Kako pravilno in enostavno montirati kuhinjsko napo?

05.06.24. #Članki
Kako pravilno in enostavno montirati kuhinjsko napo?

Kuhinjska napa je nepogrešljiv del opreme v sodobni kuhinji. V preteklosti so bile kuhinje pogosto zgrajene tako, da so imele naravno ventilacijo, včasih preprosto z odprtino v stropu, ki je služila kot osnovni odvodnik dima. V 19. stoletju, ko so se kuhinje začele seliti v notranjost domov, se je povečala potreba po bolj učinkovitih sistemih.

Danes kuhinjska napa odstranjuje neprijetne vonjave, paro in maščobo ter izboljšuje kakovost zraka in prispeva k vzdrževanju čistosti. Izbor prave kuhinjske nape in njena pravilna namestitev sta ključna za maksimalno učinkovitost in dolgo življenjsko dobo. V nadaljevanju vam naši strokovnjaki ponujajo celovit vpogled v različne tipe kuhinjskih nap, njihovo namestitev in vzdrževanje.

Izbira pravega načina delovanja nape

Kuhinjske nape delujejo v odzračevalnem ali v obtočnem načinu.

1. V odzračevalnem načinu se kuhinjski zrak, ki vsebuje paro in vonjave, odvaja izven zgradbe preko cevnega sistema. Ta način je še posebej primeren za kuhinje, kjer je mogoč zunanji odvod.

Prednosti odzračevalnega načina so:

  • Visok pretok zraka zagotavlja hitro in učinkovito odstranjevanje zraka iz prostora.
  • Vlaga se učinkovito odvede iz prostora, kar zmanjšuje tveganje za nastanek plesni.
  • Višja učinkovitost pri nižjih hitrostih delovanja.
  • Zmanjšana glasnost delovanja ob pravilni namestitvi.
  • Ni potrebe po redni zamenjavi oglenih filtrov, kar zmanjšuje vzdrževalne stroške.

2. Obtočni način je idealen za prostore, kjer zunanji odvod ni možen. Zrak se prečisti skozi ogleni filter in se neposredno vrača v prostor.

Prednosti obtočnega načina:

  • Enostavna montaža brez potrebe po cevnem sistemu.
  • Širši izbor modelov nap, ki so na voljo.
  • Ohranjanje toplote v prostoru, kar prinaša prihranke pri ogrevanju.
  • Brez potrebe po dodatnih konstrukcijskih posegih v prostor.

Namestitev in ureditev prezračevanja

Pri nameščanju kuhinjske nape je bistvenega pomena upoštevanje proizvajalčevih navodil za optimalno delovanje. Predstavljamo pa vam še nekaj ostalih priporočil, ki vplivajo na izbiro in montažo nape.

Višina namestitve nape

Pomembno je pravilno določiti višino nape nad kuhalno ploščo, ki običajno znaša med 65 in 75 cm, odvisno od vrste kuhalne plošče. Če bo napa nameščena previsoko, zajem zraka in pare ne bo več optimalen in napa ne more opravljati svoje funkcije.

Različne vrste kuhalnih plošč zahtevajo različne višine namestitve nape, da se zagotovi optimalno delovanje.

  • Za električne kuhalne plošče se nape običajno nameščajo višje od plinskih. Priporočena višina namestitve je običajno med 65 cm in 75 cm nad kuhalno ploščo. Ta višina omogoča učinkovito zajemanje in odvajanje pare, hkrati pa preprečuje morebitne poškodbe nape zaradi toplote.
  • Zaradi večje količine toplote, ki jo oddajajo plinske kuhalne plošče, se priporoča, da se nape namestijo nekoliko višje. Optimalna višina je običajno med 70 cm in 80 cm. To pomaga preprečiti poškodbe zaradi toplote in zagotavlja boljše zajemanje pare in vonjav.
  • Indukcijske kuhalne plošče proizvajajo manj prenosne toplote v zrak nad ploščo, zato je mogoče nape namestiti nekoliko nižje, podobno kot pri električnih kuhalnih ploščah. Priporočena višina je tudi tu med 65 cm in 75 cm nad kuhalno površino.
  • Za steklokeramične kuhalne plošče se običajno priporoča, da se kuhinjska napa namesti na višino med 65 cm do 75 cm nad kuhalno ploščo. To omogoča napi, da učinkovito zajame paro, maščobe in vonjave, ki nastajajo med kuhanjem, hkrati pa je dovolj visoko, da preprečuje morebitne poškodbe zaradi toplote.

Pri montaži je pomembno tudi, da napa ni prenizko, saj to lahko ovira kuhanje in poveča tveganje za glavobole ali poškodbe zaradi stoje v prenizki drži med kuhanjem.

Odvodne cevi in prezračevanje

Za optimalno delovanje je pomembna pravilna namestitev in zagotovitev ustreznega odvoda zraka na prosto, kar dosežemo s pomočjo cevi za odvod zraka. Pomembno je, da potek te cevi poteka čim bolj naravnost in po najkrajši možni poti.

Uporabljamo kvalitetne, gladke cevi brez pregibov, ki omogočajo nemoten pretok zraka. Če so cevi na notranji strani gladke, ne povzročajo turbulence zraka in s tem zmanjšajo možnost kondenzacije pare in hrupnost sistema.

Dolžina in število zavojev cevi morata biti minimalna, saj vsak dodaten meter cevi ali dodaten zavoj zmanjšuje njeno učinkovitost. Na primer, če ima napa izpuh s premerom 150 mm, uporabimo cev z minimalnim premerom 125 mm.

Za odvod zraka je priporočljivo uporabiti trdo PVC cev, ki zagotavlja dovolj velik premer in s tem zmanjša hrupnost nape ter izboljša pretok zraka.

  • Okrogla cev je zaradi svoje oblike najbolj učinkovita za zagotavljanje stabilnega in linearnega pretoka zraka. Je odporna na temperaturne spremembe in se ne zvija ali upogiba.
  • Ploščata cev je primerna za situacije, kjer je prostor omejen in želimo, da je cev čim manj vidna. Ploščato cev uporabimo samo tam, kjer je to nujno potrebno, saj večkratna sprememba preseka cevi lahko poveča hrupnost in zmanjša učinkovitost nape.
  • Aluminijasta fleksibilna cev je priporočljiva, ko so potrebni negorljivi materiali ali kjer bi namestitev trdih PVC cevi zahtevala zapletenejšo montažo. Aluminijaste fleksibilne cevi omogočajo večjo montažno svobodo, vendar je treba biti pozoren na stabilnost pretoka zraka.

Ne uporabljamo pa kanalizacijskih cevi za odvod zraka, saj to lahko vodi do slabšega delovanja nape in težav s kondenzacijo.

Vzdrževanje kuhinjskih nap

Redno vzdrževanje nape je pomembno za njeno dolgotrajno delovanje in maksimalno učinkovitost.

Zelo pomembno je vzdrževanje filtrov

  • Maščobni filtri: tekstilne mašcobne filtre redno menjamo na vsake tri mesece. Kovinske pralne maščobne filtre redno čistimo v blagi raztopini čistila za posodo ali v pomivalnem stroju.

  • Ogleni filtri: pri obtočnem načinu delovanja se uporabljajo ogleni filtri. Potrebno jih je menjati enkrat na tri mesece pri običajni dnevni uporabi kuhinjske nape, ali jih ustrezno regenerirati po navodilih proizvajalca.

Pravilna izbira, namestitev in vzdrževanje kuhinjske nape močno vplivajo na kakovost zraka in udobje v kuhinji.

Montaža kuhinjske nape

Čas montaže kuhinjske nape se lahko precej razlikuje glede na model nape in zahtevnost instalacije. Iz naših izkušenj lahko v povprečju montaža traja od ene do treh ur. Če je vse pripravljeno in načrtovano, če imamo vse potrebne materiale in orodje, bi montaža lahko potekala dokaj gladko.

Stenske nape so pogosto lažje za namestitev kot vgradne ali otočne nape, ki lahko zahtevajo dodatne prilagoditve za podporo teže in električne povezave. Če je potrebno odstraniti staro napo ali pripraviti novo lokacijo, bo to dodatno podaljšalo čas montaže.

Če je potrebno izvesti električne prilagoditve ali namestiti nove prezračevalne kanale, se čas montaže lahko znatno poveča.

Če nismo vešči v takšnih del, je priporočljivo, da za montažo najamemo strokovnjaka. Strokovnjak bo lahko zagotovil, da je napa pravilno nameščena in varna za uporabo, kar je ključnega pomena za njeno učinkovitost in varnost.

Različni tipi kuhinjskih nap in njihove značilnosti

Različni tipi kuhinjskih nap imajo specifične značilnosti, ki vplivajo na način njihove montaže. V nadaljevanju vam predstavljamo ključne lastnosti različnih modelov, kar vam bo pomagalo izbrati pravo napo za vaše potrebe. Tako boste zagotovili, da bo vaša kuhinja ostala sveža in čista.

  • Stenske nape so najpogostejši tip nape, ki se namesti direktno na steno nad kuhalnikom. Idealne so za kuhinje, kjer je kuhalna plošča ob steni. Na voljo so v različnih širinah in dizajnih, od klasičnih do modernih.
  • Otočne nape so namenjene kuhinjskim otokom, kjer ni stene za montažo nape. Te nape visijo s stropa in so običajno večje ter zmogljivejše, saj morajo pokrivati širše območje.
  • Vgradne nape se popolnoma prilegajo v eno od kuhinjskih omaric, kar pripomore k neopazni vključitvi v kuhinjsko estetiko. So manj vidne, vendar enako učinkovite.
  • Kotne nape so idealne za kuhinje z omejenim prostorom ali posebnimi arhitekturnimi omejitvami. Namestijo se v kot med dvema stenama in so odlična izbira za izkoriščanje prostora.
  • Kuhalne plošče z integrirano napo so še posebej praktične v manjših kuhinjah.
  • Izvlečne nape so skrite v kuhinjski element in vidne le pri uporabi. Ko niso v uporabi, so popolnoma skrite, kar omogoča čisto linijo kuhinjskih elementov.
  • Klasične nape imajo običajno manj funkcij kot moderni modeli, a so zaradi svoje preprostosti in zanesljivosti še vedno priljubljene.

Obiščite našo spletno stran eMundia ali pokličite naše strokovnjake, ki so vam na voljo za dodatna vprašanja in podporo pri izbiri idealne nape za vaš dom.