Ogrevanje hiše – koristne informacije za učinkovito načrtovanje ogrevanja doma

01.06.20.
Ogrevanje hiše

Ogrevanje vsakemu gospodinjstvu predstavlja precej velik strošek, hkrati pa občutno vpliva na udobje in kvaliteto življenja ter nenazadnje tudi na okolje. Ključnega pomena za čim večji prihranek energije sta pametno oblikovanje doma in njegova primerna izolacija, nato pa sledi izbira najustreznejšega načina ogrevanja in ogrevalne naprave. Za lažjo izbiro v nadaljevanju preberite možne načine ogrevanja in kako izbrati pravega za vaš dom.

1. Ogrevanje hiše

Povprečno gospodinjstvo za potrebe ogrevanja porabi kar 64 % vse energije mesečno. Za čim manjše stroške je zato nujna pravilna izbira izolacije, načina ogrevanja in kurilne naprave. Na količino porabljene energije lahko vpliva že sama arhitekturna zasnova – hiša z več površine bo porabila več energije, pomemben vpliv ima tudi usmeritev in kvaliteta oken, najpomembnejša pa je kvalitetna toplotna izolacija, saj ta bistveno vpliva na to, kakšne so površinske temperature oken in notranjih sten. Za izolacijo lahko izbirate med številnimi materiali kot so stiropor, polistiren, steklena ali kamena volna ali naravne izolacije kot so slama in celulozni kosmiči. Pazite, da ustrezno izolirate tudi ovoje stavbe – to so vogali objektov, balkoni in površine okoli oken in vrat, saj se tam lahko tvorijo toplotni mostovi, če so površine pomanjkljivo izolirane in posledično hladnejše. Poskrbite za ustrezno zrakotesnost objekta s tem, da zagotovite dovolj debel sloj toplotne izolacije, zatesnite stike med fasadnimi elementi ter vratne in okenske odprtine. S tem preprečite nenadzorovano uhajanje zraka iz objekta. Za pregled energetske učinkovitosti je priporočljivo izdelati energetsko izkaznico, ki pokaže, kako energetsko učinkovita je hiša oz. stanovanje, pa tudi to, katere ukrepe je potrebno izvesti, da se energijska učinkovitost poveča.

2. Načini ogrevanja bivalnih prostorov

Danes je na tržišču mnogo načinov za ogrevanje in hlajenje objektov ter različne kurilne naprave, ki zagotavljajo večje ali manjše udobje bivanja. Različne vrste ogrevalnih naprav dobite v trgovini eMundia, kjer ponujajo širok spekter naprav za vse potrebe.

- Radiatorji

Pri radiatorjih gre za visokotemperaturno ogrevanje. Primerni so za priklop na sistem ogrevanja s plinsko pečjo, z oljem, s kotlom na biomaso ali s toplotno črpalko, običajno pa se namestijo pod okenske odprtine. Prednost tega načina ogrevanja so nizki stroški investicije in hitra izvedba, saj se lahko cevi hitro napeljejo po stenah in se priključijo na že obstoječ ogrevalni sistem. Slabost radiatorjev je ta, da so lahko moteči na pogled in ker gre za točkovno ogrevanje, je to slabše razporejeno kot pri stenskem, talnem ali stropnem ogrevanju. Kot dodatno ogrevalno telo so možni tudi vgradni ali samostoječi električni radiatorji za potrebe ogrevanja posameznih prostorov.

- Talno gretje

Talno gretje je ploskovno ogrevanje, cevi pa se položijo v tla. Deluje tako, da se toplota ogrete vode prenaša na masiven estrih in nato iz estriha v prostor. Grelna površina je velika, zato je temperatura tal lahko nižja, posledično so nižji tudi stroški ogrevanja – kar za 15 % kot pri radiatorskem ogrevanju. Prednosti tega načina ogrevanja so, da so grelna telesa nameščena v tleh, zato ne zavzemajo dodatnega prostora. Tla so zmeraj mlačna na otip, kar je še posebej prijetno tam, kjer so položene keramične ploščice. Površine sevajo toploto, zato je lahko temperatura zraka v prostoru nižja. Slabost je ta, da hladni prostori za segretje potrebujejo vsaj nekaj ur. Za hitrejše segrevanje, ki je tudi povsem enostavno za vgradnjo in regulacijo, je na voljo električno talno gretje, vendar je njegova slabost v tem, da porabi več energije kot vodno talno gretje in je zato dražje.

- Stropno gretje in hlajenje

Deluje podobno kot talno gretje, le da se posebni paneli za stropno gretje, po katerih so speljane cevi, namestijo na podkostrukcijo ali obešen strop. Omogoča ogrevanje in hlajenje prostorov in ima zelo nizko porabo energije. Še posebej učinkovito je stropno hlajenje, ker se hladen zrak spušča ter enakomerno hladi celoten prostor. Je cenovno precej ugodno in ima nizke stroške vzdrževanja.

- Stensko gretje

Izbirate lahko med stenskim gretjem z vodo ali elektriko in je na voljo v suhi ali mokri izvedbi, glede na to, kam so pritrjene ogrevalne cevi. Je zelo ugodno, saj celotna stena postane ogrevalno telo in toploto oddaja po celotni višini. Poleti se lahko sistem uporablja tudi za hlajenje. To ogrevanje preprečuje nastanek kondenzacije, vendar mora biti stavba dobro izolirana, da ne pride do prevelikih toplotnih izgub. Paziti je potrebno le pri vrtanju v steno, da se instalacija ne poškoduje, prav tako ne smete preblizu postavljati pohištva.

- Vpihovanje toplega zraka

To je toplozračno ogrevanje, ki deluje tako, da se v prostore vpihuje topel zrak in se uporablja predvsem v pasivnih hišah. Razvodne prezračevalne cevi, ki imajo odvod v vsak prostor, so nameščene po celotnem objektu. Prednost tega načina ogrevanja je možnost hkratnega ogrevanja in zračenja prostorov. Lahko se uporabi tudi kot centralni klimatski sistem, vendar je ohlajanje in segrevanje prostorov hitro, zato mora biti objekt zrakotesen in dovolj izoliran.

3. Vrste ogrevalnih naprav

Večina naprav, ki so povezane z ogrevanjem, hlajenjem ter prezračevanjem objekta, se nahaja v kotlovnici oz. kurilnici – to so npr. grelna peč, razdelilnik za talno gretje, bojler za toplo sanitarno vodo, notranja enota toplotne črpalke itd. V kotlovnici je tudi vod za dimnik, zato mora biti ognjevarna in zaščitena s požarnimi vrati. Za ogrevanje je na voljo več različnih vrst ogrevalnih naprav, ki jih dobite v trgovini eMundia:

- Peč na biomaso

Biomasa za kurivo se lahko pridobiva iz lesa, bioloških odpadkov ali energetskih rastlin, biogoriva so tudi slama, bio plin in bio dizel. Eden od najcenejših načinov ogrevanja je peč oz. kotel na drva, potrebno je paziti le, da so drva primerno suha. Sicer pa zaradi onesnaževanja z dimnimi emisijami ta način počasi nadomeščajo drugi načini ogrevanja. To je npr. peč na sekance, ki ima tudi boljši izkoristek od kotlov na polena, ta znaša kar 80–90 %. Še ena možnost je lončena peč, kjer poteka poseben proces izgorevanja. Dimne kanale je potrebno prilagoditi za odvod dimnih plinov, izkoristek take peči pa je tudi do 85 %. V primerjavi z odprtim kaminom lončena peč toploto v prostor oddaja dlje časa, vse bolj popularna pa postaja tudi v modernih interierjih. Kamini so lahko odprti ali zaprti in že od nekdaj predstavljajo središče doma. Glede na način oddajanja toplote se delijo na toplovodne, toplozračne ali sevalne kamine.

- Plinska peč

Ogrevanje s plinom je eno najpogostejših načinov ogrevanja. Ogreva se lahko preko javnega plinovoda, v stanovanjskih hišah pa se navadno plin kupi in shrani v rezervoarju utekočinjenega plina. Postopek za pridobitev plinskega priključka traja kak mesec, nato pa se plinska centralna peč in plinomer priključita na plinsko napeljavo.

- Peč na kurilno olje

Je zelo razširjen način ogrevanja, vendar tudi eden najdražjih. Zanj so na voljo različne vrste kotlov: visokotemperaturni, nizkotemperaturni ali kondenzacijski. Cisterna s kurilnim oljem mora biti nameščena v posebnem prostoru v kurilnici. Peč na kurilno olje odlikuje dolga življenjska doba, ob pravilni oskrbi kar do 30 let.

4. Ogrevanje na elektriko

- Toplotne črpalke

Imajo nizke stroške delovanja in omogočajo gretje ali hlajenje prostorov. Za delovanje izkoriščajo toploto okolice iz zemlje, vode ali zraka. Pri izbiri črpalke je pomembno območje delovanja, saj mora biti primerno izbrana glede na prevladujoče vremenske razmere. Prav tako je pomemben ustrezen izbor velikosti zalogovnika toplote glede na potrebe posameznega gospodinjstva. Toplotna črpalka mora biti ustrezno vgrajena v sistem, da bo delovala pravilno in da bo imela optimalno energijsko učinkovitost.

- Infrardeče ogrevanje

Poteka s pomočjo IR panelov, ki toploto oddajajo s sevanjem. V primerjavi s klasičnim ogrevanjem prostor ogrejejo tako, da kot žarki sonca, ogrejejo predmete v prostoru, ti pa potem zrak v prostoru. Predmeti v prostoru ohranjajo toploto, zato je onemogočen razvoj plesni, prav tako ne pride do dvigovanja prahu v prostorih. IR paneli se pogosto vgradijo kot dopolnitev primarnega gretja, saj imajo cenejše stroške namestitve in nižje stroške delovanja.

- Karbonsko gretje

Karbon je poseben premaz za ogrevanje, ki oddaja sevalno toploto, podobno kot sončni žarki. Deluje tako, da sevanje prodre v vlažno steno ter jo izsuši, zato je primerno tudi za sanacijo plesni. Sistem se najpogosteje vgrajuje v novogradnje, idealen pa je za sanacijo starejših stavb, saj se lahko ta premaz nanese na katerokoli steno. Vgradnja sistema je hitra in izjemno preprosta – bakreni trakovi se v tekoči masi skupaj s premazom nanesejo na steno in se nato prekrijejo z oblogo, prebarvajo ali oblepijo. Premaza ni potrebno vzdrževati, s tem načinom pa lahko prihranite kar do 40% energije.

- Električno talno gretje

Primerno je za ogrevanje manjših prostorov, saj je dražje od konvencionalnega. Vgradnja in montaža sta enostavni in hitri, brez dodatnih gradbenih posegov v prostor.

- Klimatske naprave

Uporabljajo se za ogrevanje in hlajenje prostorov, pa tudi za vzdrževanje primerne vlažnosti v prostoru ter čiščenje zraka. Čeprav klimatske naprave povezujemo predvsem s hlajenjem, so te tudi zelo učinkovite za ogrevanje. Na primer, dobra klimatska naprava iz iste količine električne energije ustvari 3 do 4-krat več toplotne energije kot konvektorski radiator. Povprečne enodružinske hiše najpogosteje uporabljajo split, dvodelne ali prenosne klime. Enkrat v sezoni je priporočljivo očistiti ali menjati filtre ter opraviti servis klime.

5. Ogrevanje s sončno energijo

Lahko je pasivno, dosežete pa ga s primerno velikostjo in razporeditvijo oken. Tako boste porabili manj energije za ogrevanje, saj bo prostore ogrevala sončna svetloba. Pomembno je, da so okna poleti primerno zasenčena z zunanjimi senčili, da ne pride do pregrevanja hiše. Sončno energijo lahko koristite tudi s pomočjo solarnih panelov, pri čemer se energija shranjuje v solarnem zalogovniku toplote. Z zbiranjem svetlobe za segrevanje vode se v toploto pretvori kar 80–90 % sončnih žarkov. Življenjska doba tega sistema je 20–25 let, izbirate pa lahko med ploščatimi in vakuumskimi sončnimi kolektorji. Odlikuje jih tudi preprosto vzdrževanje, namestiti pa jih je potrebno glede na kot sončnih žarkov zimskega sonca.

6. Vzdrževanje ogrevalnih naprav

Za čim daljšo življenjsko dobo ogrevalnih sistemov je potrebno njihovo redno vzdrževanje in letni servisi. S tem se zmanjšajo možnosti okvar, izkoristek ogrevalnih naprav je večji, posledično pa so nižji stroški ogrevanja. Redni letni servis je tudi pogoj za garancijo izdelkov. Servis poteka tako, da pooblaščeni serviser razstavi ogrevalno napravo in natančno pregleda vse njene dele ter po potrebi zamenja poškodovane ali uničene. Potreben je tudi reden pregled dimnikov, ki ga opravi dimnikar z licenco, da se izognete nepotrebnim požarom.

7. Trendi in prihodnost ogrevanja

V sodobnosti narašča potreba po ohranjanju okolja, nižanju stroškov ogrevanja in čim varčnejše ter ekološke rešitve za hiše in stanovanja. Ena od možnosti je pasivna hiša, ki je zasnovana tako, da porabi čim manj energije in pri tem ne onesnažuje okolja. Njene ključne prednosti so stabilna temperatura, konstantno prezračevanje, varčnost in bivalno udobje. Pomembna je njena dobra toplotna izolacija in zrakotesnost, sicer pa nima omejitev pri obliki in tlorisni zasnovi. Za optimalno izvedbo zahteva sodelovanje strokovnjakov iz različnih področij. Še ena možnost so pametni ogrevalni sistemi – ti so avtomatizirani, zato modernizirajo in optimizirajo upravljanje doma ter pomagajo pri njegovem vzdrževanju. Taki sistemi so udobnejši, bolj varni in varčni. Pametne instalacije poenostavijo upravljanje z gretjem ali hlajenjem, razsvetljavo in senčenjem, saj lahko enostavno izklopite vse luči in aparature, priključene na vtičnice. Izvaja se tudi javljanje v primeru vloma, požara, poplav ali uhajanja plina. Upravljanje pametne hiše je mogoče tudi na daljavo, doma pa prek zaslona na dotik.

Če se odločite za ogrevanje z obnovljivimi viri energije ali za povečanje energetske učinkovitosti vašega doma, lahko za posamezne projekte dobite tudi subvencijo eko sklada, ki sofinancira npr. menjavo zunanjega stavbnega pohištva, izolacijo fasade, vgradnjo toplotne črpalke, solarnega ogrevalnega sistema itd. Veliko subvencij je namenjenih menjavi starih ogrevalnih sistemov na drva, saj veljajo za večje onesnaževalce okolja, zato se postopoma umikajo iz tržišča (menjajo jih uplinjevalni kotli z boljšimi izkoristki). V trgovini eMundia boste našli ogrevalne naprave za različne načine ogrevanja, zato izberite pravo za vaše potrebe in tudi vi prispevajte k varčevanju z energijo in ohranjanju narave.