Nepogrešljivi pripomočki za spomladansko delo na vrtu

05.16.22. #Članki

Ponekod se delo na vrtu začne že februarja, to so bolj primorski konci, drugje pa kasneje, marca ali aprila, ker je zemlja prej lahko še zmrznjena in preveč hladna. Vendar, če obrezujete grmovje in vejevje, morate to storiti takrat, ko ne zmrzuje, in takrat, ko rastline še nimajo soka v sebi, kar je po navadi zelo zgodaj spomladi oziroma ob koncu zime. Konec marca, ko se začne koledarska pomlad, se na vrtu prične delo v rastlinjakih, toplih gredah in tudi priprava zemlje za sejanje ter sajenje. Tisti, ki imate veselje z vrtom, veste, da je vse leto dovolj dela z njim, če hočete, da bo dobro obrodil in da bo urejen. Zadnja leta je še precej sušnih obdobij, tako da se morate pripraviti tudi na to.

Kako začeti na vrtu?

Letos se je zima kar zavlekla v pomlad in zadnje sušno obdobje je bilo precej dolgo. Zalivanje v času, ko so temperature lahko še pod lediščem, pa ni priporočljivo. Lahko si omislite setveni koledar, v katerem je največkrat zabeleženo, kdaj se katera opravila izvajajo ali pa te informacije poiščete na internetu. Leto se običajno začne z obrezovanjem sadnega drevja, trte in grmovnic ter okrasnih rastlin, lahko tudi žive meje.

Za obrezovanje boste potrebovali pravo orodje. Najboljše orodje je akumulatorsko na elektriko, ker ni hrupno, je ekološko sprejemljivo in ne bo oddajalo hlapov naftnih derivatov, ki bi se usedali na zemljo ter jo onesnaževali. Za obrezovanje potrebujete teleskopske škarje, ki vam bodo omogočale rezanje vej na višini, ne da bi vam bilo treba plezati po lestvah.

Potrebovali boste tudi dvoje različnih ročnih škarij za obrezovanje suhih vej in živih vej. Če boste rezali debele veje, pa kupite še motorno žago, ki je lahko tudi akumulatorska. Včasih je prevažanje težkih debel in vej ter zemlje kar naporno, zato so izumili akumulatorsko samokolnico, ki vam bo olajšala delo, ga pohitrila in ohranila vaše zdravje.

Kdaj pripraviti zemljo in kako?

Zemljo lahko pripravite tako, da jo zgodaj spomladi, na primer marca, preorjete, prekopljete ali pa si omislite visoke grede, ki so primerne za starejše in invalide. Sodoben način vrtnarjenja pa priporoča tudi vrt brez prekopavanja, ki temelji na zastirkah in humusu.

Če se odločite za klasičen način oranja ali prekopavanja, potem izberite primerno orodje na motorni pogon, najbolje električnega za oranje. To orodje je lahko in prekoplje zemljo oziroma jo prerahla plitvo, da se ne uničijo mikroorganizmi v zemlji, ki so nujni za rast rastlin. Za obdelavo rastlinjaka, gredic in majhnih površin boste potrebovali tudi ročno orodje, ki je najbolj priročno ter ekološko. Nabavite si motike, grabljice, lopate in rovke. Potrebujete jih za sajenje sadik in gomoljev ter za sejanje semen, kasneje pa tudi za pletje po potrebi.

Kako premagati sušo?

Zadnja leta so sušna obdobja brez dežja vedno daljša in so lahko dolga tudi nekaj mesecev, zaradi česar so rastline izjemno majhne, plodovi lahko odpadejo, rastline se posušijo in napadejo jih škodljivci, ker niso odporne. Rastline nujno potrebujejo vodo. Nekatere več, druge manj.

Na srečo je mogoče vzpostaviti na vrtu učinkovit kapljični zalivali sistem, ki ga lahko vgradite v zemljo ob rastlinah. Ker je lahko vezan na elektriko, ga lahko  nastavite, koliko časa in kdaj zaliva ter s kakšno hitrostjo, ali pa pustite, da se to izvaja samodejno. Rastline bo tako zalivala primerno ohlajena voda pri koreninah in rasle bodo bujno. Nad pridelkom boste zelo presenečeni.

K zalivalnemu sistemu sodijo tudi razne cevi in ročke za zalivanje v obliki tušev, ki jih lahko prilagajate, da imajo ozek curek ali pa simulirajo dež. Na vrt lahko vgradite tudi samodejni zalivali sistem, ki ponoči škropi kot dež po vrtu ter zaliva rastline od zgoraj, kar še posebej ustreza okrasnim rastlinam in zelenicam. Ko bo trava na zelenicah zrasla, lahko uporabite škarje za rezanje trave ali akumulatorsko kosilnico za večje površine.

Sodobno vrtno orodje je postalo izjemno učinkovito, kakovostno pa tudi naravi in uporabniku prijazno. Zato se ozrite po naši spletni strani, kaj vse je na razpolago in morda dobite še dodatno idejo za vaš hobi.