Kaj je prenosna klima in kakšno kupiti?

06.15.16. #Članki
Prenosna klima

Iščete klimatsko napravo, ki bo vaše prostore hladila v prihajajočem poletju? Potrebujete mobilno rešitev, da boste lahko hladili različne prostore glede na vaše potrebe? Potem je rešitev tukaj – nakup prenosne klimatske naprave. Na našem naslovu lahko najdete ponudbo različnih klimatskih naprav, med njimi tudi prenosne klime, ki bodo zagotovo odlična rešitev za tiste, ki si želite večje prilagodljivosti klimatskih aparatov. Prenosna klima je idealna rešitev za najemnike stanovanj ter tiste, ki iz različnih razlogov drugih klimatskih naprav ne smejo ali ne morejo namestiti.


Prenosna klima je naprava, ki jo lahko postavite skorajda kamorkoli, saj so elementi za delovanje v njej že vgrajeni. Pri postavitvi moramo upoštevati le cev, ki odvaja topel zrak na prosto. Običajno znaša premer te cevi 100 mm. Toplejši zrak, ki se nabere, je potrebno odvajati na prosto skozi priprta okna, zidne rešetke ali odprtine v zidu. V nasprotnem primeru se zrak v prostoru ne bo ohladil. Cev nazaj v prostor seva toploto, zato je priporočljivo, da je čim krajša.

Nakup prenosne klimatske naprave

Klimatska naprava lahko močno prispeva k kvaliteti ter ugodju našega bivanja. V našem prostoru je zrak običajno onesnažen in vlažen, vsebuje pa različne plesni, bakterije in pršice, ki pa nam lahko povzročajo različne preglavice. Ena izmed njih je pojav plesni na naših stenah, neugoden vpliv pa lahko imajo tudi na naše zdravje ali vsakodnevno počutje. Vsakdo se bo v vročih poletnih dneh veliko bolje počutil v sobi, ki bo imela prijetno temperaturo. V prostorih nam bo klimatska naprava pomagala uravnavati vlažnost ter kakovost zraka, poskrbela pa bo tudi za optimalno temperaturo.

Razlike med napravami

Prenosne klimatske naprave se med seboj razlikujejo po teži in velikosti, glasnosti, hladilni moči, zmožnosti razvlaževanja ter porabi električne energije. Prenosna klima je običajno malce glasnejša od ostalih, saj je kompresor nameščen že v sami napravi.

  • Katere vrste klimatskih naprav še poznamo?

Poznamo še klime, ki so montirane skozi steno ali okno, centralne klime ter klimatske naprave s toplotno črpalko.

  • Kako izbrati klimatsko napravo?

Razmislimo lahko o več dejavnikih, ki nam bodo pomagali pri izboru. Upoštevajmo naše želje in potrebe, velikost prostorov, ki jih želimo ohlajati, lego prostorov glede na strani neba, način prezračevanja, kvaliteto izolacije naše stavbe ter o načinu odvajanja kondenza iz našega stanovanja. Prenosna klimatska naprava je idealna rešitev za vse tiste, ki si želite hitre in ugodne rešitve. Poleg hlajenja vašega prostora pa vam prenosna klima prostor tudi razvlaži. Priporočamo vam izbiro energijsko varčnega aparata, saj boste na ta način pripomogli k zmanjšanju emisij v okolje ter obenem tudi privarčevali pri stroških.

  • Prenosna klimatska naprava in moč hlajenja

Kot že omenjeno je potrebno pri nakupu upoštevati tudi velikost prostorov ter moč klime. Potrebno moč klimatske naprave izračunamo tako, da izmerimo površino prostora, ter le-to pomnožimo z višino prostora. Na ta način dobimo prostornino našega prostora. Oceno zahtevane moči klime dobimo tako, da volumen prostora pomnožimo z močjo 25 W/ kubični meter. Če imamo opravka z zelo slabo izoliranim prostorom ter velikimi steklenimi stenami, ki so obrnjene v smeri juga, je potrebno volumen pomnožiti z močjo 35 W/ kubični meter. Steklene stene namreč še povečajo toplotne izgube. Dobljeni oceni prištejemo tudi moči aparatov, ki se nahajajo v prostoru. Tudi ti v prostor oddajajo določeno količino toplote. Ker pa toplotno energijo oddaja tudi vsak človek, je v oceno potrebno prišteti tudi 100 W hladilne moči za vsakega posameznika, ki je v prostoru.

Kako deluje prenosna klima?

Zrak je sestavljen iz suhega zraka oz. nekondenziranih elementov ter vodne pare. S klimatiziranjem zraka ga obdelamo tako, da ga hladimo in razvlažujemo. Nekatere klimatske naprave imajo tudi možnost gretja, vendar prenosne klimatske naprave te funkcije običajno nimajo. Delovanje različnih klimatskih naprav se med seboj precej razlikuje. Poznamo SPLIT sisteme delovanja, kjer je sistem hlajenja sestavljen iz dveh ločenih delov. Ta sistem je najbolj razširjen. INVERTER delovanje prilagaja delovanje kompresorja ter se na ta način prilagaja trenutnim potrebam okolja. Navadni kompresorji te možnosti nimajo – delujejo s celotno močjo ali pa sploh ne.

Po klimatskem sistemu običajno kroži hladilno sredstvo, ki je v sami napravi izpostavljeno različnim pritiskom in temperaturnim razlikam. Zaradi tega hladilno sredstvo spreminja tudi svojo fizično obliko. Iz tekoče oblike se hladilno sredstvo upari, nato pa se ponovno kondenzira. Za spreminjanje svoje oblike mora hladilno sredstvo iz svojega okolja absorbirati toploto. Na kratko to pomeni, da deli naprave uravnavajo proces, skozi katerega tekoče hladilno sredstvo vpije toploto ter se z njeno pomočjo upari, nato pa potuje na prosto. Ventilator poskrbi za širjenje pridobljenega hladnega zraka po prostoru.

Toplota v zunanji enoti klimatske naprave je pravzaprav voda, ki se odteka na prosto. obstajajo tudi prenosne klime, ki jih je potrebno prazniti.

Nasveti za hlajenje prostorov

Ker se zavedamo pomena ugodnega temperaturnega okolja na ljudi, smo za vas pripravili še nekaj nasvetov, ki jih lahko upoštevate pri ohlajanju svojega doma ali delovnega okolja.

Klimatsko napravo namestite in obrnite tako, da ohlajen zrak ne piha naravnost v vas, saj lahko to dolgoročno slabo vpliva na vaše počutje.

V prostorih za bivanje ter delo je idealna temperatura zraka 20 stopinj celzija. V proizvodnih prostorih je priporočljiva temperatura še nižja – okoli 18 stopinj celzija. Slab zrak in vročina povzročita kar 30% znižanje splošne storilnosti ter produktivnosti.

Primerno temperaturno okolje je še posebej pomembno za šolarje, pisarniške delavce, proizvodne delavce, bolnike ter starejše ljudi. Prenosna klimatska naprava nam omogoča, da lahko za vsakogar na enostaven način zagotovimo kar najbolj optimalno bivanjsko okolje.

Prenosne klimatske naprave