S pomivalnim strojem do bolj čiste posode

07.14.16. #Članki
Pomivalni stroji

Tako kot na mnogih drugih področjih življenja, je tudi pri pomivanju posode tehnologija napredovala do te mere, da opravilo pomivanja posode opravi bolje od človeške roke. Pomivalni stroji, predvsem sodobni, so varčnejši pri porabi vode ter električne energije, posodo pa pomijejo bolje od povprečne gospodinje. Pomivalni stroj je tako lahko zelo koristni člen gospodinjske opreme, ki nam prihrani vsakodnevno zamudno ročno pomivanje posode.


V trgovini Emundia smo za vas pripravili široko izbiro vgradnih in prostostoječih pomivalnih strojev. Vabimo vas, da si jo ogledate, za vse dodatne informacije pa smo vam na voljo preko telefonske številke. Veseli bomo tudi vašega obiska v eni izmed poslovalnic, kjer si lahko izdelke ogledate ter prevzamete. Preprosto pa jih lahko naročite tudi preko spleta, izbrana poštna služba pa vam jih bo dostavila na dom. Skupaj z nekaterimi izdelki nudimo tudi brezplačno dostavo.

V spletni trgovini eMundia.si vam ponujamo dve vrsti pomivalnih strojev:

 

 VGRADNI POMIVALNI STROJI

vgradni pomivalni stroji

 PROSTOSTOJEČI POMIVALNI STROJI

Prostostoječi pomivalni stroji

 

Zakaj kupiti pomivalni stroj?

Prednosti, ki jih prinaša nakup pomivalnega stroja, je veliko. V primerjavi z ročnim pomivanjem posode, je uporaba tovrstnega stroja veliko bolj varčna z vodo in elektriko, posoda pa je po čiščenju še bolj očiščena ter higienska – stroj namreč pomiva pri višji temperaturi (64°celzija ali pomivalni strojiveč), ki bi bila za ročno pomivanje previsoka (temperatura vode pri ročnem pomivanju znaša 40°celzija ali manj). Kar se tiče porabe vode, je sodobni pomivalni stroji porabijo od 9 do 15 litrov. Pri ročnem pomivanju posode je ta količina večja (od 50 pa do 100 litrov). Manj električne porabimo zaradi manjše količine segrete vode.

Pomivalni stroji nam prihranijo tudi veliko časa. Po končanem obroku posodo le zložimo v stroj ter ga vključimo. Medtem, ko pomivalec opravlja svoje delo, lahko počistimo pulte, nato pa posodo vzamemo iz naprave ter jo posušimo in zložimo. Naša kuhinja je tako popolnoma čista.

Razlike med pomivalnimi stroji

Prva, najbolj očitna, razlika med njimi je v načinu postavitve. Poznamo vgradne ter prostostoječe pomivalne stroje. Slednje lahko postavimo kamorkoli v kuhinjo, kjer je dovolj prostora. Samostojno stoji med kuhinjskimi elementi, vseeno pa mu lahko odstranimo zgornjo ploščo ter ga namestimo pod kuhinjski delovni pult. Vgradni pomivalni stroji ob nakupu niso opremljeni z delovno ploščo, zato jih je potrebno vgraditi pod kuhinjski pult. Na vrata in vidni del pomivalnega stroja namestimo tudi dekorativni element, ki se sklada z elementi kuhinjskega pohištva.

Vgradni pomivalni stroji so lahko nameščeni tako, da je upravljalna plošča vidna. Integrirani oz. popolnoma vgrajeni stroji pa so očem skriti, upravljalna plošča se nahaja nekje na zgornjem delu vrat. Na vrata stroja se namestijo ročaji ter vrata, ki se skladajo z ostalimi elementi v kuhinji.

Razlikujejo se tudi po zmogljivosti. Meri se po številu pogrinjkov, ki jih stroj lahko opere naenkrat. Tri ali štiri članska družina običajno potrebuje 12 pogrinjkov dnevno. Za takšne potrebe zadostuje pomivalni stroj standardne velikosti 85x60x60 centimetrov (teh je na tržišču največ). Na tržišču boste našli tudi manjše stroje, ki lahko operejo do 8 pogrinjkov ter namizne izvedbe, ki so primerni za enočlanska gospodinjstva.

Energijska nalepka s pomembnimi informacijami o napravi

Pred izbiro pomivalnega stroja preverite tudi energijsko nalepko. Na njej boste našli vse informacije o modelu ter proizvajalcu naprave, njegovi letni porabi ter glasnosti delovanja. Pri nakupu upoštevajte tudi energijski razred naprave, ki je na nalepki označen z grafičnim prikazom ter barvnim spektrom. Izberite varčne naprave razredov A, saj boste z njimi prihranili največ stroškov, obenem pa prispevali k varovanju okolja.

Namen energijske nalepke je informiranje potrošnikov o posameznih napravah, ter jim na ta način zagotoviti vse potrebne informacije, s katerimi lahko izberejo boljšo odločitev.  Na ta način lahko dolgoročno spodbudimo proizvodnjo vse kakovostnejših naprav ter prispevamo k boljšemu ravnanju z naravo, v kateri bivamo ter katere del smo tudi sami.

Različne funkcije pomivalnih strojev

Pri izbiri upoštevajte tudi različne funkcije, ki jih naprava nudi svojim uporabnikom. Pomivalni stroji se po funkcijah med seboj precej razlikujejo, zato poiščite takšnega, ki bo najbolj ustrezal vašim željam ter potrebam.

Priporočljivo je, da ima naprava vgrajen sistem varovanja dotočne cevi proti izlitju, saj se tako zaščitimo pred morebitno poplavo našega stanovanja. Dobrodošla je tudi nastavljivost košar, ki omogoča pranje posod najrazličnejših velikosti. Boljše namakanje ter izpiranje posode bo zagotovila tretja pršilna ročka, ki je sicer nimajo vsi pomivalni stroji, je pa zelo priporočljiva, saj posodo čisti tudi s strani. Odločite se lahko tudi za napravo z indikatorsko lučko stanja ter digitalnim upravljanjem na zaslonu.

Nekatere naprave imajo še funkcijo samodejnega zaznavanja umazanosti posode, avtomatskega zaznavanja čistil, sistem zaščite kozarcev, ekološki način pomivanja, sistem izmenjevalnega izpiranja ter samočistilni filter in LED prikazovalnike.

Pravilno vzdrževanje pomivalnega stroja

Da se po končanem čiščenju na opranih kozarcih ne bodo poznale vodne kapljice, je potrebno, da v stroj redno dodajamo sol za mehčanje vode. Le-ta ni enaka kuhinjski soli. Pomivalni stroji za svoje delovanje uporabljajo tudi sredstvo za izplakovanje, ki omogoča sušenje posode brez lisastega učinka. Če sredstev zmanjka se običajno vedno prižge opozorilna lučka na stroju.

Pomivalne stroje je potrebno tudi redno čistiti. Preverite notranjost zaradi morebitnega nastanka apnenca ali maščobnih oblog. Po potrebi uporabite čistilo namenjeno čiščenju pomivalnih strojev. Po vsaki uporabi preverite tudi usedlino ostankov v mreži. Po potrebi je potrebno očistiti filter. Preverite tudi, ali se je na šobah pršilnih vetrnic nabral vodni kamen – po potrebi jih odstranite ter očistite. Ne pozabite tudi na zunanjost stroja.