Montaža klimatske naprave

06.21.16. #Članki
Montaža klime

V sodobnem domu predstavlja klimatska naprava del opreme, ki bo v naš dom prinesla veliko udobja. Montaža klime bo poskrbela tako za hlajenje ob vročih poletjih, kot za ogrevanje naših prostorov v hladnejših dneh. Poleg funkcij hlajenja in ogrevanja pa nam nudijo še več. Poskrbijo za večjo kakovost zraka v naših prostorih, zato so zelo primerne za osebe z različnimi alergijami.


Kdo lahko opravi montažo? Vsekakor tovrstna dela zaupajte le pooblaščenim osebam, ki so strokovno usposobljene. V trgovini Emundia smo za vas pripravili veliko izbiro klimatskih naprav, ki jih lahko naročite preko spleta, ali pa si jih ogledate ter prevzamete osebno v eni izmed naših poslovalnic. Za vse dodatne informacije smo vam na voljo preko telefonskega kontakta. Z našim osebjem se posvetujte tudi glede namestitve klimatske naprave.

Kako izbrati klimatsko napravo?

Najprej preverite lastnosti vaših prostorov, njihovo obliko, razporeditev notranje opreme ter možnosti namestitve. Poznamo različne izvedbe klimatskih naprav – od prenosnih, stenskih split in talnih sistemov pa do okenskih in kanalnih sistemov. Za vgradnjo v stanovanjske objekte je običajno najprimernejša split klimatska naprava, ki je sestavljena iz dveh ločenih delov. Med seboj sta povezana z električno napeljavo ter cevmi, po katerih se pretaka hladilni plin.

Prenosne klimatske naprave bodo primerne za tiste, ki si želite še večje fleksibilnosti hlajenja. Edina omejitev tovrstne klimatske naprave je v dolžini cevi, ki odvaja topel zrak iz ohlajenih prostorov. Montaža klimatske naprave v tem primeru ni potrebna, zagotoviti je treba samo odvajanje toplega zraka na prosto.

Kam namestiti izbrano klimatsko napravo?

Ko smo izbrali primerno klimo, moramo določiti še prostor, kjer bo montaža klime izvedena. Na tem mestu nam bo najbolje svetoval izkušen inštalater, dobro pa je, da tudi sami poznamo klimatske napraveosnove pozicioniranja notranje enote klime. Montaža klime na optimalno lokacijo v notranjosti vašega doma bo zagotovila nižjo porabo energije, saj bo z lahkoto dosegla želeno temperaturo. Zagotovila nam bo tudi nižje stroške začetne investicije ter zagotovila vsesplošno udobje bivanja.

Dobro je, da klimo namestimo v najbolj vroč prostor našega stanovanja. Običajno so prostori, ki so obrnjeni proti jugu ali zahodu najbolj vroči, ter posledično vir skoraj vse odvečne toplote, ki nato potuje tudi v ostale prostore. Z namestitvijo klime v takšen prostor bomo torej ohladili vir toplote, ki se zato tudi ne bo več širila po bivalnih prostorih.

Morda ste razmišljali tudi, da bi lahko klimo namestili na hodnik ter tako hladili vse prostore naenkrat. Žal je hodnik običajno slabo mesto za namestitev klime, saj ni direktno izpostavljen zunanji toploti. Tako klimatska naprava hitro doseže želeno temperaturo in se zato tudi kmalu izključi. V sosednjih prostorih, ki so izpostavljeni soncu, pa se odvečna toplota še vedno akumulira. Le v primeru, ko je naš hodnik velik ter ima veliko prostornino tudi na vrhu stopnišča, bomo z vgradnjo na tako mesto dosegli dober učinek hlajenja. Naprava bo v takšnem primeru preprečila dviganje toplega zraka iz spodnje etaže v zgornjo. Ohlajene bodo sobe zgornjega nadstropja. Hladen zrak se bo spuščal tudi navzdol po stopnišču in ohlajal stopnišče ter tudi (odvisno od pozicije) nekatere sobe spodnjega nadstropja.

Kako poteka montaža klimatske naprave?

Montaža klime v grobem obsega predhodni ogled mesta namestitve, vgradnjo ter inštalacijo naprave na električno omrežje. Obsega tudi njen zagon.

Ker je montaža klimatske naprave zahtevno opravilo, bo najbolje, da se ga ne lotite sami, ter ga raje prepustite usposobljenemu strokovnjaku. Le-ta vam bo tudi zagotovil vse potrebne informacije v zvezi z uporabo in vzdrževanjem same klimatske naprave.

Pravilna montaža klime vsebuje nekaj pomembnih točk. Notranja enota mora biti nameščena tako, da zračni tok ni usmerjen direktno v ljudi, ki se nahajajo v prostoru – že na tej točki je potrebno upoštevati tudi možnost namestitve zunanje enote. Zunanja enota se lahko običajno namesti pri tleh, na balkon, streho ali na steno/fasado. Možno jo je namestiti tudi na podstrešje, če je tam zagotovljeno dobro prezračevanje. Ob tem je potrebno upoštevati predpise spomeniškega varstva – če živite v stavbi, ki se nahaja pod spomeniškim varstvom, se o namestitvi klimatske naprave posvetujte s pristojnim organom. Tudi pri ostalih stavbah, ki niso omejene s strani tovrstnih predpisov, je dobro paziti, da zunanja enota ne bo kazila zunanji izgled zgradbe. Montaža klime se lahko izvede podometno ali nadometno.

Še nekaj dodatnih nasvetov za namestitev klimatske naprave

Poskrbimo, da bo hladen zrak, ki ga ustvarja klimatska naprava, usmerjen čim bolj proti stropu. Prav tako zagotovimo, da naravno gibanje zraka ne bo oviralo delovanje klime. Ne nameščajmo je nad omare, za zavese ali kamorkoli drugam, kjer bi pretok zraka naprave lahko bil oviran. Na ta način bo učinek hlajenja bistveno slabši, skrajšala pa se bo tudi njena življenjska doba. Montaža klimatske naprave nasproti vrat, ki jih pogosto odpiramo, bo povzročila večje obremenitve, kar bo posledično zvišalo stroške delovanja, zato se takšni namestitvi raje izognimo. Ob namestitvi naprave nad okno ali druge steklene površine le-te zasenčimo, da se izpihan zrak ne bo že takoj segrel.