IR ogrevanje - občutek toplote sonca

11.02.18.
Ir ogrevanje

Eden od načinov gretja je IR ogrevanje oziroma infrardeče ogrevanje. Kaj pa to sploh je oziroma kaj to pomeni za nas? Poglejmo v nadaljevanju. IR ogrevanje je, čisto enostavno povedano, najbližji približek občutka toplote, ki nam ga skozi leto oddaja naše dragoceno sonce. Gre torej za enega bolj naravnih in zdravih načinov ogrevanja, poudarimo pa lahko tudi njegovo varčnost. Grejemo se torej s tako imenovano zeleno energijo, ki je človeku izjemno prijazna. Infrardeči valovi, ki do nas pripeljejo toploto, imajo resnično dolgo doseg. Oddajajo jih infrardeči paneli oz. IR paneli. Ti valovi dosežena telesa grejejo neposredno. To je oblika ogrevanja, ki jo mi ljudje prejmemo vsak dan, ko sije sonce in seveda v primeru, da smo mu izpostavljeni. Ne gre pa samo zato, da nam je toplo. Takšna oblika ogrevanja je za naše počutje in pravilno zdravstveno stanje neizmerljivo pomembna. Nič čudnega torej, da je velika želja imeti takšno ogrevanje tudi takrat, ko sonca ni na vidiku oziroma se po soncu ne gibljemo.

Seveda bo sedaj marsikdo skeptično zmajal z glavo in podvomil v takšen način ogrevanja, saj vsako leto poslušamo v nedogled, kako je sevanje izjemno škodljivo in kako sonce škodi človeku. Prva stvar, ki se je moramo zavedati je ta, da IR sevanje ni enako kot UV sevanje. To je velika razlika in gre za popolnoma različna pojma. Z UV sevanjem naša koža potemni oziroma postane zagorela, ko smo mu nekaj časa izpostavljeni nezaščiteno in vsekakor, to zelo škodi našemu zdravju, še posebej pa našemu največjemu organu - naši koži. Pri IR sevanju pa gre za to, da nas to sevanje greje. Glavni učinek, ki ga IR ogrevanje torej prinese, je globinsko toplotno delovanje, ki pa je zelo blago in ne škoduje. Takšna vrsta energije ima veliko blagodejnih učinkov in deluje preventivno. Ne samo, da bo vaš imunski sistem deloval veliko bolje zaradi nje, kar seveda pomeni tudi dvig telesne energije, ampak tudi izboljša obtok krvi ter čisti tako telo kot kožo. Je izjemno koristna v primeru nekoga, ki trpi za astmo ali katerikoli drugimi dihalnimi težavami.

Skratka, vaše IR ogrevanje bo delovalo s pomočjo infrardečih panelov. IR paneli ali ogrevalne plošče bodo poskrbeli, da bo vaš dom prejel čim bolj ekološko ogrevanje, ki bo hkrati tudi kakovostno. Za svoje delovanje namreč porabijo zelo malo energije in nam prihranijo veliko nepotrebnih stroškov. Hkrati pa IR paneli skrbijo tudi za dolgo življenjsko dobo prostora, v katerem živite, saj efektivno preprečujejo plesen in branijo pred nabiranjem nadležne vlage. Kar pa še je najpomembnejše je to, da poskrbijo, da se toplota enakomerno porazdeli po prostoru. Njihovo nameščanje je preprosto in IR paneli ne potrebujejo nekega posebnega vzdrževanja. Ogrevalna telesa namestite na strop vašega stanovanja oziroma hiše ali stene – izbira je popolnoma vaša. Če se bojite, da bo to pokvarilo obliko in izgled vašega prostora, kar brez strahu, panelov se namreč bolj ali manj sploh ne vidi.

IR ogrevanje pa ni nič kaj novega. Z nami je že veliko časa, je pa res, da je pred nekaj leti potonilo v pozabo, ko so se na trgu pokazale druge oblike ogrevanja, ki so se predstavljale kot cenejše, kar pa ni bilo nujno res. V kakšnih starejših stanovanjskih objektih jih še vedno najdete, govorimo seveda o takšnih originalnih, ki so bili narejeni še po starem načinu. To ogrevanje se lahko uporabi v marsikaterem prostoru. V prvi vrsti je idealno za bivalna poslopja, se pravi lahko se zanj odločite ne glede na to, ali živite v hiši ali stanovanju. Primerno je tudi pri ogrevanju poslovnih prostorov in industrijskih halah, kjer so običajno visoki stropi. IR ogrevanje pa lahko izkoristite tudi za ogrevanje vaše terase ali rastlinjaka. Naj pri rastlinjaku poudarimo še en plus – zaradi dolgega dosega IR panelov bo takšno ogrevanje rastlinjaka pospešilo rast vaših rastlin.

Dandanes se IR ogrevanje z IR paneli krepi in vedno več je uporabnikov, ki se takšnega načina poslužuje. Do tega je prišlo, ko je vrednost nafte in tudi njena cena začela močno padati. Ker se je s tem povečanjem zvišalo tudi število proizvajalcev in ponudnikov takšnih proizvodov, je potrebno biti zelo pazljiv pri izbiri pravega. Žal vsi niso verodostojni in na tržišču je veliko slabe, cenene kitajske robe. Stopite do proizvajalca, ki je zanesljiv in vam ne bo prodajal mačka v žaklju, saj boste le na tak način dobili takšne sistem ogrevanja, ki je za vas najboljši. Pri podjetju eMundio se z velikim veseljem posvetimo vsaki stranki, saj za vas priskrbimo kvalitetne proizvode, nudimo prvovrstno in zanesljivo svetovanje ter zadovoljstvo, ki bo trajalo. Nikakor se ne sprijaznite z manj, saj ogrevanje vašega doma zahteva strokovnjake, ki so zato ustrezno usposobljeni in vedo kaj delajo. Z IR ogrevanjem pa boste poskrbeli še za boljše okolje, za dobrobit vašega zdravja in manjše mesečne stroške. Zelena energija in zeleno razmišljanje se resnično splačata.