Talno gretje - razlogi zakaj se odločiti zanj

10.02.18.
Talno gretje

Talno gretje je eden najbolj priljubljenih in zelo učinkovitih ogrevalnih sistemov. Gre za sistem, ki je najstarejši med sistemi centralnega gretja. Naj bi se uporabljal že za časa Rimljanov, kjer so s pomočjo ognja in dimnih plinov prenašali toploto skozi kanale pod takratnimi hišami. Gre tudi za način, ki spada med bolj zdrave ogrevalne sisteme tako v stanovanjih kot poslovnih in ostalih objektih.

Talno gretje omogoča, da se toplota precej enakomerno porazdeli v prostoru in objame celotno površino, s tem pa zagotovimo manjše izsuševanje zraka in tudi prah se v takšnem prostoru precej manj dviguje. Lahko torej rečemo, da ima talno ogrevanje doma tudi izjemne zdravstvene prednosti in je primerno tudi za ljudi, ki imajo težave z dihali, astmo ali alergije.

Talno gretje deluje na princip kroženja vode po vgrajenih ceveh, ki se nahajajo v talnem predelu stanovanja ali hiše. Popolnoma primerno je kot samostojni ogrevalni sistem in z njim ne potrebujete dodatnih ogrevalnih teles, da bo vaš prostor bolj topel. Talno gretje je idealno tudi za kopalnice, saj je zaradi ploščic občutek v le-teh, da je bolj mrzlo kot v resnici je in s talnim ogrevanjem to lepo preprečite ter vaša kopalnica oddaja krasen občutek toplote.

talno gretje

Takšen način ogrevanja spada v skupino tako imenovanih ploskovnih ogrevanj, kamor spadata še ogrevanje stropa in sten, se pravi stropno ter stensko ogrevanje. Talno gretje najbolj greje pri tleh, kar lahko izberemo že iz imena samega, tam so temperature tudi najbolj visoke. Vedno bolj proti stropu gremo, nižja je temperatura in tako je toplina našega prostora najbližje tisti pravi, idealni temperaturi, ki človeku tako prija in je zanj tudi najbolj zdrava.

V kolikor se za talno gretje odločite, se je potrebno zavedati, da bodo vaša tla primorana biti drugače sestavljena kot je običajno. Da bo vaš monter cevi lahko enostavno namestil, se priporoča uporabiti sistemske plošče za talno ogrevanje. Seveda obstaja veliko različnih vrst in oblik le-teh in preden se za nakup odločite se je tudi v tem primeru izjemno priporočljivo posvetovati, katere plošče za talno ogrevanje so dejansko tista najboljša izbira. Zavedati se je potrebno tudi tega, da res ni vseeno katere izberemo. Plošče za talno ogrevanje bodo drugačne oblike in debeline v primeru nove gradnje, kot pa v primeru že obstoječega prostora, kjer se je šele naknadno odločilo za talno gretje. Ločimo jih tudi gleda na tlačno trdnost. Se pravi večja kot je obremenitev zaradi tlaka, večja mora biti tudi tlačna trdnost in tudi pri tem ni vseeno, kakšna je njihova debelina. Plošče za talno gretje lahko vgradimo na več različnih načinov, pozorni moramo biti predvsem na način njihove uporabnosti. Vgradijo se lahko tako, da jih zalepimo, enostavno klasično položimo ali pa se jih namesti s pomočjo mehanskega vgrajevanja.

ogrevanje s talnim ogrevanjem

Talno gretje vašega doma ali poslovnega prostora ima veliko pozitivnih lastnosti. Njegova velika prednost je, že zgoraj omenjena, razporeditev zraka po prostorih, ki je še od vseh vrst ogrevanj najbolj enakomerna. S takšnim ogrevanjem se vam lahko znatno zmanjšajo tudi vaši mesečni stroški, hkrati pa lahko vaše prostore tudi brez slabe vesti prezračite, saj so s takšnim načinom gretja, ko je najbolj toplo pri tleh, izgube energije zaradi zračenja dosti manjše. Seveda govorimo o zračenju, ki traja nekaj minut. Prednost pa je tudi estetska, kar prav tako igre dandanes veliko vlogo. Marsikoga v svojem stanovanju ali hiši precej moti prisotnost radiatorjev, saj so lahko res zelo moteči tako zaradi svoje fizične prisotnosti, ker zavzamejo prostor na veliko in zaradi svoje vidnosti. Ograditi jih ne moremo, prav tako pa je nesmiselno pred njih postavljati pohištvo ali sobne rastline, saj se s tem izgubi veliko energije, ki jo radiator oddaja. Klasični radiatorji resnično zavzamejo prosto in ne gre jih spregledati. V takem primeru je talno gretje resnično najboljša izbira, saj ga v prostoru sploh ne vidite. Položi se lahko po celotnem prostoru, ne glede na to, kakšna je vaša razporeditev pohištva ali za kateri prostor gre. Hkrati pa vam to prihrani tudi čiščenje ogrevalnih teles, saj ni nikjer mesta za nabiranje prahu.

Dandanes lahko za svoj dom izberete tudi, poleg klasičnega talnega ogrevanja s prenosom vode, tudi električno talno ogrevanje. Tudi to ogrevanje se lahko uporabi kot glavni sistem, ki greje čisto vse vaše prostore v celoti. Takšno talno gretje je precej manjša investicija in tudi njegovo montiranje je bistveno preprostejše. Res je, da so pomisleki pri tej varianti predvsem v visokih mesečnih račun elektrike, a gre za najučinkovitejše talno gretje in je njegova naložba resnično učinkovita.

S talnim ogrevanjem bo vaš dom odlično ogrevan, hkrati pa bo energija izkoriščena na polno. Glede na to, da gre za gretje, ki je za človeka najbolj primerno, ko pride do doseganja idealne bivanjske temperature, je takšen način pravilna odločitev za vaše stanovanje, hišo in pa tudi za poslovne prostore.