Učinkovito vzdrževanje bazena za brezskrbno uživanje

05.31.19.
Vzdrževanje bazena

Topli sončni žarki so že poskrbeli za prebujanje narave in če ste lastnik vrtnega bazena, je sedaj čas, da ga tudi vi pripravite na poletje. Prihaja čas piknikov in poletnih zabav, bazeni na vrtu hiše pa so odlična popestritev druženja, hkrati pa prostor za sprostitev, telesno aktivnost in plavanje. Da vam bo v novi sezoni bazen kar najbolje služil, morate pred tem poskrbeti za ustrezno vzdrževanje bazena, to pa vključuje več korakov, ki jih opravite v različnih delih leta. Vzdrževanje vključuje tako čiščenje bazena razne umazanije kot skrb za čistočo in kemično neoporečnost vode, zato preberite nekaj praktičnih nasvetov za vzdrževanje bazena skozi vse leto. V primeru dodatnih vprašanj se obrnite na izkušene prodajalce trgovine eMundia, ki vam bodo pomagali, da bo bazen brezhibno očiščen in pripravljen za vaš takojšen skok v vodo.

Priprava bazena na kopalno sezono

Po mirovanju bazena v zimskih mesecih konec aprila ali v začetku maja pride čas za njegovo čiščenje. Bazeni so pozimi ponavadi prekriti z zaščitno folijo in prvi sončni žarki vodo hitro segrejejo, zaradi česar se poveča možnost nastanka alg in mikroorganizmov. Bazen je zato treba temeljito očistiti in ga ponovno napolniti z vodo, ali jo dodati do ustrezne višine za kopanje. Bazensko vodo očistite vejic, listja in drugih smeti, jo kemično uravnovesite in jo pripravite na prve kopalce, da bodo v bazenu brezskrbno uživali. Pred ponovnim zagonom filtrirnega sistema preglejte črpalko in celoten filtrirni sistem, naredite analizo vode in po potrebi dodajte sredstva za vzdrževanje bazenske vode. Seveda pa s tem vaša naloga še ni končana, saj bazeni zahtevajo redno vzdrževanje tekom cele sezone, ki vam ga predstavljamo v nadaljevnaju.

Kaj vključuje vzdrževanje bazena?

  • Vzdrževanje vode
  • Čiščenje filtra
  • Čiščenje nabrane umazanije

Za polnitev bazena je najprimernejša voda iz vodovodnega omrežja – biti mora brezbarvna, bistra, čista in higiensko neoporečna. Vendar so bazeni, pri katerih je temperatura vode med 20 in 30 stopinj C, nagnjeni k hitrejšemu razmnoževanju alg, glivic in bakterij, zato je pomembno, da redno preverjate in uravnavate kemično sestavo vode. To storite z:

  • analizo bazenske vode,
  • uravnavanjem pH vrednosti, ki naj bo vedno med 7 in 7,4,
  • dezinfekcijo bazenske vode s klorom in drugimi dezinfekcijskimi sredstvi,
  • preprečevanjem nastanka alg, ki nudijo odlično podlago za razvoj drugih mikroorganizmov, za kar uporabite algicid,
  • sredstvi za kosmičenje oz. flokulacijo, ki združijo nevidne delce umazanije, da jih filter lažje zadrži in očisti bazensko vodo

Vzdrževanje bazena zahteva tudi redno čiščenje filtra, saj lahko le bazeni z ustrezno očiščenim filtrom zagotavljajo kristalno čisto vodo za kopanje. Manj umazanije v vodi posledično zmanjša porabo sredstev in drugih pripomočkov za njeno vzdrževanje. Kot filtrirni medij v filtru lahko služi kvarčni pesek, diatomejska zemlja ali kartuše, najpogostejši pa so peščeni filtri, saj zagotavljajo dobro filtriranje vode v najkrajšem možnem času. Če je pretok vode dober, se v filtru nabere večina umazanije. Priporočljivo je, da čistilna naprava deluje od 6 do 10 ur dnevno, saj je le tako omogočeno zadostno filtriranje vode, ki ga zahtevajo bazeni. Čiščenje filtra opravite vsaj enkrat mesečno, saj lahko sicer vanj vstopi groba umazanija, ki zapolni filter, zmanjša ali celo ustavi pretok vode in posledično onemogoči filtracijo vode.

Odstranjevanje vejic, listja in drugih delcev je še eden od pomembnih korakov za učinkovito vzdrževanje bazena. To si lahko poenostavite z različnimi avtomatiziranimi napravami kot je npr. avtomatski bazenski sesalnik za sesanje bazenskih tal in sten. Organsko umazanijo kot so maščobe, saje in prah, ki se nabira tik nad gladino vode, boste najlažje očistili z alkalnimi čistili. Mineralne umazanije oz. vodnega kamna pa pa se boste znebili s pomočjo kislega čistilnega sredstva. Če je umazanija zelo trdovratna, bazen čistite postopoma, saj tako ne boste poškodovali bazenskega materiala.

Priprava bazena na zimo in zimsko vzdrževanje

Po končani kopalni sezoni morate bazen pripraviti na zimo – najbolje je, da to storite v drugi polovici oktobra ali na začetku novembra. Priporočljivo je, so bazeni pozimi vsaj do dveh tretjin napolnjeni z vodo. Vanjo vlijte ustrezne količine sredstev za prezimovanje bazena, ki bodo nase vezali mineralne snovi, s čimer boste preprečili nalaganje teh snovi na stene bazena in pripomogli k upočasnjeni rasti alg. Bazen pokrijte z zimskim bazenskim pokrivalom, saj bo to zaščitilo vodo pred nečistočo iz okolja, ki lahko vpliva na kakovost vode. Pokrivalo bo upočasnilo tudi zamrznitev in izhlapevanje vode, hkrati pa bo služilo kot zaščita pred morebitnimi padci v bazen.

Bazeni zahtevajo redno vzdrževanje, ki je lahko včasih tudi zahtevno, zato se za strokovno pomoč obrnite na podjetje eMundia. Posamezna opravila za brezhibno stanje bazena in bazenske vode morate opravljati tedensko, druge pa vsak mesec, na pol leta ali letno. V nasprotnem primeru se lahko v bazenu razvijejo alge in bakterije, ki porušijo ravnovesje v vodi, jo onesnažijo in s tem ogrožajo vaše zdravje. Skrbni bodite pri spremljanju ravnotežja kemikalij v vodi in stanja pH vode. Z vsemi temi ukrepi se boste izognili dragimi stroškom dodatnega vzdrževanja, čas pa kvalitetno izkoristili za čofotanje, sproščanje ali namakanje v bazenu v družbi vaših najbližjih.