Kako enostavno očistimo mikrovalovno pečico ?

04.08.24. #Članki
Kako enostavno očistimo mikrovalovno pečico ?

Mikrovalovne pečice so ene izmed najbolj energijsko učinkovitih kuhinjskih aparatov, saj večino energije porabijo neposredno za segrevanje hrane.

Čiščenje mikrovalovne pečice ni težavno opravilo, če uporabljamo prave metode in čistila. Z rednim vzdrževanjem in uporabo naravnih čistil lahko zagotovimo, da bo naša pečica vedno čista, varna za uporabo in pripravljena na kuhanje naših najljubših jedi.


Z napredkom tehnologije in nekaj preprostimi triki, lahko to opravilo spremenimo v hitro in zadovoljujoče doživetje. Danes bomo raziskali, kako enostavno očistiti mikrovalovno pečico, se dotaknili naprednih tehnologij, ki pomagajo pri čiščenju, delili recept za domače čistilo in pogledali, kako je tehnologija mikrovalovk napredovala skozi čas.

Napredne tehnologije čiščenja

Najnovejše mikrovalovne pečice prihajajo z vgrajenimi funkcijami, ki čiščenje poenostavijo kot nikoli prej. Sistem samodejnega čiščenja, ki uporablja paro, je ena izmed najbolj priljubljenih inovacij. Ta funkcija omogoča, da z nekaj pritiski na gumb sprostimo paro znotraj pečice, ki zmehča trdovratne madeže in ostanke hrane. Po končanem ciklu samo obrišemo notranjost z mehko krpo in vaša mikrovalovna pečica je kot nova.

Pri čiščenju mikrovalovke je pomembno izbrati prava čistila. Nikoli ne uporabljamo abrazivnih čistil ali strgal, saj lahko poškodujejo notranjo površino pečice. Prav tako se izogibamo močnim kemičnim čistilom, ki lahko pustijo ostre vonjave. Namesto tega izberimo blaga čistila, kot je mešanica vode in blagega detergenta ali uporabimo naravne alternative.

Naravne metode čiščenja

Za tiste, ki dajemo prednost naravnim rešitvam, je tu nekaj preprostih receptov domačih čistil.

Čiščenje mikrovalovke s kisom

za temeljito čiščenje mikrovalovne pečice z naravnimi sredstvi je kis odlična izbira.

  1. Začnimo tako, da v stekleni posodi, ki je varna za uporabo v mikrovalovki, zmešamo dve žlici belega kisa z dvema skodelicama vode. Če vam vonj kisa ni po godu, dodajte nekaj kapljic izbranega eteričnega olja, da nevtralizirate aromo.

  2. To mešanico segrejemo v mikrovalovki na najvišji možni temperaturi za pet minut. Med segrevanjem lahko mešanica zavre, kar je samo po sebi dobro, saj želimo v pečici ustvariti čim več pare.

  3. Po končanem segrevanju pustimo, da mešanica v pečici stoji še vsaj 10 minut, preden odpremo vrata, saj bo vsebina še vedno vroča in moramo biti pri rokovanju previdni.

  4. Nato odstranimo stekleni krožnik in vrtljivo ploščo ter ju nežno očistimo s čisto krpo. Bodimo dodatno pozorni pri čiščenju krožnika, saj je lahko moker in zato spolzek.

  5. Notranjost mikrovalovke, vključno s stranicami, vrati ter zgornjim in spodnjim delom, obrišimo z mehko krpo ali papirnatimi brisačami. Posebno pozornost namenimo, da čistilna raztopina ne zaide v prezračevalne odprtine.

  6. Za odstranjevanje še vedno vidnih madežev, gobo namočimo v preostalo mešanico kisa in vode ter madeže nežno zdrgnimo. Po tem postopku bo naša mikrovalovna pečica zasijala v vsej svoji čistoči.

Čiščenje mikrovalovke z limono

Če vam aroma kisa ni po volji, vam bo čiščenje mikrovalovne pečice z uporabo limone prineslo prijetno svežino.

  1. Začnimo tako, da limono prerežemo na polovico in sok iztisnemo v mikrovalovno varno posodo, pri tem pa pazimo, da odstranimo vse koščice, lahko si pomagamo s sitom ali to storimo ročno.

  2. V posodo dodamo še preostale polovice limone. Dodamo približno skodelico vode k limoninemu soku in polovicam, nato pa posodo postavimo v mikrovalovno pečico.

  3. Segrevajmo na najvišji temperaturi za približno pet minut. Podobno kot pri kisovem čistilu, naj mešanica v mikrovalovki počiva vsaj deset minut po segrevanju, da se poveča učinek pare in prepreči možnost opeklin pri odstranjevanju posode.

  4. Za čiščenje mikrovalovke in njenih komponent uporabimo mehko krpo, za doseganje bleščeče čistoče pa notranjost obrišemo še s krpo ali papirnatimi brisačami.

Čiščenje mikrovalovke s sodo bikarbono

Soda bikarbona, znana po svojih čudežnih učinkih pri peki, je prav tako izjemno učinkovita pri čiščenju mikrovalovnih pečic. Kot naravno čistilo in osvežilec, soda bikarbona odlično odstranjuje umazanijo in nevtralizira vonjave, zato je idealna izbira za vzdrževanje čistoče naše mikrovalovke.

  1. Za začetek v mikrovalovno varno posodo dodamo dve žlici sode bikarbone in skodelico vode.

  2. To mešanico segrejemo v mikrovalovni pečici na visoki temperaturi pet minut. Proces bo proizvedel gost oblak pare, ki se bo lotil umazanije, jo zmehčal in pomagal odpraviti neprijetne vonjave.

  3. Ko se čas segrevanja zaključi, posodo pazljivo odstranimo iz mikrovalovke.

  4. Nadaljujemo s čiščenjem, tako da vrtljiv krožnik nežno obrišemo s čisto krpo. Za temeljito čiščenje notranjosti uporabimo vlažno krpo, ki bo brez težav odstranila vse preostale ostanke.

  5. Za odpravo še posebej trdovratnih madežev, gobico namočimo v mešanico sode bikarbone in vode ter z njo podrgnimo po umazanih površinah.

Zelo preprosto, kajne ?

Prednosti novejših modelov

Novejši modeli mikrovalovk prinašajo številne prednosti, vključno z izboljšano energetsko učinkovitostjo, večjo močjo in prednastavitvami, ki olajšajo pripravo različnih vrst jedi. Napredne funkcije, kot so senzorji za samodejno kuhanje, ki prilagodijo čas in moč glede na vrsto in količino hrane, so revolucionarne za vsakodnevno kuhanje.

Pravilno vzdrževanje mikrovalovne pečice ne samo podaljša njeno življenjsko dobo, ampak tudi zagotavlja varno in učinkovito delovanje. Tukaj je nekaj nasvetov za vzdrževanje:

  • Redno čiščenje: notranjost mikrovalovke čistimo redno, da preprečimo nabiranje ostankov hrane in maščob. Uporabimo mehko krpo. Pomembno je, da pečico očistimo takoj po uporabi, ko so madeži še sveži.
  • Preverjanje tesnila vrat: redno preverjamo tesnilo vrat, da zagotovimo, da mikrovalovi ne uhajajo. Poškodovano tesnilo je treba nemudoma zamenjati.
  • Preventiva pred korozijo: če opazimo znake rje ali korozije znotraj pečice, ukrepajmo takoj, da preprečimo nadaljnje širjenje. To lahko vključuje čiščenje prizadetega območja in nanos primerne barve za mikrovalovne pečice.
  • Pazimo na vrata: izogibajmo se trkanju ali silovitemu zapiranju vrat, saj lahko to poškoduje zapiralni mehanizem ali varnostna stikala.
  • Ne porabljamo abrzivnih čistil: abrzivna čistila ali grobe gobice lahko poškodujejo notranjost mikrovalovne pečice, zato jih izogibajmo.

Z rednim vzdrževanjem in skrbnim ravnanjem bo naša mikrovalovna pečica ostala v odličnem stanju in bo še naprej varno in učinkovito služila pri pripravi naših najljubših jedi.

Pri nakupu nove mikrovalovne pečice je pomembno upoštevati ne le funkcije čiščenja, ampak tudi velikost, moč, in dodatne funkcije. Iščimo modele z enostavnimi čistilnimi sistemi, kot je parno čiščenje, in materiali, ki preprečujejo nabiranje madežev. Prav tako razmislimo o tem, kako mikrovalovka dopolnjuje naš kuhinjski prostor - ali se prilega našemu kuhinjskemu slogu in ali ima funkcije, ki nam bodo olajšale kuhanje.

Ker se zavedamo, kako pomembna je izbira prave mikrovalovne pečice, smo za vas na naši spletni strani eMundia izbrali nekaj posebnega!

Pripravili smo široko izbiro, v kateri boste našli tako:

Da pa bi vam odločitev še olajšali, smo sestavili članek "Najboljše mikrovalovne pečice (TOP 10)". Prepričani smo, da bo to prav tisti priročnik, ki vam bo pomagal izbrati mikrovalovno pečico, ki bo najbolje služila vašim potrebam.