Za vedno svež zrak v vašem domu

08.06.19.
Prezračevanje z rekuperacijo

Svež zrak je izjemno pomemben za vsa živa bitja, saj kisik v njem zagotavlja njihovo nemoteno bivanje in delovanje. Pomanjkanje kisika ima negativne vplive na zdravje, zaradi česar je ključnega pomena redno prezračevanje, da se postan in osiromašen zrak zamenja s svežim in čistim zrakom od zunaj.

Neustrezno prezračevanje lahko vodi do pojava plesni, kar še poslabšuje kvaliteto zraka v bivalnih prostorih. Tudi zračenje z odpiranjem oken ni vedno dovolj učinkovito, zato imate danes na voljo več možnosti, kako poskrbeti, da bo zrak v vaši hiši ali stanovanju zmeraj čist in poživljajoč.

Odločite se lahko za prezračevanje z rekuperacijo, mešanje in osveževanje zraka s stropnimi ventilatorji ali klimatskimi napravami, ali pa kvaliteto zraka izboljšate z ionizatorji zraka. V podjetju eMundia, ki vam nudi vse naštete možnosti za prezračevanje, vam bomo svetovali pri izbiri najboljšega načina ter poskrbeli, da se nikoli več ne boste spopadali s postanim ali zatohlim zrakom v vašem stanovanju.

Kako do svežega zraka v prostorih?

1. Prezračevanje z rekuperacijo

Rekuperacija je proces vračanja toplote v objekt, ki se odvija v napravi za zračenje, imenovani rekuperator. Ta skrbi za to, da v stanovanje neprenehoma prihaja svež, s kisikom napolnjen zrak, hkrati pa iz stavbe izloči podihan zrak, ki mu je predhodno odvzeta toplotna energija. Svež in postan zrak se pri tem ne pomešata, toplotna energija iz starega zraka pa se prenese v svežega in ga ogreje, zato rekuperacija tudi bistveno zniža stroške hlajenja in ogrevanja. V spletni trgovini eMundia in v poslovalnicah so vam na voljo različne vrste rekuperatorjev – odločite se lahko za centralni ali lokalni prezračevalni sistem.

  • Lokalni rekuperatorji – namenjeni so prezračevanju vsakega prostora posebej. Primerni so za ureditev prezračevanja v že obstoječih objektih ali za naknadno vgraditev v stanovanje, saj vgradnja ne zahteva posebnih predelav v stanovanju.
  • Centralni rekuperatorji – omogočajo prezračevanje celotnega objekta in imajo višji izkoristek toplotne energije kot lokalni rekuperatorji. Namenjeni so predvsem za namestitev v novogradnje, kjer so okna zelo dobro zatesnjena in zato je prehod svežega zraka v prostore skorajda nemogoč.

Za razliko od zračenja z odpiranjem oken zračenje z rekuperatorjem ne prinaša energijskih izgub in je izjemno učinkovit sistem za prezračevanje, zato ne odlašajte in izberite najkakovostnejšega, kot vam ga ponujamo v podjetju eMundia.


2. Stropni ventilator

Za boljše prezračevanje lahko poskrbite s stropnim ventilatorjem, ki vas bo poleti s pihljanjem prijetno ohladil, pozimi pa bo topel zrak, ki se dviga pod strop, vrnil proti tlom. Zaradi nove izboljšane tehnologije so ventilatorji vse bolj energetsko varčni, izbirate pa lahko med različnimi dizajni, da se bodo podali k notranji opremi prostora.

Pri izbiri ustreznega stropnega ventilatorja bodite pozorni na njegovo velikost oz. premer, da bo lahko učinkovito mešal zrak v prostoru. Število lopatic stropnih ventilatorjev ima predvsem estetsko vrednost, bolj pozorni morate biti na moč motorja in nagib lopatic. Izberite stropni ventilator, ki ne povzroča hrupa in ponuja več hitrosti delovanja. Pri montaži upoštevajte tudi oddaljenost ventilatorja od tal in sten, saj boste le tako dosegli optimalno mešanje zraka v prostoru. V kopalnici lahko namestite še kopalniški ventilator za odvajanje vlažnega zraka in neprijetnih vonjav. Preverite ponudbo našega podjetja, se odločite za pravi ventilator in izkoristite možnost brezplačne dostave in montaže opreme, ki vam jo ponujamo v podjetju eMundia.

3. Klimatske naprave

Nanje najverjetneje najprej pomislite prav vsi, ko je govora o segrevanju, hlajenju in zračenju bivalnih prostorov. Klimatske naprave poleg tega ves čas svojega delovanja skrbijo za kroženje zraka, filtri znotraj klime pa omogočajo njegovo čiščenje, zato lahko klima občutno pripomore k izboljšani kakovosti zraka v prostorih. Poleg tega odstranjuje nečistočo, bakterije in viruse, ki povzročajo mnoge okužbe, alergije ali bolezni.

Nekatere klime imajo specializirane filtre, ki še dodatno očistijo zrak, ki ga dihate, zato izberite klima napravo tudi glede na okolje, kjer živite – npr. če živite v središču mesta ali ob prometni cesti, se odločite za tako, ki filtrira tudi mikro delce. Klima iz prostora odstranjuje tudi odvečno vlago, zato je strah pred pojavom plesni, ki bi poslabšala kvaliteto zraka, povsem odveč, poskrbljeno je tudi za filtracijo neprijetnih vonjav. Vse klime iz naše ponudbe so tehnološko dovršene in visoko kakovostne, zato je čist zrak v vašem domu zagotovljen.

4. Ionizatorji zraka

V zraku se nahajajo pozitivno in negativno nabiti ioni, majhni delci, ki vplivajo na zdravje in počutje ljudi. Negativni ioni pozitivno vplivajo na ljudi in izboljšujejo splošno počutje, zato se ljudje vse bolj poslužujejo ionizatorjev zraka. Ti negativne ione proizvajajo s pomočjo patentirane ogljikove ščetke in jih razpršijo v zrak brez ustvarjanja škodljivega ozona.

Ionizatorji so nemoteči in izjemno enostavni za uporabo, saj jih le namestite na ustrezno mesto v prostoru ter jih priključite na električno napetost. Lahko se odločite tudi za vgradnjo ionizatorja v celoten prezračevalni sistem, saj predstavljajo konkretno nadgradnjo klasičnih čistilcev zraka. Zrak še učinkoviteje prečistijo in obogatijo ter iz njega odstranijo viruse, bakterije in alergene, prah, vonjave, izpušne pline in saje, kemikalije in druge škodljive delce iz zraka.

Danes so možnosti za vnos svežega zraka v vaše stanovanje resnično bogate, zato izberite način prezračevanja, ki bo ugodil vašim potrebam po čistosti in kvaliteti zraka. Poskrbite za udobno bivanje ter se obrnite na podjetje eMundia, kjer je vaše zadovoljstvo zagotovljeno.