Nasveti za vzdrževanje peči na drva

10.31.21. #Članki

Kurjenje drv je tudi v sodobnih stanovanjih priljubljen način ogrevanja, še posebej v dobro izoliranih prostorih, kjer dosegamo odlične izkoristke in tudi z osnovno opremo brez težav vzdržujemo prijetne temperature. Potrebujemo seveda kakovostno kurilno napravo, to so peči na drva, ki bodo brezhibno delovale skozi dolga leta. A le, če zadnje dobro skrbimo in jih sproti vzdržujemo!

Vzdrževanje peči na drva je kritično predvsem z vidika varnosti, na ta način pa skrbimo tudi za optimalen izkoristek in brezhibno delovanje naprave. Na dolgi rok to pomeni daljšo življenjsko dobo peči in večje zadovoljstvo uporabnikov. Že z osnovnim vzdrževanjem lahko dosežemo dober učinek.

Že redno čiščenje ima pomembno vlogo

Ključni nasvet za vzdrževanje peči na drva je bržkone ta, da je pametno skrbeti za redno čiščenje kurilne naprave in dimniškega sistema. Na ta način zagotovimo optimalno izgorevanje kuriva, preprečimo uhajanje dima in plinov, močno zmanjšamo tudi tveganje za dimniški požar.

Čiščenje peči na drva je na srečo precej enostavno, saj so te naprave zasnovane tako, da lahko enostavno dostopamo do kurišča. Še posebej dobro jo bodo odnesli tisti, ki se pri tem poslužijo posebne opreme – za čiščenje peči in dimnika je izredno uporaben sesalnik za pepel, pametno pa je imeti pri roki še nekaj osnovnega ročnega orodja.

Kvalitetna drva za dolgoročno dobrobit peči

Peč na drva lahko uporabimo za kurjenje raznega lesa, a najbolje se bodo obnesla kvalitetna polena iz tistih lesnih vrst, ki imajo v materialu shranjene veliko energije. Zelo pomembno je, da so drva suha in čista, da je izgorevanje lahko optimalno. V nasprotnem primeru se izločajo stranski produkti, ki se nabirajo v peči in v dimniku, takoj bo padel izkoristek kurjenja, sčasoma pa se začnejo pojavljati večje težave in varnostna tveganja.

Če peč uporabljamo v skladu z navodili in omejitvami, bo treba napravo vzdrževati le občasno, tudi čiščenje bo lažje. Veliko vlogo ima pri tem prav uporaba ustreznega kuriva.

Vzdrževanje peči pomeni tudi vzdrževanje dimnika

Že res, da največ pozornosti posvečamo samim kurilnim napravam, a brez učinkovitega dimniškega sistema te ne morejo dobro delovati. Pravzaprav so ravno težave z dimnikom precej pogoste in lahko pomenijo varnostno tveganje. Dobro je znano, da v zamašenem dimniku lahko pride do dimniškega požara, lahko začnejo uhajati tudi strupeni plini, predvsem ogljikov monoksid.

Dimnik pa ima tudi druge vloge, ki morda ne pridejo toliko do izraza v primerjavi s tveganjem za požar. Dobro zasnovan dimniški sistem skrbi za učinkovit vlek in optimalno izgorevanje v peči, hkrati brezhibno odvaja dim in pline. Posebno vlogo imajo pri tem tudi kakšni manj izraziti elementi, recimo dimniška kapa, tudi na to moramo biti pozorni pri vzdrževanju peči na drva.

Strokovne storitve za vzdrževanje peči na drva

Če želimo za svojo peč res dobro poskrbeti, je pametno napravo od časa do časa zaupati v oskrbo strokovnjakom. Ti lahko opravijo celovit pregled in vzdrževanje po potrebi, dimnikarji se seveda posvetijo tudi dimniškemu sistemu. Takšne storitve so zelo dobrodošle, saj nas močno razbremenijo in zagotovijo optimalno delovanje naše ogrevalne opreme.