eMundia svetuje - Nasveti za vzdrževanje ogrevalnih sistemov

10.05.20.
Vzdrževanje ogrevalnih sistemov

Uporaba peči na drva predstavlja odličen način za dopolnitev vašega sistema centralnega ogrevanja in za dodajanje prijetnega vzdušja v vašem domu. Tako kot pregled in popravilo kotla ali ogrevalnega bojlerja je tudi vzdrževanje peči na drva potrebno, da se zagotovi pravilno in varno delovanje. Preberite več o tem, kako lahko sami vzdržujete peč na drva in povečati njeno učinkovitost.

V spletni trgovini eMundia nudimo peči na drva različnih priznanih proizvajalcev, kot je Nordica Extraflame, Palazzetti, Jydepejsen, Lokaterm in mnogo drugi. Izbirate lahko med različnimi tipi ogrevalnih sistemov na drva, kot so toplozračne peči, peči z ventilatorjem, peči s cevnim razvodom ter termo peči na drva. Dokupite lahko tudi dodatno opremo, kot je podloga za peči v skladnih dimenzijah, sesalec za pepel, notranja akumulacijska enota in kamen iz steatita ter komplet za razvod toplega zraka. Nudimo pa tudi možnost montaže in obročno odplačevanje.

Ne kurite smeti, umetnih snovi in vlažnega lesa

peči na drvaČeprav so nekatere peči namenjene zgorevanju premoga in lesa, je večina peči na drva namenjena le zgorevanju lesa. Zato ni priporočljivo, da v peči kurite umeten les, smeti, obdelan les, umetne hlode ali kakršenkoli izdelek, ki vsebuje cink, žveplo, železo, svinec ali umetne snovi, saj lahko poškodujejo katalitsko izgorevanje.

Kurjenje smeti v peči na drva je nevarno, ker lahko zaneti dimniški požar, pa tudi zato, ker smeti vsebujejo umetne snovi ali druge elemente, ki oddajajo škodljive pline. Najbolje je, da kurite le dozorel les, zato da zagotovite največjo sproščanje toplote in varčnost ter na drugi strani manj kopičenja kreozota. Izogibajte se kurjenju zelenega in nedozorelega lesa, ki lahko vsebuje do 50 odstotkov teže v vlagi, s čimer se izdatno upočasni tudi oddajanje toplote.

Nadzor nad dimnikom, dimnim kanalom in temperaturami

Termometer, ki je nameščen na dimno cev peči, vam bo dal informacije o plinih, ki zapustijo peč. Spremljanje njihove ravni je pomembno za učinkovitost in nadzor nad onesnaževanjem. Pri tem 300 do 400 stopinj Celzija predstavlja optimalno temperaturno območje.

Poskrbite za manjši in bolj vroč ogenj in s tem zagotovite manjše izgorevanje hlapnih plinov ter povečano kakovost zraka in varnost. Z rednim odstranjevanjem odvečnega pepela boste napravili prehod prezračevalnih odprtin, s čimer boste znižali raven kisika, ki je potreben za učinkovit ogenj. Hkrati nadzorujte količino dima, ki prihaja iz dimnika. Manj dima pomeni, da je postopek gorenja čistejši.

Raven vzdrževanja povezana z izolacijskimi elementi v hiši

Na vzdrževanje peči na drva neposredno vpliva pogostost uporabe. Peč, ki se uporablja le enkrat ali dvakrat na mesec, bo zahtevala manj vzdrževanja kot tista, ki se uporablja več ur na teden. Sicer pa lahko poenostavite vzdrževanje peči na drva s tem, da povečate toplotno učinkovitost vašega doma.

Zmanjšanje količine toplote, ki uhaja iz vaše hiše, in zmanjšanje količine neželenega hladnega zraka, ki vstopi v hišo, bo zmanjšalo potrebe po vzdrževanju peči na drva in posledično skupne stroške ogrevanja. Zato je v veliko pomoč to, da je vaša hiša dobro izolirana, tako kar se tiče izolacije fasade kot izolativnih materialov v oknih in vratih.

Redni pregledi peči na drva in dimnika

Priporočljivo je, da za to usposobljene osebe vsaj enkrat letno pregledajo peč na drva in dimnik. Preveriti morajo, ali so v dimniku prisotni določeni znaki poškodb, kot so razpoke, puščanja, upogibanje površin, pregrade in nabiranje kreozota. Redni pregledi zmanjšujejo nevarnosti dimniških požarov in ugotavljajo morebitne težave, ki lahko izvirajo tudi pri peči na drva. Dobro je, da pred začetkom ogrevalne sezone najamete strokovnjaka za pregled peči na drva in dimnik.