Zakaj JA in zakaj NE za ogrevanje s toplotno črpalko?

09.08.20.
Ogrevanje s toplotno črpalko

Ogrevalne toplotne črpalke so zasnovane tako, da prenašajo toploto iz enega prostora v drug prostor in so namenjene za ogrevanje celotne hiše, stanovanja ali poslovnih prostorov. Ključna prednost je v tem, da toplotne črpalke porabijo manj električne energije v primerjavi s tradicionalnimi ogrevalnimi sistemi. V poletnih mesecih pa nadomeščajo klimatske naprave, saj učinkovito hladijo prostore.

V spletni trgovini eMundia nudimo širok asortima ogrevalnih toplotnih črpalk zrak voda, pri čemer so na voljo tako nizkotemperaturne kot visokotemperaturne črpalke in monoblok črpalke. Izbirate lahko med različnimi priznanimi blagovnimi znamkami, kot je Bosch, Kronoterm, LG, Mitsubishi, Panasonic, Toshiba, Orca, Daikin in drugi proizvajalci.

Kakšne so prednosti toplotne črpalke zrak voda?

Toplotne črpalke zrak voda predstavljajo odlično izbiro za distribucijo ogrevanja in tople sanitarne vode v vašo hišo. Prednost je v minimalnem vplivu na okolje in izdatnih prihrankih za električno energijo.

Načrtovanje montaže je enostavnejše, saj so črpalke manjše in ne zavzamejo veliko prostora. Pri tem pa nudijo skoraj dvakrat večjo energijsko učinkovitost kot ogrevalni sistemi na nafto ali plin. Glede na to, da toplotne črpalke zrak voda porabljajo zunanji zrak za pridobivanje energije, je operacijski sistem preprost za uporabo in delovanje ter ne predstavlja tveganja.

Znižanje stroškov za ogrevanje in za električno energijo

Ne glede na to, ali ogrevalne toplotne črpalke za vir energije uporabljajo nafto, zemeljski plin ali zrak, so mnogo bolj energetsko učinkovite od tradicionalnih ogrevalnih sistemov in nudijo prihranke na električni energiji. Pri tem pa toplotne črpalke zrak voda nudijo največje prihranke, saj kot vir energije koristijo zrak, ki je pravzaprav brezplačen.

Nizki stroški za vzdrževanje

Ogrevalne toplotne črpalke potrebujejo manj vzdrževanja kot ogrevalni sistemi na osnovi zgorevanja. Enkrat na leto je potrebno preveriti določene funkcije in komponente v sistemu, kar lahko storite tudi sami. Strokovni monter pa mora sistem preveriti na tri ali pet let.

Več funkcionalnost in dolga življenjska doba

Toplotne črpalke delujejo kot izmenične enote, pri čemer v mrzlih mesecih leta učinkovito ogrevajo notranje prostore, v vročih poletnih dneh pa jih lahko preklopite v način hlajenja, ki nadomešča klimatske naprave. Prednost je tudi v tem, da je življenjska doba toplotnih črpalk sorazmerno dolga, zato nudijo zanesljiv in stabilen vir toplote skozi desetletja.

Višji začetni stroški

Ogrevalne toplotne črpalke so nekoliko dražje od nakupa in postavitve drugih ogrevalnih sistemov, zato lahko rečemo, da so začetni stroški nekoliko višji. Zaradi obratovalnih stroškov, ki nudijo dolgoročne prihranke pri računih za električno energijo, pa se začetna investicija zagotovo izplača že v prvih letih delovanja.

Delovanje pri zelo nizkih temperaturah

Nekatere toplotne črpalke imajo več težav pri ogrevanju prostorov, kadar so zunaj zelo nizke temperature. Zato je pomembno, da pri nakupu preverite sezonski faktor učinkovitosti, kar pomeni, da lahko ugotovite, kolikšno ogrevalno moč nudi črpalka pri določenih zunanjih temperaturah. Proizvajalci v novejše modele vgrajujejo tehnologijo, ki omogoča energetsko učinkovito ogrevanje prostorov tudi pri nižjih temperaturah, kar še posebej velja pri toplotnih črpalkah zrak voda.

Brezplačna dostava, ugodna montaža in možnost vračila izdelka

V spletni trgovini eMundia si lahko podrobneje ogledate specifikacije in tehnične podrobnosti za vsako ogrevalno toplotno črpalko zrak voda iz ponudbe. Za ogled izdelkov in svetovanje ob nakupu ste vabljeni tudi v naši poslovalnici v Novi Gorici in v Ajdovščini. Tu lahko tudi prevzamete artikel, ali pa ga vrnete po 14 dneh od nakupa, v primeru, da z njim ne boste povsem zadovoljni.

Pri določenih modelih ogrevalnih toplotnih črpalk nudimo brezplačno dostavo, odločite pa se lahko tudi za ugodno montažo, ki jo izvajajo strokovnjaki. Hkrati poskrbimo tudi za redna servisiranja in vzdrževalna dela, pri morebitnih okvarah pa po ugodnih cenah priskrbimo potrebne rezervne dele.