Vodič po orodjih za prirezovanje: kose oz. kosilnice in motorne žage

06.28.18.
Kosilnice

Prvo težavo vam lahko pomaga rešiti motorna kosa ali kosilnica, za drugo pa bo primerna električna ali bencinska motorna žaga. Tole besedilo vam predstavljamo kot vodič, v katerem bomo odgovorili na dve temeljni vprašanji: ali izbrati koso ali kosilnico in ter kakšne so prednosti in slabosti bencinskih in električnih motornih žag.

Najprej nekaj besed o kosilnicah in kosah. Mnogi, ki tovrstno orodje kupujejo prvič, se sprašujejo, za kakšen namen je bolj primerna ena in za kaj druga. Naredimo torej kratek pregled obeh orodij ter podobnosti in razlik med njima. V prispevku je govora o motornih kosah in motornih kosilnicah, ročna orodja bomo tokrat izpustili.

Kosa in kosilnica – v čem sta si podobni

Samo v osnovah. Obe sta namenjeni prirezovanju trate in vam pomagata pri urejanju. Obe sta za delo na urejeni trati skorajda nepogrešljivi, če ste sam svoj mojster ali pa se z urejanjem trat ukvarjate profesionalno. Obe pomagata odstranjevati plevel in obe pomagata prezračiti zemljo in preprečujeta, da bi se vanjo naselile žuželke in drugi škodljivci.

V čem se razlikujeta

V osnovi so si kose in kosilnice po svoji funkciji precej podobne, a bolj ko gremo v detajle, bolj jasno se pokažejo vse razlike med njimi. Zelo na kratko bi lahko rekli, da tisto, česar kosa ne zmore, s kosilnico lahko uredimo in obratno. Motorna kosa najbrž ne bi bila pravo orodje, če bi želeli pokositi zelo veliko trato. Za to bi nujno potrebovali kosilnico, s katero bi delo trajalo manj časa, trava pa bi bila pokošena lepše in bolj enakomerno. Motorna kosa pa se dobro obnese pri zelo majhnih tratah in pri detajlnih opravilih. Če bi na primer želeli pokositi travo okrog ograje ali drevesa, bi za to nalogo gotovo izbrali koso.

Če povzamemo, torej težko primerjamo koso in kosilnico, saj je vsaka primerna za opravljanje druge vrste dela. S kosilnico boste lahko enakomerno pokosili večje zelenice, motorna kosa pa vam bo pomagala delo dokončati ob robovih in vaši trati dati videz dokončanosti in urejenosti. Za najlepše urejeno trato vam v eMundii priporočamo kombinacijo obeh orodij.

Zdaj pa k drugemu orodju za rezanje, motorni žagi. Poznamo motorne žage dveh vrst – ene poganja bencin, druge pa elektrika. Vsaka od teh dveh vrst ima svoje prednosti in svoje slabosti, na vas pa je, da jih pretehtate in izberete tisto, ki vam bo bolj ustrezala.

Bencinska motorna žaga – prednosti in slabosti

Bencinske motorne žage oziroma motorke so močnejše kot njihova električna različica. Zaradi večje moči se ponašajo tudi z daljšimi rezili, s katerim lahko brez težav prežagate tudi debelejše drevo. Ker bencin natočite neposredno v žago, za delovanje ne potrebuje elektrike, kar pomeni, da ne boste za seboj vlekli kabla in ga morda po pomoti prerezali.

Po drugi strani, ker so bencinske žage precej močne, bodo imeli neizkušeni uporabniki pri manevriranju morda nekaj težav, prav tako pri polnjenju žage z bencinom. Za začetnike je zato morda primernejša električna motorna žaga. Če zmanjka bencina, se mora žaga povsem ohladiti, preden jo lahko ponovno napolnite, zato boste morali morda z delom prekiniti za kakšno uro. Tudi pred shranjevanjem, preden na rezilo nadenete zaščito, se mora žaga povsem ohladiti. Preden jo pospravite, je potrebno iztočiti gorivo in olje. Zaradi morebitnih bencinskih hlapov je treba bencinsko motorno žago pospraviti v hladen in dobro prezračen prostor, prav tako pa mora biti postavljena z rezilom navzgor, sicer lahko hlapi povzročijo iskro.

 

Električna motorna žaga – prednosti in slabosti

Električne motorne žage so lažje in krajše od bencinskih. Ker so poleg tega tudi nekoliko manj močne, so odlične za začetnike in za manj zahtevna opravila. Električno motorno žago je veliko lažje zagnati kot bencinsko – v večini primerov zadostuje zgolj to, da jo vklopite v električno omrežje in pritisnete na gumb. Poleg tega vam ne bo treba s seboj prenašati posod vnetljivega goriva. Shranevanje ni zahteven postopek kot pri bencinski motorni žagi, saj ni iztakanja bencina, ni razmišljanja o tem, kako jo boste postavili, da vam ne bo padla, in ni čakanja, da se žaga ohladi.

Ker je manjša in ni tako močna kot bencinske, električna motorna žaga morda ne bo kos zahtevnejšim nalogam – z njo boste lahko obrezali grmovje in veje na drevesu, prav tako boste morda lahko z njo podrli manjše drevo, večja drevesa pa bi znala predstavljati težavo. Ker za svoje delovanje električna motorna žaga potrebuje elektriko, je seveda preko kabla vezana na električno omrežje. Kabel lahko omeji vašo mobilnost in zaradi njega boste morda potrebovali podaljšek, poleg tega pa z uporabo električne motorne žage ob neprevidnosti tvegate, da vam žaga zdrsne in z njo prerežete kabel.

Če ste torej začetnik v uporabi motornih žag oziroma žage ne potrebujete za zahtevna opravila, raje izberite električno. Bencinska motorna žaga pa je boljša rešitev za tiste, ki veste, da boste morali rezati drevje oziroma za tiste, ki ste že navajeni rokovati z motornimi žagami.

Naj vam bo ta vodič v pomoč pri izbiranju pravih orodij za urejanje vašega vrta. Za dodatne nasvete pa se lahko obrnete tudi na strokovnjake v eMundii.