Vlažilec zraka za bolj zdravo bivalno okolje

09.06.18.
Vlažilec zraka

Vlažilec zraka bo poskrbel, da bo v zraku vedno dovolj vlage, še zlasti pozimi, ko je izsušenost najpogostejša. Na voljo so štiri različice in sicer izparilniki, razpršilniki, pralniki in uparjalniki, osnovna naloga vseh pa je v tem, da zraku dodajo vodo in s tem povečajo vlažnost v prostoru. Model izparilnika ima grelno ploščo, ki vodo segreje do vrelišča in izloča paro, ki se porazdeli po prostoru. Model razpršilnika vodo razprši in jo s pomočjo ventilatorja na ta način izloči v prostor v obliki rahle meglice. Model pralnika zraka ima vgrajene diske, ki se vrtijo v vodi in ventilator, ki vsesava suh zrak iz prostora in pralni vlažilec zraka ga obogati z vodo, pri tem pa tudi odstrani iz njega nečistoče, kot so pršice, prah, dlaka hišnih ljubljenčkov. Model uparjalnika ima vlažne kasete za uparjalnik in skozi njih vsrkava toliko vlage, kot jo potrebuje. Zrak se navlaži in uparjalnik ga s pihanjem oddaja v prostor. Poleg ogrevanja vpliva na vlažnost tudi notranja oprema, še zlasti tista iz tkanin in lesa, tkanine, kot na primer preproge ali zavese vpijejo veliko vlage in tako ob stiku tudi nastane statični naboj, leseni deli pohištva pa lahko razpokajo.

V kolikor je vlage v prostoru preveč, pa bo razvlaževalec zraka vsekakor dobrodošla pridobitev za vsak dom ali pisarno. Vlago v prostoru lahko izmerite z vlagomerom, že v osnovi pa hladnejši zrak vsebuje manj vlage kot toplejši, kurjava pa ga še dodatno izsuši, zlasti centralno ogrevanje prostorov. Tudi visoke temperaturne razlike pozimi, ko je zunanja temperatura precej nižja od notranje vplivajo na vlažnost zraka znotraj doma ali poslovnega prostora in sama vlažnost zraka se zmanjša. Z vlagomerom boste z lahkoto izmerili vlažnost v prostoru in če bo rezultat pod 40 odstotki, poskrbite za optimalno vlažnost, kupite si kakovosten vlažilec zraka, ki bo poskrbel, da boste bivali v bolj zdravem okolju in s tem poskrbeli za svoje zdravje, manj boste dovzetni za različne prehlade in virusne okužbe. Vaše počutje so bo izboljšalo, zmogljivost se bo povečala. Izsušen zrak posledično vpliva tudi na izsušitev sluznice nosu, oči in grla, kar pa precej poveča dovzetnost za okužbe. Vaš spanec bo bolj kakovosten, med spanjem se boste resnično spočili, kar pa tudi vpliva na počutje in odpornost imunskega sistema. Tudi koncentracija se izboljša, če je dovolj vlage v zraku, saj tako dihate kvaliteten zrak, ki vašemu telesu dobro dene, vlažilec zraka je prava rešitev tudi za vse alergike, saj je na optimalni vlažnosti vsebnost prašnih delcev veliko nižja.

Poleg ljudi, pa dobro vpliva tudi na pohištvo, saj vlažnost poskrbi za daljšo življenjsko dobo brez razpok in drugih nepravilnosti, ki nastanejo pri večjih izsušitvah. Poskrbeti pa je potrebno tudi za higieno izparilnika z rednim vzdrževanjem, redno je potrebno menjati dodatke, odstranjevati vodni kamen vsaj enkrat mesečno, če živite na področju, kjer je trša voda, pa še pogosteje. Prav tako je potrebno redno očistiti notranjost in zunanjost izparilnika in vsak dan zamenjati vodo s svežo. Vzdrževanje in redna čistoča poskrbi za daljšo življenjsko dobo ter kvalitetno vlaženje. Ko se odločate za nakup, izberite vlažilec zraka glede na velikost prostora, pozanimajte se pri ponudniku, kakšna velikost je priporočena glede na prostornino vašega prostora, za katerega kupujete vlažilec. Prav tako je pomembno ali ga potrebujete za dnevno sobo, spalnico, otroško sobo ali pisarno, saj vam bodo na osnovi tega svetovali kateri sistem vlaženja je najprimernejši, seveda pa tudi izmerite vlažnost pred nakupom.

Ugotoviti boste morali tudi trdoto vode, saj nekateri niso primerni za zelo trdo vodo, nekaterim je potrebno dodajati sol, da se zmanjša vodni kamen. Glede na prostor pa se tudi odločite za model z led osvetlitvijo ali brez, za spalni prostor ta osvetlitev ni primerna, medtem, ko je v dnevni sobi ali pisarni dobrodošli dodatek. Pomislite tudi na vzdrževanje, saj je najenostavnejše imetivlažilec zraka, ki je enostaven za čiščenje in ne zahteva posebnih dodatkov. Če izberete model, ki ima vgrajen vlagomer in se vklopi samodejno takrat, ko je to potrebno vam bo to prihranilo tudi pri električni energiji, pa tudi sama vlažnost se vzdržuje konstantno na optimalnem nivoju. Tudi glasnost ni zanemarljiva, ultrazvočni čistilci ustvarjajo brenčeč hrup, izparilniki pa vodne mehurčke in če ste občutljivi na zvok, izberite uparjalnik. Vsekakor bi vsak dom moral imeti vsaj en vlažilnik zraka, še zlasti pozimi, saj ima toliko pozitivnih učinkov na zdravje, v prostoru zmanjšuje nadležni prah in statični električni naboj, blagodejno pa vpliva tudi na sobne rastline in hišne ljubljenčke.