Domofon za večjo varnost ter udobje vašega bivanja

07.22.16. #Članki
Domofoni

Domofoni so postali velik ter nepogrešljiv del vsake hiše, bloka ali poslovne stavbe. Sistem omogoča enostavno komunikacijo med osebo v stanovanju ter osebo, ki stoji pred vhodnimi vrati. Z enostavnim pritiskom na gumb lahko obiskovalcu vstop v stavbo omogočimo, če pa ga ne poznamo, pa mu lahko vstop tudi onemogočimo.


V ponudbi trgovine eMundia se nahaja mnogo izdelkov za varovanje ter večjo avtomatizacijo vašega doma, med njimi tudi domofoni, hišni videotelefoni ter kamere, s katerim boste imeli večji nadzor nad vašim poslopjem. Da pa bo varnost vaše stavbe odlična, si oglejte tudi našo ponudbo varnostnih vratnih ključavnic. Izdelke lahko enostavno naročite kar preko spleta, pobližje pa si jih lahko ogledate tudi v naših poslovalnicah.

Ker tehnologija tudi na tem področju neprestano napreduje, obstaja mnogo različnih vrst domofonov, ki so primerni za enostanovanjske ali večstanovanjske hiše, avdio, video ter tudi brezžični domofoni.

Kaj nam domofon omogoča?

Njegov namen je predvsem komunikacija z zunanjimi obiskovalci ter poljubno odklepanje ali zaklepanje vhodnih vrat. Ker smo ljudje zmotljivi, je človeški faktor razumljivo eden največjih proizvajalcev napak na vseh področjih. Enostavno lahko pozabimo zakleniti vrata za seboj, tako pa omogočimo vstop v stavbo tudi tistim, ki bi lahko povzročali morebitne težave. Še posebej pomembno je to pri zgradbah, kjer stanuje več različnih gospodinjstev, kjer posamezniki ne morejo imeti konstantne informacije o ljudeh, ki se nahajajo v stavbi. Prav tako je domofon zelo priporočljiv za poslovne stavbe, saj mora biti varnost zaposlenih na prvem mestu.

domofonŠirše gledano tovrstne naprave izboljšajo kakovost našega bivanja ter splošnega življenja. Poskrbijo za dodatno varnost ter udobje, preprečujejo pa tudi skrb ter posledično stres, saj vedno vemo, da se vhodna vrata ne bodo odprla kar vsakomur brez našega vedenja. Omogočajo nam tudi delni pregled nad okolico stavbe, kaj se v njej dogaja, ter kdo stoji pred našimi vrati.

Video in avdio domofoni

Z avdio domofonom bomo osebo na drugi strani linije slišali ter z njo lahko komunicirali. Video naprave nam omogočijo, da osebo, s katero komuniciramo, tudi vidimo. Na zunanji enoti se ob zvoncu nahaja tudi kamera, ki nam omogoči še boljši nadzor nad okolico vhodnih vrat.

Vgradnja tovrstne naprave je prvi korak k večji avtomatizaciji našega doma. Zmotno je mišljenje, da je njena vgradnja težka ali nemogoča. Sodobni domofoni nam omogočajo hitrejšo vgradnjo, saj so sestavljeni iz bistveno manj žic.

Kako deluje domofon?

Običajno ga sestavlja zunanja (pozivna) ter notranja (sprejemna) enota. Preko kabelske ali brezžične napeljave se vzpostavi povezava med obema deloma, ter tako omogoči komunikacija. V primeru video naprave, je notranja enota opremljena še z zaslonom, zunanja pa z mikro kamero. Slika sodobnih naprav je barvna, razločna ter visoke kakovosti. Omogoča prepoznavanje obrazov ter kretenj.

Domofonski sistemi se glede na svoje delovanje ločijo tudi na IP ter analogne naprave. Analogna naprava je namenjena priključitvi na analogno telefonsko linijo. Le-teh ni potrebno priključiti neposredno na notranjo enoto ter posledično omogočajo mobilnost. Klic je tako mogoče vzpostaviti tudi na stacionarno ali mobilno številko. IP domofonski sistemi so še bolj napredni, funkcije se konstantno nadgrajujejo. Tovrstna naprava nam ne omogoča le vzpostavljanje kontakta z obiskovalci ter odklepanje vrat, temveč tudi sliko obiskovalca na domofonu, mobilnem telefonu, uporabo naprednih naprav za komunikacijo, elektronsko obveščanje o klicu iz zunanje enote itd.

Pred odločitvijo za lastno domofonsko napravo pretehtajmo razloge, iz katerih jo sploh potrebujemo, ter premislimo o stopnji varnosti, ki jo želimo z namestitvijo naprave doseči. Upoštevajmo tudi vrsto stavbe, ki jo želimo opremiti z domofonom. Ker je nakup investicija za daljše časovno obdobje, vam priporočamo, da se pred nakupom posvetujete tudi s strokovnjakom. Predvsem zunanja enota je skozi celotno leto izpostavljena neštetim vremenskim ter temperaturnim vplivom, pogosto pa so tudi tarče vandalizma. Zato poskrbimo za nakup vzdržne naprave trdnega ohišja, ki bo varovala električno ključavnico, zaznavala nepooblaščeno odklepanje vrat, vzpostavljala alarmni sistem ter zagotavljala varno povezavo.

Kaj še lahko naredimo za boljšo varnost našega doma?

Študije kažejo, da se največ vlomov zgodi prav z vstopom skozi vhodna vrata. Zato je najpomembneje, da le-ta skrbno zavarujemo s primernimi ter protivlomnimi sistemi ključavnic ter video nadzornih sistemov in domofonov. Kaj pa lahko še dodatno storimo?

Najprej poskrbimo za preventivo – v stanovanje ne spuščajmo neznancev. Če glasu ne prepoznamo, oz. se nam zdi, da se oseba sumljivo vede, ne odpirajmo vhodnih vrat. Dostop do naših prostorov oblikujmo tako, da bo onemogočal dostop nezaželenim obiskovalcem (odstranimo lestve, ki vodijo do morebitnega vhoda, okna ter vrata naj bodo trdna, če so naša okna nameščena nizko, jih zaprimo, kadar smo odsotni itd.). Priporočljivo je, da doma ne hranimo velikih količin denarja, zlatnine ter ostalih vrednih predmetov. Če bomo to vseeno storili, je dobro, da si omislimo varnostni sef.

Kadar se odpravljamo od doma, poskrbimo, da ne bo že takoj vidno, da nas ni doma. Morda lahko na stopnišču pustite prižgano (LED, varčno) luč, ali pa prosite soseda, ki mu zaupate, da vsak dan nekoliko preveri vaše stanovanje. Ne pozabimo niti na redno vzdrževanje ter preverjanje sistemov varnosti.