Kako očistiti klimatsko napravo?

10.27.23. #Članki
Kako očistiti klimatsko napravo?

Klimatske naprave so ključne za udobje v številnih domovih in pisarnah, tako za hlajenje v vročih poletnih mesecih kot tudi za ogrevanje v hladnih zimskih. Vendar pa, če jih ne čistite redno in pravilno, lahko naredijo več škode kot koristi.

Skozi obdobja neprekinjenega delovanja, ko klimatske naprave filtrirajo, krožijo in sušijo zrak, se lahko na njihovih komponentah kopičijo prah, maščobe in drugi zračni delci. Te akumulirane nečistoče, ki izvirajo tako iz notranjih virov kot iz naravnega zunanjega okolja, ustvarjajo idelane razmere za razvoj mikroorganizmov, glivic in plesni.

Zamašene in umazane klimatske naprave ne delujejo učinkovito, povzročajo slabe vonjave in celo škodujejo zdravju. Zato vam priporočamo, da redno čistite vašo klimatsko napravo. V kolikor jo uporabljate za hlajenje in ogrevanje, naj bo to vsaj dvakrat letno pri pooblaščenem serviserju. Med vmesnim časom pa boste za redno čiščenje morali poskrbeti sami.

Zakaj je potrebno klimatske naprave čistiti?

Čiščenje klimatske naprave je nujno ne le zaradi vzdrževanja optimalne učinkovitosti delovanja, ampak tudi zaradi zagotavljanja zdravega in čistega zraka v prostoru.

Klimatske naprave delujejo tako, da zrak potuje preko filtrov do toplotnega izmenjevalnika, kjer se ohladi.

Umazanije na Filtrih

Filtri imajo ključno vlogo v tem procesu, saj zadržujejo in odstranjujejo nečistoče iz zraka, ki ga naprava vsesava iz prostora. Sčasoma se na teh filtrih nabere prah, mikrodelci in druge nesnage, ki lahko ovirajo pretok zraka skozi uparjalnik. Če filtrov ne očistite redno, se lahko umazanije naberejo v tako velikih količinah, da začnejo blokirati pretok zraka. Posledično nastane odvečna tekočina vode, ki si namesto po ceveh, pot ustvari nekje drugje. Največkrat začne kar kapljati iz klime po steni, na kateri je ta montirana.

Razvoj mikroorganizmov

Poleg tega je stalna vlaga, ki je posledica delovanja klimatske naprave, idealno okolje za razvoj mikroorganizmov, glivic in plesni, ki negativno vplivajo na kakovost zraka in naše zdravje. Zato je razkuževanje notranje enote klimatske naprave pomembno za ohranjanje čistega zraka. Pomembno je, da redno izvajate tovrstno čiščenje in razkuževanje notranje enote klimatske naprave, saj bo to izboljšalo kakovost zraka v vašem domu ter podaljšalo življenjsko dobo naprave. Priporočljivo je, da se držite navodil proizvajalca za vzdrževanje klimatske naprave. Če ne čistite klimatske naprave redno, tvegate ne samo okvaro ali neučinkovito delovanje naprave, ampak tudi izpostavljenost zraku, ki ni primeren za vdihavanje. Zato je ključnega pomena, da razumete delovanje klimatskih naprav in redno skrbite za njihovo vzdrževanje in čiščenje, da bi zagotovili najboljše delovanje in zdravje ljudi, ki uporabljajo prostor.

Boljša energetska učinkovitost

Poleg tega redno vzdrževanje in čiščenje pripomorejo k boljši energetski učinkovitosti naprave. Naprava, ki je dobro vzdrževana porablja manj energije, kar se odraža tudi v zmanjšanih stroških električne energije.

Z rednim in pravilnim čiščenjem klimatske naprave si boste zmanjšali stroške položnice za elektriko in poskrbeli za udobno in zdravo okolje v vašem prostoru.

Kako pravilno očistimo svojo klimo?

Da zagotovite optimalno delovanje vaše klimatske naprave, je ključnega pomena, da skrbite za obe komponenti naprave: notranjo in zunanjo. Z natančnim vzdrževanjem ohranjamo kakovost zraka, ki ga dihamo, in zagotavljamo dolgotrajno delovanje sistema. Kako torej zagotovite, da vaša klimatska naprava ostane čista in brezhibna? V nadaljevanju se bomo osredotočili na najboljše metode in postopke za pravilno čiščenje vaše klimatske naprave, tako zunanje kot notranje enote.

Notranje čiščenje

Pri notranjem čiščenju klimatske naprave je ključno, da redno čistite zračne filtre, ki v kombinaciji z vlago postanejo idealno gojišče za mikroskopske bakterije in glive. Za zagotavljanje najboljše kakovosti zraka je priporočeno čiščenje zračnih filtrov vsaka dva tedna, zlasti ob pogosti uporabi naprave.

Pred čiščenjem se prepričajte, da je naprava izključena iz električnega omrežja. Nato nežno odstranite filter iz notranje enote in ga temeljito izperite pod tekočo vodo. Pri trdovratnejših nečistočah lahko površino filtra nežno drgnete ali uporabite sesalnik z nastavkom za občutljive površine.

Če opazite kakršnokoli poškodbo filtra, ne tvegajte, ampak se obrnite na prodajalca in naročite novega. Tiste boljše klimatske naprave imajo pralne filtre, medtem ko najnovejši modeli ponujajo možnost avtomatskega čiščenja.

Ko je vaša klima temeljito očiščena in posušena, jo lahko ponovno priključite na električno omrežje. Ob pravilnem in rednem čiščenju, bo zagotavljala svež in čist zrak, ki bo sigurno izboljšal kakovost bivanja v vašem domu.

NASVET: Ob rednem vzdrževanju in čiščenju klimatske naprave ne boste rabili menjavati filtrov.

Zunanje čiščenje

Zunanja enota klimatske naprave je neprestano izpostavljena vplivom okolja in naravnim delcem, zaradi česar je pravilno vzdrževanje ključnega pomena. Da bi zagotovili optimalno delovanje in podaljšali življenjsko dobo vaše naprave, je pomembno poznati pravilne postopke in priporočila za vzdrževanje.

  1. Priporočljivo je, da uporabite mikrovlakensko krpo, ki lahko učinkovito odstrani umazanijo brez poškodb enote.
  2. V primeru trdovratnejše umazanije je dobrodošla uporaba posebnega čistila ali pa mešanica mila z nevtralno pH vrednostjo.
  3. Nikakor ne smete naprave čistiti z razredčili, bencinom, polirnimi masami ali insekticidi.
  4. Posebno pozornost je treba nameniti pokrovu naprave. Očistiti ga je potrebno z obeh strani, pri čemer ga lahko po potrebi tudi snamete. Po čiščenju ga je najbolje posušiti v senci, saj neposredna sončna svetloba lahko škodi materialu.
  5. Tisti, ki imate naprednejše klimatske naprave z vgrajenimi senzorji, morate biti še posebej previdni, da teh senzorjev med čiščenjem ne poškodujete.
  6. Lopute večinoma čisti tehnik med letnim servisom, vendar nekatere sodobne naprave dovoljujejo uporabnikom, da to storijo sami. Če se odločite za samostojno čiščenje lopute, sledite navodilom proizvajalca in bodite nežni, da ne poškodujete njenih občutljivih mehanizmov.

S temeljitim čiščenjem in pravilnim vzdrževanjem boste zagotovili dolgo življenjsko dobo vaše klimatske naprave in zdravo bivalno okolje.

Kaj ne smemo storiti, ko čistimo klimatsko napravo?

Ko se lotevate čiščenja klimatske naprave, je pomembno, da sledite nekaterim osnovnim smernicam, da bi se izognili škodi ali zmanjšani učinkovitosti vaše naprave.

Pri vzdrževanju klimatskih naprav je nujno razumeti njihovo delikatno naravo in potrebo po natančnosti. Pogoste napake, ki jih opažamo pri domačem čiščenju, lahko drastično vplivajo na funkcionalnost in vzdržljivost vaše naprave.

Med najbolj kritičnimi napakami, ki jih opažamo so:

  • Ne čistite naprave , ko je vklopljena. Je nevarno tako za vas kot za samo napravo.
  • Neprevidno dotikanje kovinskih delov in senzorjev s prsti lahko vodi do okvar in napak v delovanju.
  • Izogibajte se uporabi agresivnih čistil, saj lahko poškodujejo občutljive površine naprave.
  • Ne namakajte komponent v vodi ali sušite na neposredni sončni svetlobi, ker lahko povzroči korozijo in druge okvare.

Prav tako določeni deli, kot so lopute ali notranji filtri, zahtevajo posebno pozornost in natančno obravnavo. Če niste povsem prepričani o ustreznem postopku, priporočamo, da se za nasvet obrnete na strokovnjaka.

Z rednim čiščenjem klimatske naprave investirate v njeno dolgo življensko dobo, zdravo bivalno okolje in optimalno delovanje. Z natančnostjo in skrbnostjo boste zagotovili, da bo vaša naprava delovala učinkovito in varno, hkrati pa boste preprečili morebitne nepotrebne stroške popravil v prihodnosti in prihranili pri računih za elektriko.