetljave, prihranili električno energijo, obenem pa še poskrbeli za boljši učinek na okolje.

Ali ste vedeli, da nam lahko zamenjava klasične razsvetljave z LED razsvetljavo prinese kar 70% prihranek energije? Poraba električne energije LED svetilk je kar desetkrat manjša od porabe halogenske žarnice (sodobnejše žarnice z žarilno nitko). Življenjska doba varčnih žarnic je sicer primerljiva, vendar je kakovost svetlobe, varnost uporabe ter ekološka usmerjenost pri LED svetilkah veliko boljša.

Kot že omenjeno, se LED svetilke ne segrevajo in zato ne predstavljajo nevarnosti v našem domu, če bi jih slučajno pozabili izključiti. Ne vsebujejo tudi nobenih zdravju škodljivih snovi, kot je npr. živo srebro. Njihova prednost je kompaktna zgradba, ki jo je skoraj nemogoče uničiti ali razbiti (seveda ob primernem rokovanju).

Medtem, ko nekatere svetilke potrebujejo nekaj časa, da se ogrejejo, LED svetila takoj ob prižigu zasvetijo s polno svetilnostjo. Prednost predstavlja tudi njihova neobčutljivost na vremenske razmere, vlago ter nizke ali visoke temperature. Neobčutljive so tudi na pogosto prižiganje in ugašanje luči – njihova življenjska doba se na ta način ne krajša.

Poleg vsega zgoraj naštetega, lahko izbirate med različnimi barvami, barvnimi svetlobami (hladnejše in toplejše) in zmogljivostmi LED svetil. Kompatibilne so s sistemi avtomatizacije domov in večjih stavb. S sistemi pametnih inštalacij pa seveda prihranimo še več energije ter časa.

Kako izbrati primerno svetilo?

Najpomembneje je, da pred nakupom premislite o namenu svetila, vaših potrebah ter željah. Ob nakupu bodite pozorni na moč svetila, ki je na embalaži naveden v vatih. Ta informacija nam pove, koliko energije potrebuje svetilo za svoje delovanje. Pri izbiri pa potrebujemo tudi podatek o lumnih – povedo nam svetlobno moč svetila.

Izberimo tudi primerno temperaturo barvne svetlobe za različne prostore, ki jih želimo osvetliti. Toplejša bela svetloba, ki jo oddajajo LED svetila, je na pogled podobna svetlobi klasičnih žarnic, primerna pa je za uporabo v kuhinjah, spalnicah ter ostalih bivalnih prostorih. Hladnejša bela svetloba je primerna za zunanjo razsvetljavo ter razsvetljavo hodnikov – na pogled spominja na svetlobo, ki jo oddajajo avtomobilske žarnice.

Možnosti uporabe LED diod je nešteto!

V naši ponudbi izberite svojo namizno ali nočno svetilko, s katero boste ponoči lažje pisali ali brali, brez motečega segrevanja ter nepotrebne pogoste menjave žarnic. Če se odpravljate na kampiranje ali kolesarjenje, poiščite tudi primerno kolesarsko ali kamping svetilko, s katero si boste osvetlili pot domov (in vas ne bo nikoli pustila na cedilu). Tudi ročna svetilka je nepogrešljiv del vsakega doma, saj nam pride prav ob različnih priložnostih. Izognite se menjavanju baterij ter izberite ročno lučko z LED tehnologijo.