Kakšna mora biti temperatura v hladilniku in zamrzovalniku?

03.04.24. #Članki
Kakšna mora biti temperatura v hladilniku in zamrzovalniku?

Pravilna temperatura v hladilniku in zamrzovalniku je ključna za ohranjanje svežine živil in energetsko učinkovitost. Razložili bomo, kakšna temperatura je idealna za različne vrste hladilnih in zamrzovalnih naprav, ne glede na to, ali so postavljene v stanovanju, kleti ali vikendu.

Poleg tega bomo predstavili, kako pravilno vzdrževati te naprave, da zagotovimo njihovo dolgotrajno delovanje, in navedli, katera živila so primerna za zamrzovanje.

Svežina in kakovost hrane na prvem mestu

Svežina in kakovost hrane je na prvem mestu, zato je zelo pomembna pravilna uporaba in vzdrževanje hladilnikov ter zamrzovalnikov. Poglejmo si podrobneje kako nastaviti idealne temperature ter kako pravilno čistiti in vzdrževati te naprave, da bodo kar najbolje služile svojemu namenu. S pravilnim upravljanjem temperature, vzdrževanjem in organizacijo lahko namreč znatno podaljšamo življenjsko dobo živil in zagotovimo, da je naša prehrana kakovostna in zdrava.

Idealna temperatura za hladilnike se giblje med 3°C in 5°C. To zagotavlja optimalno shranjevanje večine živil. Za zamrzovanje je priporočena temperatura -18°C ali nižja.

Temperature moramo prilagoditi glede na lokacijo, kjer imamo hladilnik ali zamrzovalnik postavljen. V hladnejših prostorih, kot so kleti ali vikendi, je treba pozorno spremljati temperaturo okolice, saj lahko nizke zunanje temperature vplivajo na delovanje naprav.
Nekatere naprave so zasnovane za delovanje v hladnejših okoljih, kot so zamrzovalniki s funkcijo FrostProtect, ki zagotavljajo optimalno delovanje tudi pri nizkih zunanjih temperaturah do -15 °C. Vendar pa ekstremno nizke temperature lahko vplivajo na termostat in druge komponente, kar lahko vodi do prekomernega delovanja ali nedelovanja aparata.

Pravilno čiščenje in vzdrževanje prav tako vpliva na njihovo pravilno delovanje.
Hladilnik očistimo vsaj enkrat na mesec z mešanico tople vode in sode bikarbone.
Zamrzovalnik odtalimo in očistimo vsakih nekaj mesecev, lahko tudi z mešanico tople vode in sode bikarbone, da preprečimo nabiranje ledu.
Redno preverjanje tesnil je zelo pomembno za pravilno delovanje, tesnila na vratih morajo biti vedno čista in nepoškodovana.

Primerna živila za zamrzovanje so meso, ribe, zelenjava, kruh, pripravljene jedi.Večina živil je primerna za shranjevanje od nekaj tednov do nekaj mesecev. Neprimerna živila za zamrzovanje so jajca v lupini, jogurt, majoneza, kreme na osnovi mleka.

Zamrzovalna omara ali zamrzovalna skrinja ?

Zamrzovalne omare omogočajo lažji dostop do živil, večji nadzor nad organizacijo in imajo večinoma manjšo porabo energije. Vendar pa imajo v primerjavi s skrinjami manjšo prostornino in večjo možnost nabiranja ledu. Zamrzovalne omare z No Frost tehnologijo ( napredna tehnologija preprečevanja nabiranja ledu) prihranijo čas in trud z odtajevanjem in zmanjšujejo mesečne stroške z energijsko učinkovitim delovanjem.

Zamrzovalne skrinje imajo večjo prostornino za shranjevanje, daljše ohranjanje temperature v primeru izpada električne energije, vendar pa imajo tudi težji dostop do živil na dnu in večjo porabo prostora.

Ustrezna temperatura, redno vzdrževanje in pravilna izbira živil za zamrzovanje so ključni za učinkovito uporabo hladilnikov in zamrzovalnikov. Z malo truda in skrbnosti lahko znatno podaljšamo svežino živil in hkrati zmanjšamo porabo energije, kar je koristno tako za naš žep kot za okolje.

Kako poskrbeti da so živila sveža?

Pravilno zlaganje živil v zamrzovalnik ni le vprašanje organizacije, temveč ključno vpliva tudi na energetsko učinkovitost in dolgoročno ohranjanje kakovosti zamrznjenih izdelkov. Poglejmo kako optimalno zložimo živila v zamrzovalnik, da zagotovimo njegovo najboljše delovanje.

Meso, ribe in perutnina naj bodo na spodnjih policah, zelenjava in kruh v srednjem delu, medtem ko so za zamrznjene sadje in pripravljene obroke primernejše zgornje police. Hitro pokvarljiva živila, kot so morski sadeži, naj bodo postavljena na najhladnejše dele zamrzovalnika, običajno bližje hladilnemu elementu. Zamrzovalnika ne smemo preveč napolniti, saj to omejuje kroženje hladnega zraka in povečuje porabo energije. Med živili pustimo nekaj prostora, da zrak lahko nemoteno kroži. To bo pripomoglo tudi k bolj enakomernemu zamrzovanju.

Pomembna je uporaba primernih posod in embalaže. Za daljše shranjevanje mesa in rib uporabimo vakuumsko pakiranje, kar zmanjša tveganje izsuševanja hrane z mrazom.
Na posode ali vrečke si lahko zapišemo datum zamrzovanja, da bomo vedeli, koliko časa je živilo že shranjeno.

Pred zamrzovanjem sveže živilo za nekaj časa postavimo v hladilnik, da se postopoma ohladi. Večja živila, kot so cele perutnine ali veliki kosi mesa, postavimo na spodnje police, medtem ko so za manjša živila, kot so zelenjava ali zamrznjeni prigrizki, primernejše zgornje police ali predali.

Pravilna razporeditev živil v hladilniku: razporedite živila tako, da bo zrak lahko prosto krožil v hladilniku. Preobremenjenost lahko privede do neenakomerne razporeditve temperature in večje porabe energije.

  • Zgornje police so idealne za shranjevanje pijač, gotovih jedi, jogurta in drugih manj občutljivih izdelkov.
  • Srednje police uporabljajte za shranjevanje jajc, sira in drugih mlečnih izdelkov.
  • Spodnje police so najhladnejši del hladilnika in so namenjene mesu in ribam.
  • Predali so idealni za shranjevanje sadja in zelenjave, saj ohranjajo pravo raven vlažnosti.
  • Vrata so namenjena shranjevanju začimb, omak, masla in sokov.

Z upoštevanjem teh preprostih nasvetov za zlaganje živil lahko zagotovite, da bo vaš zamrzovalnik deloval učinkovito, živila pa bodo dlje časa ohranila svežino in kakovost.

Če ste v izbiri novega hladilnika ali zamrzovalnika, vas vabimo, da si preberete članka Najboljši hladilniki in Najboljše zamrzovalne omare in skrinje, kjer smo za vas skupaj z našimi strokovnjaki izbrali 10 najboljših artiklov trenutno na trgu.
Oglejte si tudi preostalo ponudbo bele tehnike na naši spletni strani eMundia ali obiščete katero izmed naših dveh fizičnih prodajaln, ki se nahajata v Ajdovščini in v Novi Gorici in z veseljem vam bomo pomagali izbrati napravo, ki bo ustrezala prav vam.