Toplotna črpalka za sanitarno vodo – poceni in okolju prijazna

07.03.16. #Članki
Toplotna črpalka za sanitarno vodo

Toplotne črpalke so v zadnjem času dobesedno zavzele trg na področju ogrevanja, saj imajo mnogo prednosti, zaradi katerih so še posebej priljubljene pri lastnikih hiš in stanovanj. Že njihovo ime nakazuje, da jih uporabljamo za »ustvarjanje« toplote – toplote, ki jo lahko uporabimo za ogrevanje stanovanja ali za pripravo tople sanitarne vode in je cenovno ugodna ter ne onesnažuje okolja.


Toplotna črpalka za sanitarno vodo za svoje delovanje uporablja povsem obnovljive vire energije – toploto namreč lahko črpa iz podtalnice ali Sončeve svetlobe, ki vsak dan pride na Zemljo v obliki sončnih žarkov, temperaturo, ki jo želi uporabnik, pa doseže z uporabo kompresorja.

Ali sploh potrebujem toplotno črpalko?

Seveda jo! Le pomislite, kolikokrat na dan odprete pipo in - sicer upravičeno, a vendar - pričakujete, da bo iz nje po zgolj nekaj sekundah pritekla topla ali vroča voda, s katero si boste

lahko umili roke, pripravili kopel, očistili stanovanje ... Če živite v gospodinjstvu s še tremi osebami, boste samo danes do konca dne porabili najmanj 200 litrov tople sanitarne vode (še bolj realna številka presega 250 litrov), ki vam toplotna črpalka za sanitarno vodomora seveda biti voljo vsako sekundo vsakega dne. To vam omogoča prav toplotna črpalka za sanitarno vodo (ali druga naprava, ki jo uporabljate v ta namen). Če se torej sprašujete, ali je toplotna črpalka za sanitarno vodo v vašem gospodinjstvu nujno potreben pripomoček, je odgovor odločen da. Brez toplotne črpalke za sanitarno vodo bi morali vodo vsakokrat pred uporabo segreti na štedilniku, če bi želeli, da je topla, to pa bi vam vzelo ogromno časa in energije.

V čem so toplotne črpalke za sanitarno vodo boljše od ostalih naprav?

Toplotne črpalke za sanitarno vodo imajo kar precej prednosti pred ostalimi načini ogrevanja, kot je na primer ogrevanje na plin, na drva ali kateri koli drug energent:

- Povrnitev denarja: stroški nakupa in montaže toplotne črpalke za sanitarno vodo se slej ko prej povrnejo, saj so obratovalni stroški toplotnih črpalk tako nizki. Kljub višjim začetnim stroškom nakupa in montaže lahko torej z gotovostjo zatrdimo, da se investicija v toplotno črpalko za ogrevanje sanitarne vode vsekakor splača. Denar, ki ga boste vložili v toplotno črpalko, se vam bo predvidoma povrnil v petih do sedmih letih.

- Nizki stroški ogrevanja: Ogrevanje sanitarne vode s pomočjo toplotne črpalke je precej cenejše od ostalih načinov ogrevanja. Stroški ogrevanja s toplotno črpalko so lahko v najslabšem primeru 35 odstotkov, v najboljšem pa kar 75 odstotkov nižji od ostalih načinov ogrevanja.

- Ekološko delovanje: Toplotna črpalka za sanitarno vodo je zelo okolju prijazna, saj zmanjša okolju škodljive emisije ogljikovega dioksida v zrak od 30 do kar 60 odstotkov! Poleg tega za svoje delovanje uporablja obnovljive vire energije, ki so vedno prisotni in jih nikoli ne bo zmanjkalo (toplota v zemlji, vodi ali zraku) in ne potrebuje goriv, ki so lahko zdravju nevarna.

- Visoka zanesljivost: Če se odločite za nakup toplotne črpalke za pripravo sanitarne vode, je možnost, da jo boste morali zamenjati zaradi pomanjkanja ustreznih energentov, potrebnih za njeno delovanje, zelo majhna oziroma že skoraj povsem nična. Sončnih žarkov, vode in zemlje nam namreč ne bo nikoli zmanjkalo, zato je pridobivanje toplote iz teh treh omenjenih virov pravzaprav še najbolj logična rešitev za ogrevanje prostorov ali pripravo tople sanitarne vode.

- Idealna za majhna stanovanja: toplotna črpalka za sanitarno vodo zasede izredno malo prostora, zato je več kot popolna za uporabo v počitniških hiškah, namestimo pa jo lahko tudi na steno. Za razliko od drugih naprav za ogrevanje toplotna črpalka za sanitarno vodo ne potrebuje rezervoarja za shranjevanje še neporabljenega energenta, saj je njen edini energent pravzaprav okolje, v katerem se nahaja.

Toplotna črpalka ima dvojno funkcijo, saj lahko z njo v poletnih mesecih tudi ohladite svojo hišo ali stanovanje. Tako boste prihranili pri denarju in prostoru, ki bi ju sicer porabili za klimatsko napravo.

- Enostavna za uporabo: toplotne črpalke za sanitarno vodo so enostavne in prijazne za uporabnika. Njihovo vzdrževanje je preprosto, pravzaprav ga niti ne potrebujejo veliko.

Če vam bo vaša toplotna črpalka za sanitarno vodo povzročala kakršne koli težave, kar brez skrbi! Pri eMundii bomo odpravili vsak problem hitro, učinkovito in ugodno. Po potrebi vam lahko za vaše artikle priskrbimo tudi rezervne dele.

Za vas pa imamo še dodatno presenečenje! Ob nakupu nekaterih toplotnih črpalk za sanitarno vodo, ki jih ponujamo v spletni trgovini eMundia, vam ne bo potrebno plačati stroškov dostave! Izdelke, ki nosijo oznako »brezplačna dostava«, vam bomo namreč popolnoma brezplačno pripeljali domov, naši strokovnjaki pa vam jih bodo po ugodni ceni tudi zmontirali. Obisk spletne trgovine eMundia ali katere izmed naših fizičnih poslovalnic v Ajdovščini in Novi Gorici se vam torej zelo izplača! Če so se vam ob branju tega članka pojavila kakršna koli vprašanja, nas pokličite ali pa se oglasite v naši poslovalnici in z veseljem vam bomo pomagali razrešiti prav vsako dilemo.