Vinske vitrine – za kakovostno shranjevanje vaše vinske zbirke

04.20.20.
Vinske vitrine

Vino je že stoletja zelo cenjena pijača, ki so jo pili že rimski cesarji, danes pa je razširjeno po vsem svetu. Vrhunsko vino je predmet zbiranja ali namenjeno pitju ob posebnih trenutkih, pravi poznavalci vina pa vedo, da je za izbran, aromatičen okus vina ključno njegovo pravilno shranjevanje. V ta namen obstajajo vinske vitrine, ki poskrbijo za odlično izkušnjo ob pitju izbrane vinske kapljice. Vinska vitrina je poseben hladilnik za shranjevanje steklenic vina pri ustrezni temperaturi, da ta ohranijo najvišjo kakovost. Njene številne funkcije zagotavljajo optimalne pogoje za shranjevanje vinske zbirke, da je ta ustrezno pripravljena na dolgoročno skladiščenje ali serviranje vina ob vsaki priložnosti. Prednosti, ki jih imajo vinske vitrine, so številne: v prvi vrsti ohranjajo kakovost vin, seveda pa ne gre zanemariti niti njihovega prestižnega in elegantnega izgleda. Vino v vinski vitrini je zmeraj na pravilni temperaturi in pripravljeno za serviranje, glede na potrebe posameznika po shranjevanju vina pa obstajajo pa različne vrste vinskih vitrin.

vinske vitrineVrste vinskih vitrin

Možnosti za izbor vinske vitrine je veliko, glavna dejavnika pri tem pa sta obstoječa vinska zbirka in velikost prostora, ki je namenjen za shranjevanje vina, zato je o izboru prave vitrine treba razmišljati že pri načrtovanju stanovanja. V grobem ločimo:

  • Prostostoječe vitrine za vino: stojijo samostojno in so cenovno ugodnejše od vgradnih, zato so tudi bolj priljubljene med kupci. Postavijo se lahko kjerkoli v bivalnih prostorih, saj ni težav z njihovo vgradnjo, omogočajo pa hranjenje večjih količin vinskih steklenic.
  • Podpultno vgradne vitrine za vino: dajejo videz urejenosti in jih je mogoče elegantno namestiti pod pult, vendar so nekoliko večji finančni zalogaj, poleg tega pa je število skladiščenih steklenic bolj omejeno.
  • Popolno vgradne vitrine za vino: podobne so podpultno vgradnim vinskim vitrinam, a so nameščene v višini prsnega koša. Pri njihovi vgradnji je velikokrat potrebno popolnoma prenoviti kuhinjo, a vsekakor prepriča njihov vizualno privlačen izgled.
  • Ventilatorji so nepogrešljivi za vzdrževanje enakomerne in stabilne temperature v celotni vitrini ali njenih izbranih delih, hkrati pa preprečujejo nastanek zmrzali v vinski vitrini. Glavni vir hrupa so gibljivi deli ventilatorjev in več kot ima vitrina ventilatorjev, večji bo hrup.
  • Kompresor služi za napajanje cikla izmenjave toplote oz. hladu. Hrup povzročajo vibracije pri njegovem delovanju, zato je pomembno, da ima kompresor ravno ohišje in da se ne dotika sten vinske vitrine.
  • Hladilno sredstvo v vitrini se neprenehoma pretaka po sistemu in skrbi za vzdrževanje ustrezne temperature. Ob stiskanju sredstva skozi posebno odprtino lahko pride do hrupa, ki ga nekateri bolj, drugi manj intenzivno zaznajo.

Kako izbrati pravo vinsko vitrino?

Poleg različnih možnosti za namestitev vinske vitrine je eden najpomembnejših dejavnikov pri izboru tudi velikost vitrine. Ta naj bo taka, da boste vanjo enostavno spravili svojo obstoječo kolekcijo, pustite pa prostora za še približno polovico toliko steklenic. Večina vinskih vitrin ima eno temperaturno območje hlajenja, obstajajo pa tudi take z dvema ali tremi – različne vrste vina (npr. bela ali rdeča) namreč zahtevajo shranjevanje pri različnih temperaturah, zato izberite hladilno vitrino tudi glede na to, kakšne vrste vin boste v njej shranjevali. Seveda pri tem določite okvirno vsoto, ki ste jo pripravljeni odšteti za nakup vinske vitrine, saj kvalitetno vino zahteva tudi shranjevanje v kvalitetni vinski vitrini. Pri izboru ustrezne vitrine za vino se marsikdo vpraša tudi, kako glasne so vitrine in ali je njihov zvok pri delovanju morda celo moteč. Vendar to naj ne bo pomislek pri nakupu vitrine, saj obstaja veliko trikov, kako zmanjšati njihov zvok.

Glasnost vinskih vitrin in kako jo zmanjšati

Povprečna glasnost vinske vitrine je od 35 do 45 decibelov, kar je nekoliko več kot glasnost običajnega hladilnika. Vinska vitrina mora namreč v večji meri vzdrževati stalno temperaturo, za kar skrbijo njeni sestavni deli: kompresor, hladilni tokokrog in sistem ventilatorjev.

Kako lahko še zmanjšate glasnost vinskih vitrin?

Dejstvo je, da prav vse vinske vitrine oddajajo določeno mero hrupa, za čim tišje delovanje vitrine pa je pomembna ustrezna izbira okolice, kjer bo ta nameščena. Na zaznavanje zvokov odločilno vpliva akustika sobe, zato je v prostoru potrebno poskrbeti za elemente, ki vpijajo zvok, kot so težke zavese, debele preproge ali oblazinjeno pohištvo. Danes je oprema stanovanj večinoma minimalistična z malo takimi elementi, kar je lahko razlog za povečano zaznavanje hrupa vinske vitrine. Najpogosteje se vinsko vitrino namesti v kuhinjo, za njeno čim tišje delovanje pa je pomembno, da je ne namestite na ploščice, temveč na material, ki bo vpil njen zvok (npr. gumijasta ali debela preproga) in poskrbite za ustrezno kroženje zraka okoli vinske vitrine, še posebej od zadaj. Vitrina mora biti nivelirana, kar pomeni, da mora biti njeno ohišje izravnano, saj bo v nasprotnem primeru kompresor povzročal preveč hrupa zaradi neuravnotežene ravni tekočine v hladilnem sistemu. Posledično bo večja tudi poraba energije in hitrejša obraba kompresorja.

Izbira ustrezne vinske vitrine zahteva kar nekaj premisleka – da vam bo kar najbolje služila, izberite tako, ki ustreza vaši velikosti in raznovrstnosti kolekcije vin ter vašemu proračunu. Pri umestitvi vinske vitrine upoštevajte akustiko prostora, s čimer se boste izognili pretiranemu hrupu, vitrina pa bo z lahkoto očarala vas in vaše goste.