Termostat - kaj vse je dobro vedeti o njem?

08.25.16. #Članki
Termostat

Termostat je naprava, ki zazna temperaturo sistema, ter na njeni podlagi vzdržuje, zvišuje ali pa znižuje le-to. Enostavneje povedano, uporabnikom omogoča, da nastavijo želeno temperaturo ter na ta način uravnavajo svoj ogrevalni ali hladilni sistem. Naprava je povezana z ostalimi ogrevalnimi napravami v sistemu – zato jih lahko, na podlagi dobljenih informacij o temperaturi prostorov, prižiga ter ugaša. Termostat se uporabljajo v najrazličnejših sistemih, ki se segrevajo ali ohlajajo do nastavljene temperature (ogrevanje, centralno ogrevanje, klimatizacijski sistemi itd.), predstavljajo pa tudi pomembno komponento kuhinjskih pečic, hladilnikov, zamrzovalnikov ter medicinskih inkubatorjev.

Zakaj se uporabljajo termostat?

Če želite razumeti, zakaj je uporaba termostata v sodobnem gospodinjstvu izjemnega pomena, morate najprej vedeti, da povprečno slovensko gospodinjstvo porabi okoli 70% energije za ogrevanje prostorov, 11% za ogrevanje sanitarne vode, 10% za razsvetljavo ter 6% za kuhanje. Iz tega je razvidno, da je iz največjega deleža porabe mogoče ustvariti največ prihrankov. Energijo za ogrevanje ter pripravo tople sanitarne vode, je torej nujno uporabljati racionalno ter ekonomično.termostat

Za regulacijo temperature v prostorih, lahko izbirate med različnimi načini prilagajanja temperature. Najbolj osnoven način je ročni način. Tako je regulator posameznik sam. Le posameznik vključi, izključi ogrevalne naprave, odpira ter zapira radiatorje in regulira mešani ventil. Takšno uravnavanje povzroča velike izgube, saj je le-to nenatančno ter časovno neučinkovito. Udobje, prilagoditev življenjskemu načinu ter prihranki so tako minimalni. Tovrstnega načina reguliranja slovenski in evropski standardi ne dovoljujejo.

Kaj pa termostatske glave?

Termostatske glave se pritrdijo na radiator (ali konvektor), ter prav tako služijo uravnavanju temperature posameznih prostorov. V vsakem prostoru vzdržujejo nastavljeno temperaturo radiatorjev, ter tako pripomorejo k prihrankom pri energiji. Če jih primerjamo z ročnimi termostatskimi ventili, prihranijo približno 20% energije, zaradi uporabe proste toplote ter stalne prostorske temperature. Termostatske glave imajo lahko vgrajeno ali pa daljinsko tipalo. Tipalo primerja temperaturo okoliškega zraka z nastavljeno vrednostjo, ter prilagaja termostatski ventil trenutnim spremembam v okolici. Regulira dotok vode v radiatorju.Uporaba termostatskih glav ter ventilov je priporočljiva v vseh sistemih z radiatorskim ogrevanjem. Sicer izključno njihova vgradnja ne bo prinesla optimalnih prihrankov, če pa dodamo tudi centralno regulacijo ogrevanja (ki bo delovala v odvisnosti od zunanje temperature), bodo skupaj delovali optimalno.

Kakšni so torej prihranki energije, če uporabljamo termostat?

Velikost prihrankov energije, ki jo proizvedejo vgrajene kakovostne regulacijske naprave – termostati ter termostatske glave, je v primerjavi z ročno reguliranimi (ali pa ne reguliranimi) sistemi, visoka.Približno 10% energije lahko prihranite izključno z vgradnjo kakovostnih termostatskih glav, dodatnih 30% energije pa z vgradnjo termostatov. Najboljši termostati imajo različne funkcije.

Delujejo lahko v odvisnosti od zunanje temperature, regulirajo temperaturo v kotlu, znižajo temperaturo ponoči (kar je zelo pomembno, na ta način lahko prihranite zelo veliko energije), ter časovno regulirajo ogrevanje sanitarne vode.

Katere vrste termostatov poznamo?

Sobni termostati delujejo na osnovi merjenja sobne temperature. Na podlagi merjenja odstopanj od sobne temperature, vklopi ali izklopi centralni sistem ogrevanja. Elektronski sobni termostati imajo običajno vgrajeno tedensko programsko uro, nastaviti pa je mogoče vsaj dva nivoja sobne temperature. Tovrsten način delovanja nam omogoča, da njihovo delovanje prilagodimo našemu življenjskemu stilu.

Kdaj uporabiti sobne termostate? Priporočljivo jih je uporabljati v etažnih stanovanjih ali manjših hišah. V večjih objektih je zagotovo priporočljiva tudi uporaba regulatorja, ki deluje v odvisnosti od zunanje temperature. Sobni termostati so pri večjih objektih uporabni za dodatno, fino ter natančno reguliranje posameznih prostorov.Regulatorji ogrevalnega sistema, ki delujejo na podlagi zunanje temperature, v vsakem trenutku v grelna telesa dovajajo le toliko toplote, kot je objekt potrebuje za nadomeščanje toplotnih izgub. Tako vzdržujejo enakomerno sobno temperaturo. Takšne vrste termostat ima veliko prednosti pred drugimi vrstami. Uporabiti ga je priporočljivo v vseh ogrevalnih sistemih z radiatorskim, talnim ali konvektorskim ogrevanjem. Kot že omenjeno, je edina pomanjkljivost takšnega termostata, da ne omogoča regulacije temperature posameznih prostorov. V ta namen je dobro namestiti sobne regulatorje ter radiatorske ventile.

Varčevanje z energijo s pomočjo termostatov

Dobro ter varčno ogrevanje bomo v našem objektu zagotovili z izbiro kakovostnih, sodobnih gradbenih materialov, kvalitetno toplotno izolacijo ter izbiro dobre ogrevalne naprave, ki za svoje delovanje uporablja kakovostni energent. Ko zadostimo vsem standardom pa ne smemo pozabiti še na sodoben regulator ogrevanja. Dobra toplotna zaščita objekta namreč še zdaleč ne doseže želenih varčevalnih učinkov, če s pridobljeno toplotno energijo ne ravnamo ekonomično.V gospodinjstvih namreč zelo radi preveč ogrevamo naše prostore, ne znižujemo vsak dan nočne temperature radiatorjev, sanitarno vodo pa konstantno segrevamo na določeno temperaturo ( čeprav jo potrebujemo le v določenih časovnih intervalih).Uporaba termostatov bo zagotovo povečala vaše udobje bivanja ter hkrati omogočila izjemen prihranek energije. Vaš ogrevalni sistem bo z njihovo pomočjo deloval optimalno ter brez izgub. Regulatorji bodo omogočili tudi dolgo življenjsko dobo samih ogrevalnih naprav, ki ne bodo nikoli več delovale predimenzionirano.V trgovini Emundia smo za vas pripravili ponudbo različnih termostatov ter termostatskih glav, s pomočjo katerih boste zvišali svoje prihranke, obenem pa poskrbeli za odlično vzdrževanje ter reguliranje temperature.