Kako očistiti pečico brez kemikalij?

03.22.24. #Članki
Kako očistiti pečico brez kemikalij?

Ali ste vedeli, da so prve pečice uporabljali že v antiki in da je bila prva samočistilna pečica patentirana že leta 1963?
Metode čiščenja se skozi leta spreminjajo. Medtem ko so naši predniki pečico čistili z naravnimi sredstvi, kot so pepel in voda ter ročnim in mučnim strganjem, sodobne tehnike in izdelki omogočajo hitrejše in učinkovitejše rešitve.

Nečista pečica ne vpliva le na okus naših jedi, temveč tudi poveča porabo energije. Maščobe in ostanki hrane, ki se naberejo na stenah, lahko namreč povzročijo, da pečica deluje manj učinkovito.
Za vse kuharje, male ali velike, je izziv čiščenja pečice lahko precej zastrašujoč in predstavlja pravo nočno moro. A ne skrbite. Imamo rešitev.
V tem članku bomo odkrili, kako lahko z nekaj osnovnimi sestavinami, ki jih imamo vsi doma, pečico spremenimo iz maščobne katastrofe v bleščeče čudo in ji povrnemo sijaj.

Čiščenje pečice s pomočjo pirolize in pare

Ko pečica opravi svoje delo in nas razvaja z aromami pečenih dobrot, je čas za temeljito čiščenje. Moderna tehnologija nam je na tem področju močno olajšala delo.

Začnimo z naprednimi pečicami, kot so tiste s pirolitičnim čiščenjem. Ta moderna tehnologija opravi delo namesto nas. Ko izberemo pirolitični program, se pečica zaklene in segreje na izjemno visoko temperaturo, pri kateri vsa umazanija, maščoba in ostanki hrane zgorijo v pepel.

Ko se pečica ohladi, preprosto obrišemo notranjost s suho krpo, in kot čarovnija, pečica je spet kot nova. Ta metoda je izjemno učinkovita in prijazna do okolja, saj ne zahteva dodatnih čistil.

Po drugi strani so tu pečice s parnim čiščenjem, ki predstavljajo drugačen, a prav tako ekološki pristop. S pomočjo pare in nizke temperature se umazanija zmehča, kar omogoča lažje čiščenje brez drgnjenja.

Po končanem programu s paro, preprosto obrišemo notranjost pečice z mokro krpo. Ta metoda je nežnejša in idealna za redno vzdrževanje čistoče.

Naravne metode čiščenja

Tisti, ki nimamo teh naprednih funkcij, pa se lahko zanesemo na preverjene naravne metode. Soda bikarbona, limona in kis so naši zvesti zavezniki v boju proti umazaniji.

Manj trdovratni madeži

Za rahlo umazano pečico ne potrebujemo veliko truda. Idealna naravna metoda čiščenja je mešanica kisa in limone:

  1. V steklenički z razpršilom zmešamo enak del kisa in vode ter dodamo nekaj kapljic limone, kar bo dodalo osvežujoč vonj.
  2. Mešanico razpršimo po notranjosti ohlajene pečice, še posebej po maščobi in madežih.
  3. Pustimo delovati približno 30 minut in notranjost obrišemo z vlažno krpo ali gobo.
  4. Če so madeži trdovratni, postopek ponovimo.

Trdovratni madeži

Ko imamo opravka s trdovratnimi madeži je postopek nekoliko drugačen. Za vas smo pripravili zelo učinkovit in naraven recept. Sledite korakom spodaj:

  1. Zmešamo sodo bikarbono in vodo - V manjši posodici naredimo pasto iz sode bikarbone: v približno pol skodelice sode bikarbone dodamo nekaj žlic vode, da dobimo pasto, ki jo lahko z lahkoto razmažemo. Pasta ne sme biti niti preredka niti pregosta. Količino sode bikarbone prilagodimo velikosti pečice.
  2. Pasto razmažemo po celotni površini pečice, izognemo se le grelnim površinam. Najbolj učinkovito je, da pasto nanašamo kar z rokami, saj jo lahko tako nanesemo v vse kotičke in hkrati poskrbimo, da so mastni in bolj umazani deli bolj namazani. Svetujemo uporabo zaščitnih rokavic, da se umazanija ne zažre pod nohte.
  3. Počakamo, da se pasta obarva - Pasto pustimo, da deluje vsaj 12 ur ali še bolje čez noč, da se vsa umazanija zmehča. Opazili boste tudi, da se bo ob nanosu obarvala rjavkasto. Pravtako je lahko na nekaterih delih še precej zrnata a bo kljub temu zelo dobro učinkovala.
  4. Po pretečenem času, pasto obrišemo - Ko je minilo vsaj 12h, pasto obrišemo z vlažno krpo. V kolikor je kje zasušena, si lahko pomagamo z mešanico razpršila, ki smo ga omenili zgoraj. Kis bo v kombinaciji s sodo bikarbono povzročil penjenje. Ponovno obrišemo in nekaj časa pustimo pečico odprto, da se vonj po kisu porazgubi.

Čiščenje rešetk

Ne smemo pozabiti tudi na rešetke.

  1. Če rešetke potrebujejo temeljitejše čiščenje, nanje nanesimo čistilno pasto iz sode bikarbone. Prav tako mešanico, kot smo jo uporabljali za trdovratne madeže.
  2. Uporabljamo jo samo na rešetkah iz nerjavečega jekla, saj lahko soda bikarbona razbarva aluminij.
  3. Pustimo delovati vsaj 4 ure ali še bolje čez noč.
  4. Rešetke temeljito očistimo z gobico, speremo in osušimo.

Ne glede na to, ali se odločimo za sodobno tehnologijo ali se zanesemo na preizkušene domače metode, je možno našo pečico očistiti učinkovito in brez uporabe škodljivih snovi.

Široka ponudba za vsak okus

Pri nas boste našli zelo širok izbor pečic v vseh cenovnih razredih. Pečice s pirolitičnim čiščenjem, kjer moderna tehnologija čiščenje opravi namesto vas ter pečice s parnim čiščenjem, ki tudi predstavljajo ekološki pristop k čiščenju.

Zastopamo najkvalitetnejše proizvajalce na tržišču, kot so Gorenje, Bosch, Beko in Electrolux.

Izbor barvnih tonov je zelo pester, od bele, črne, matirane črne, aluminijaste, slonokoščene in barvni odtenek česanega nerjavnega jekla, skratka za vsak okus in stil.

Ne oklevajte in nas pokličite – naši prijazni svetovalci z veseljem čakajo na vaš klic, da vam pomagajo izbrati idealno pečico. Prepričani smo, da boste z našo pomočjo našli popolno napravo, ki bo še dolga leta v središču ustvarjanja vaših kulinaričnih mojstrovin.

Vabimo vas, da si preberete članek Najboljše pečice, kjer so naši strokovnjaki s pomočjo uporabniških ocen, ki jih pridobimo po skrbno analiziranih povratnih informacijah naših kupcev, predstavili 10 najboljših pečic, ki so trenutno na trgu.

Dodatne ugodnosti pri nakupu

Pri nakupu je vredno izkoristiti tudi dodatne ugodnosti, ki vam jih ponujamo v spletni trgovini eMundia. Ob nakupu vam lahko prinesejo prihranek pri dostavi – tiste, ki so označene z oznako “brezplačna dostava”, vam bomo povsem brez dodatnih stroškov pripeljali na vaš dom. Spremljajte tudi naše akcije in promocije in tako še dodatno prihranite.