Kako poteka delovanje mikrovalovne pečice ?

04.29.24. #Članki
Kako poteka delovanje mikrovalovne pečice ?

Morda se sprašujete, kaj še ne veste o mikrovalovnih pečicah?

Ali veste, da je bila mikrovalovna pečica izumljena povsem po naključju, ko je inženir Percy Spencer med delom na radarjih za podjetje Raytheon opazil, da je čokoladica v njegovem žepu nenadoma začela taliti. Ta nenavadni pojav ga je privedel do ideje, da bi mikrovalove lahko uporabili za segrevanje hrane, kar je vodilo do izuma prve mikrovalovne pečice.

Kakšno delovanje uporablja mikrovalovna pečica?

Mikrovalovna pečica uporablja zanimivo in inovativno tehnologijo za segrevanje hrane, ki se močno razlikuje od tradicionalnih metod kuhanja. Deluje na principu mikrovalov, ki so oblika elektromagnetnega valovanja, podobno kot radijski valovi ali svetloba, vendar z daljšo valovno dolžino.
Ko vklopimo mikrovalovno pečico, magnetron, ki je v njej, začne proizvajati mikrovalove. Ti valovi potujejo znotraj pečice in se enakomerno razpršijo s pomočjo vrtljivega krožnika na dnu ali z odbojnimi kovinskimi stenami, ki usmerjajo valove po celotnem prostoru pečice.
Ključno je, da mikrovalovi selektivno vzbujajo molekule vode, maščobe in sladkorje, ki so prisotni v hrani. Ko mikrovalovi prehajajo skozi hrano, molekule vode v njej absorbirajo energijo mikrovalov in začnejo vibrirati hitreje. Ta vibracija ustvarja toplotno energijo zaradi trenja med molekulami, kar povzroči segrevanje hrane od znotraj navzven.

Zanimivo pri tem procesu je, da mikrovalovna pečica ne segreva zraka okoli hrane, temveč deluje neposredno na molekule v hrani, zaradi česar je proces segrevanja izjemno učinkovit in hiter. To je tudi razlog, zakaj posode v mikrovalovni pečici običajno ostanejo hladne na dotik, medtem ko se hrana v njih hitro segreje.
Poleg tega je pomembno omeniti, da mikrovalovna pečica omogoča ohranjanje več hranil v hrani, kot so vitamini in minerali, ki so občutljivi na toploto, saj čas kuhanja običajno krajši in se hrana ne pregreva.
Varnost je še en pomemben vidik delovanja mikrovalovne pečice. Zasnovane so tako, da mikrovalovi ne morejo “uiti” iz pečice, ko so vrata zaprta in pravilno zatesnjena. To zagotavlja, da je uporaba mikrovalovne pečice varna za uporabnika, saj izpostavljenost mikrovalovom zunaj pečice ni mogoča.
Tako mikrovalovna pečica predstavlja izjemno priročno in tehnološko dovršeno napravo, ki izkorišča napredne fizikalne principe za hitro in učinkovito pripravo hrane.

Sestavni deli ter vzdrževanje mikrovalovke

Mikrovalovna pečica je sestavljena iz več ključnih komponent, ki skupaj omogočajo njeno učinkovito delovanje. Razumevanje teh komponent je ključno za ustrezno vzdrževanje in podaljšanje življenjske dobe vaše mikrovalovke.

Sestavni deli:

  • Magnetron je srce mikrovalovne pečice, ki proizvaja mikrovalove s pretvorbo električne energije v elektromagnetno energijo.
  • Valovod kanalizira mikrovalove iz magnetrona v kuhinjsko komoro.
  • Vrtljivi krožnik pomaga pri enakomernem segrevanju hrane s tem, da se vrti, ko mikrovalovka deluje.
  • Kontrolna plošča vključuje gumbe in zaslone za nastavitev časa kuhanja, moči in drugih funkcij.
  • Varnostna vrata preprečujejo izhod mikrovalov iz pečice, ko so zaprta.
  • Ventilator odvaja toploto, ki nastaja v magnetronu, in tako pomaga ohlajati komponente pečice.

Pravilno vzdrževanje mikrovalovne pečice ne samo podaljša njeno življenjsko dobo, ampak tudi zagotavlja varno in učinkovito delovanje. Več o pravilnem čiščenju in vzdrževanju si lahko preberete v članku Kako enostavno očistimo mikrovalovno pečico ?

Še nekaj dodatnih opozoril za uporabo

Pri uporabi mikrovalovne pečice je pomembno biti pozoren na materiale, ki jih vanjo vstavljamo, saj nekateri lahko povzročijo poškodbe naprave ali celo nevarne situacije. Tu je seznam materialov in predmetov, ki se jim je treba izogibati, in razlogi, zakaj jih ne smemo uporabljati v mikrovalovki:

  1. Kovinski predmeti, vključno s folijo, priborom in posodami iz kovine, lahko v mikrovalovni pečici povzročijo iskrenje. To je posledica dejstva, da mikrovalovi odbijajo od kovinskih površin, kar lahko privede do isker in celo do požara.

  2. Plastika, ki ni primerna za mikrovalovno pečico. Nekatere vrste plastike se lahko v mikrovalovni pečici stopijo ali sprostijo škodljive kemikalije. Uporabljamo le plastiko, ki je označena kot varna za uporabo v mikrovalovki.

  3. Stiropor se lahko v mikrovalovni pečici stopi ali deformira, pri čemer lahko sprosti škodljive kemikalije. Vedno preverimo, ali je embalaža primerna za uporabo v mikrovalovki.

  4. Celih jajc ne smemo segrevati v mikrovalovni pečici, saj lahko zaradi hitrega segrevanja notranjosti pride do eksplozije.

  5. Zaprte posode, ki so tesno zaprte, lahko zaradi nabiranja pare eksplodirajo. Vedno pustimo odprtino, da omogočimo izhod pari.

  6. Nekatero sadje, kot so grozdje, lahko v mikrovalovni pečici ustvari iskre ali celo eksplodira zaradi visoke vsebnosti vode in sladkorja.

  7. Segrevanje vroče paprike lahko povzroči, da se kapsaicin, ki daje papriki pekoč okus, sprosti v zrak in povzroči draženje oči in dihalnih poti.

  8. Posoda z zlatimi ali srebrnimi obrobami lahko povzroči iskrenje, podobno kot kovinski predmeti, kar lahko privede tudi do požara.

Za varno uporabo mikrovalovne pečice je ključno, da se izognemo tem materialom in predmetom. Vedno uporabljamo posodo, ki je posebej označena kot varna za mikrovalovno pečico, in bodimo previdni pri segrevanju hrane, da preprečimo nevarne situacije.

Kaj pa nevarnosti sevanja ?

Skrbi glede sevanja iz mikrovalovnih pečic so pogoste, še posebej na internetu, kjer se lahko informacije hitro širijo, ne da bi bile nujno podprte z znanstvenimi dokazi. Pomembno je razumeti, kakšno sevanje mikrovalovne pečice dejansko oddajajo in kako to vpliva na zdravje ljudi.

Mikrovalovne pečice oddajajo elektromagnetno sevanje. To sevanje je nizkoenergijsko in neionizirajoče, kar pomeni, da nima dovolj energije, da bi odtrgalo elektrone od atomov ali molekul in s tem povzročilo ionizacijo. Neionizirajoče sevanje se bistveno razlikuje od ionizirajočega sevanja, kot sta rentgensko sevanje in gama sevanje, ki lahko poškoduje DNK in poveča tveganje za razvoj raka.

Mikrovalovne pečice so zasnovane tako, da ustrezajo strogim mednarodnim varnostnim standardom. Te naprave imajo vgrajene varnostne mehanizme, ki preprečujejo uhajanje mikrovalovnega sevanja. Na primer, varnostna vrata mikrovalovne pečice vsebujejo kovinsko mrežo z luknjicami, ki so manjše od valovne dolžine mikrovalov, kar preprečuje, da bi mikrovalovi uhajali iz pečice.

Seveda pa vedno upoštevamo navodila za uporabo, ki so priložena naši mikrovalovni pečici. Preverimo, ali so vrata pečice in tesnila v dobrem stanju, da preprečimo morebitno uhajanje sevanja. Stojimo na primerni razdalji od mikrovalovne pečice med njenim delovanjem, čeprav je tveganje za izpostavljenost sevanju minimalno.

Skrbi glede sevanja iz mikrovalovnih pečic so večinoma posledica napačnih informacij ali napačnega razumevanja znanstvenih dejstev. Ob pravilni uporabi in vzdrževanju so te naprave varne za uporabo in ne predstavljajo zdravstvenega tveganja.

Vrste mikrovalovnih pečic

V naši bogati ponudbi na eMundii lahko, glede na način postavitve, izbirate med:

  • Prostostoječimi mikrovalovnimi pečicami, ki so prava izbira za vsakogar, ki ceni fleksibilnost in enostavnost uporabe v svoji kuhinji. Ta vrsta mikrovalovne pečice ne zahteva posebnih vgradnih dimenzij ali komplicirane instalacije, kar pomeni, da jo lahko postavimo skoraj kamorkoli. To je še posebej koristno v manjših kuhinjah ali za tiste, ki pogosto spreminjajo postavitev svojega bivalnega prostora.

  • Vgradnimi mikrovalovnimi pečicami, ki so z napredkom tehnologije pridobile na priljubljenosti, saj združujejo funkcionalnost, estetiko in inovacijo, s čimer preoblikujejo način, kako pristopamo k pripravi obrokov.
    Zasnovane so tako, da se harmonično vključijo v kuhinjsko pohištvo, kar pomeni, da se namestijo znotraj kuhinjskih omaric ali nad pulti, s čimer se ohranja čist in minimalističen videz prostora. Čiščenje in vzdrževanje teh naprav je prav tako poenostavljeno. Brez prisotnosti prostora na vrhu, kjer bi se nabiral prah in umazanija, je ohranjanje čistoče mikrovalovne pečice bistveno lažje. To pomeni, da lahko več časa posvetimo kuhanju in manj čiščenju.