Vrtni kamini in kuhinje

05.30.16. #Članki
Vrtni kamini

V naši ponudbi so vrtni kamini in in kuhinje cenjenih proizvajalcev. Odlikuje jih čudovita zunanjost ter enostavnost za uporabo. So odporni na zunanje vplive, saj so izdelani iz zelo kakovostnih materialov. Njihova življenjska doba je dolga. Odvisno od modela lahko izbirate med več načini peke – pečenje na rešetki oz. gril, na plošči, vrtljivem ražnju ali pečici.


Zakaj se odločiti za nakup vrtnega kamina? Če ste ljubitelji okusne hrane ter prijetnega poletnega druženja s prijatelji, so vrtni kamini zagotovo nepogrešljiv del vašega vrta. Omogoča vam pripravo slastne hrane nad odprtim ognjem oz. nad ogljem. Organizacija piknikov je tako še enostavnejša, hrane pa nikoli ne bo zmanjkalo. Na ta način je tudi kuhar vključen v dogajanje, saj mu ni potrebno hrane pripravljati v kuhinji.

vrtni kamini in kuhinje

Razlike med vrtnimi kamini

Vrtni kamini so najboljša izbira, kadar pogosto pečemo zunaj ter pripravljamo hrano na žaru. Zidani so iz različnih trdnih materialov kot so beton in opeka, pločevina, kamenje ali glina. V notranjosti kamina se nahaja žar. Postavimo ga lahko kamorkoli zunaj, na teraso oz. na vrt. Namenjeni so izključno zunanji uporabi, po vgradnji jih ne moremo premikati. So enostavni za uporabo, za peko potrebujemo le gorivo. Uporabljamo jih lahko tudi jeseni ali spomladi, saj jim vremenske razmere ne pridejo do živega. Priprava na peko je hitra (vzame nam približno uro časa), saj je potrebno le pripraviti kurišče ter zakuriti. Po uporabi je čiščenje enostavno, dodatno pospravljanje ni potrebno.

vrtni kaminivrtni kaminvrtni kamin

 

  • Velikost

V prvi vrsti se vrtni kamini razlikujejo po velikosti. Našli bomo manjše kamine, ki imajo le kurišče, pa tudi takšne z dimnikom. Nekateri imajo tudi pult za odlaganje. Odločite se lahko tudi za vrtno kuhinjo, ki vam nudi še več prostora za shranjevanje in odlaganje.

  • Izgled

Vrtni kamini se ločijo tudi po izgledu. Izbirate lahko med različnimi stili in barvami kaminov. Lahko imajo dimnik ali streho, ki vam omogoča tudi peko v dežju. Lahko so enobarvni ali kombiniranih barv. Običajno so dostopni v belih in zemeljskih tonih. Temnejši toni so nekoliko bolj odporni na dim, ki lahko pusti temne madeže. Vrtni kamini tudi vizualno lepo popestrijo izgled vašega vrta.

Običajno so sestavljeni iz podnožja, kurišča in dimnika. V spodnjem delu se nahaja prostor za kurivo, ki se uporabi med samim pečenjem. V notranjosti kamina je nad kuriščem nameščena kovinska rešetka, ki jo uporabljamo med peko. Če uporabimo posebno posodo, lahko pečemo tudi s pomočjo same žerjavice. Dim se stran od kurišča odvaja s pomočjo dimnika, ali pa tudi brez njega.

  • Gorivo

Za svoje delovanje najpogosteje uporabljajo oglje, pa tudi plin, les, brikete, pelete ali papir. Nekateri modeli nam omogočajo tudi uporabo različnih goriv v enem samem izdelku, kar je še posebej priročno. Vsi vrtni kamini so običajno primerni za kurjenje na plin in oglje, tisti iz bolj obstojnih materialov pa tudi za kurjenje z lesom.

  • Dodatna oprema

Ob nakupu so vam glede na model kamina na voljo še mnogi dodatki, ki jih lahko dokupite, ali pa so že vključeni v nakup. To so lahko različne kuhalne plinske plošče s pokrovom, korito, vratca, lepilo za sestavljanje, orodje za čiščenje, stranske police ali police pod kuriščem ter dodatni delovni pulti.

 

vrtna kuhinjaNasveti za vgradnjo in čiščenje vrtnega kamina

Vrtni kamini so najbolj uporabni, kadar dobro premislimo kakšne so naše potrebe. Vedno je potrebno upoštevati požarno varnost ter ga namestiti na primerni razdalji stran od sosednjih lastnin in našega bivališča. Namestiti ga je potrebno tudi vsaj en meter stran od mize ter jedilnih površin. Če je kamin del vrtne kuhinje, potem ga je najprimernejše namestiti na njen konec. Ob vgradnji bodimo pozorni tudi na razporeditev vrtnih rastlin in struktur. Vrtni kamini naj bodo postavljeni na ravna trdna tla, najbolje da ga postavimo na betonsko podlago, saj bomo tako preprečili usedanje kamina skozi čas.

Seveda je najpomembneje pri vgradnji in montaži dosledno upoštevati vsa navodila proizvajalca.

Kot že omenjeno, zahtevajo vrtni kamini tudi redno čiščenje. To lahko najlažje opravite kar s pripomočki za čiščenje kamina. Redno je potrebno tudi izprazniti posodo s pepelom. Poskrbite tudi za higieno samega žara, saj se skozi peko umaže. Kaminu posvetite še posebno pozornost pred začetkom sezone. Morda se je čez zimo nabrala rja, ki jo je potrebno odstraniti.

Nasveti za peko

Pred pečenjem se vedno prepričajmo, da so stojala čista in fiksna. Prepričajmo se tudi, da v obodu žara ni nobenih lukenj ali razpok.

Dobro je vedeti, da oglje najbolj žari 30-45 minut, nato pa začne izgubljati svojo moč. Količina oglja, ki ga boste porabili je odvisna od velikosti žara, količine hrane ter trenutnih vremenskih razmer. Kadar je vreme hladnejše, bomo praviloma potrebovali več oglja oz. energenta za primerno temperaturo pečenja. V splošnem pa velja, da se za pečenje ene količine mesa, uporabi približno 30 komadov oglja.

Vrtni kamini vam bodo zagotovo polepšali poletne in jesenske dni. Tako boste lahko uživali ob dobri pijači in hrani, brez da bi se morali odreči  družbi v zameno za kuhanje v notranjosti hiše.