Termometri za merjenje temperature zraka

07.25.16. #Članki
Termometer

Temperatura je zelo pomemben dejavnik, ki močno vpliva na naše stanje ter počutje. Vpliva tudi na splošne življenjske razmere, ki se spreminjajo skupaj z naravo, ki nas obdaja. Temperaturne spremembe dobro zaznavamo tudi sami – ljudje imamo občutek za toplo in hladno. Včasih pa nas občutek vseeno prevara. Kadar stojimo na ploščicah kopalnice se nam zdi, da so le-te bolj mrzle od preproge, ki se nahaja v dnevni sobi, pa čeprav ima oboje enako temperaturo. Termometri so naprave, s pomočjo katerih temperaturo merimo objektivno. Pomagajo nam pri merjenju telesne, pa tudi zunanje temperature (odvisno od vrste termometra). Za merjenje termometri uporabljajo temperaturno odvisnost od določene snovi.


Ravno zato je termometer nepogrešljiva naprava vsakega gospodinjstva. V trgovini eMundia smo za vas pripravili pestro izbiro klasičnih, zunanjih in brezžičnih termometrov, s pomočjo katerih boste vedno pripravljeni ter primerno oblečeni za trenutne temperaturne razmere. Z nakupom termometra, ki hkrati kaže tako notranjo, kot tudi zunanjo temperaturo zraka, pred odhodom v službo ne bo več potrebno preverjati zunanje temperature tako, da stopite ven. Oglejte si našo ponudbo, izdelke pa enostavno naročite kar preko spleta, ali pa se oglasite v eni izmed naših poslovalnic. Vabljeni!

Katere vrste termometrov poznamo?

Poznamo veliko različnih termometrov. Obstajajo kapljevinske, plinske, alkoholne, živosrebrne, kovinske, infrardeče ter Galilejeve naprave za merjenje temperature. Glede na namen uporabe se delijo na tiste, ki so namenjeni merjenju človeške temperature, in tiste, ki merijo temperaturo okolice.

Najpogostejša vrsta termometra, ki pa ga večinoma že nadomeščajo druge vrste, je živosrebrni. Njegovo delovanje temelji na temperaturnem raztezanju živega srebra. Sestavlja ga steklena cev, ki je napolnjena z živim srebrom. Prostornina le-tega se z večanjem zunanje temperature povečuje. Temperaturne rezultate odberemo s pomočjo oznak na cevki, v kateri se nahaja živo srebro. Živo srebro je človeku žal škodljivo, zato človeku ob razbitju tovrsten termometer predstavlja nevarnost.

termometerV sodobnem času se največ uporabljajo digitalni oz. elektronski termometri. So nezahtevni za uporabo, niso nevarni ob poškodbah ohišja, temperaturo pa izmerijo v krajšem času. Opozarjajo nas tudi z različnimi signali ter ponujajo mnogo različnih funkcij delovanja. Enostavno jih tudi očistimo. Običajno delujejo na baterije.

Elektronski termometer zraka za ugotavljanje idealnih razmer v prostoru

Nakup elektronskega termometra za merjenje temperature zraka nam lahko pride še kako prav pri ugotavljanju razmer, ki vladajo v naših prostorih. Kot že omenjeno, nam tovrstne naprave sicer zelo olajšajo tudi ugotavljanje zunanjih razmer, saj večinoma sodobni termometri merijo tako temperaturo notranjega, kot tudi zunanjega zraka. Poleg merjenja temperature lahko izberete tudi funkcijo merjenja vlažnosti zraka. Nekatere naprave vsebujejo tudi alarm v morebitnem primeru nastanka plesni, oz. relativne vlažnosti, ki bo nastanek plesni definitivno povzročila.

Vedeti je namreč potrebno, da je prekomerna vlažnost v prostorih lahko zdravju škodljiva, posledice pa pusti tudi na stavbi sami. Obratno pa je potrebno poskrbeti tudi, da zrak, ki ga dihamo, ne bo preveč suh. Tovrstne informacije bomo brez primernega termometra z vgrajenim merilcem vlage precej težko dobili (preden ne bo prepozno, ko se bosta plesen ali vlaga že pojavili).

Elektronski termometer lahko deluje tudi s pomočjo brezžične povezave. Tako se bomo izognili uporabi ter namestitvi žičnih povezav, ki so nam pogosto le v napoto.

Kako pa tovrstni termometer nastavimo ter pripravimo za delovanje? Podroben postopek bomo našli kar v navodilih proizvajalca vsake posamezne naprave. V grobem pa je običajno najprej potrebno vstaviti primerne baterije, z zaslona pa odstraniti zaščitno folijo. Ko napravo vključite (ali pa se vključi samodejno), lahko na zaslonu izbirate med prikazom temperature v °C ali °F. Pri napravah, ki merijo relativno vlažnost, se običajno izpiše tudi procent vlage. Le-ta je primerna, če znaša nekje od 40 d0 50%. Nekje nad 65% se bo na napravi izpisal signal za nevarnost nastanka plesni. Najbolje je, da termometer namestite tja, kjer je največja nevarnost pojava plesni (na najbolj problematično mesto).

Nastavljen termometer lahko obesite na steno, ali pa ga s pomočjo »nog« postavite na trdno podlago.

Nasveti za doseganje optimalne temperature ter vlažnosti v bivalnih prostorih

Ker je medsebojna odvisnost temperature ter zračne vlažnosti izražena s točko rosišča, je priporočljivo, da najprej preverite le-to. Ko se zrak ohlaja pri konstantni zračni vlažnosti, se bo le-ta enakomerno tudi povečevala (ohlajen zrak namreč sprejme manj vlage). Presežek vodnih hlapov se nato iz zraka izloči v obliki vodnih hlapov). Točko rosišča lahko odberete tudi s sodobnega elektronskega termometra. Temperatura sten naj ne bi padla pod 15°C. Poskrbimo tudi za ustrezno zračenje ter ogrevanje prostorov. Sobe prezračimo v vseh vremenskih pogojih, tudi če je zunaj mrzlo in pada sneg. Okna odprimo na stežaj, za kratek čas. Delno odprto okno nima tako velikega učinka, tudi če je dalj časa odprto. Zapravlja le energijo ogrevanja. Ogrevanja pred odhodom iz hiše ne izklopimo popolnoma, sploh v zelo hladnih mesecih. Pojavijo se namreč lahko težave z vlago. Če imamo težave s suhim zrakom, je (še posebej v zimskih mesecih) priporočljiva uporaba električnih vlažilcev zraka.