Kaj vse moramo preveriti pred začetkom ogrevalne sezone

09.06.19.
Ogrevanje peči

Prihajajoči meseci počasi že napovedujejo prehod prijetnih poletnih temperatur v nekoliko hladnejše jesenske in s tem naznanjajo postopen začetek ogrevalne sezone. Zato je potrebno pravočasno poskrbeti za ogrevalne naprave in jih pripraviti na to, da bodo nekaj mesecev znova delovale s polno močjo. Njihovo brezhibnost boste zagotovili že z rednimi in dovolj pogostimi obiski serviserja naprave in dimnika čez leto, v izogib težavam med kurilno sezono pa lahko pred njo tudi sami preverite določene stvari, da bo prehod lažji in brez zapletov. V trgovini eMundia vam nudimo najrazličnejšo opremo za ogrevalne sisteme in naprave za različne načine ogrevanja, zato preverite našo ponudbo in še pred začetkom zime poskrbite, da vas tudi v najhladnejših dneh ne bo zeblo.

Napotki za uspešen začetek ogrevalne sezone

Za začetek se posvetite kurilnici – iz nje odstranite vso nepotrebno navlako, jo očistite in poskrbite za rešetke in odprtine, skozi katere prihaja svež zrak za gorenje. Kurilnica naj bo vedno čista, saj lahko prah poslabša delovanje gorilnika ali celo poškoduje njegove občutljive dele. Poleg tega upoštevajte tudi spodnje nasvete:

1. Poskrbite za varno uporabo kurilnih naprav

Vse kurilne naprave morajo biti redno vzdrževane in pregledane, saj ste lahko le tako z gotovostjo prepričani, da bosta njihovo delovanje in uporaba brezhibna in varna. Pozorni bodite na redno izvajanje dimnikarskih storitev od pooblaščenih izvajalcev – ti naj skrbijo za redne preglede, čiščenje, meritve emisij in učinkovito odpravljanje morebitnih pomanjkljivosti. S tem se boste izognili dimniškim požarom in izhajanjem drugih nevarnih snovi ter pripomogli k manj onesnaženemu okolju in k učinkovitejši rabi energije.

2. Preglejte sestavne dele vaših kurilnih naprav

Če za ogrevanje uporabljate kotle na trda goriva, pred začetkom in tudi med kurilno sezono redno pregledujte njihovo notranjost in sproti s ščetko čistite katranske obloge, ki se naberejo na stranicah kot stranski produkt izgorevanja. Kotli na plin in kotli na olje zahtevajo manj čiščenja, poskrbeti pa morate za nastavitev gorilnika, kar opravi pooblaščen serviser. Peči na pelete in peči na drva je treba preveriti večkrat v kurilni sezoni. Zaradi neočiščenega kotla se lahko pojavi korozija, zato je treba obloge redno mehansko čistiti s strgali ali krtačami, po potrebi tudi s kemičnimi sredstvi. Dimnikar mora po zakonu preveriti še dimne cevi, tesnost vrat in dimno loputo, sami pa poskrbite za redno čiščenje odprtin za dovod svežega zraka. Peči na tekoča goriva in na plin je veliko lažje vzdrževati, saj je zgorevanje tekočin popolnejše. Potrebna je le pravilna nastavitev oljnega gorilnika, kar stori serviser pred začetkom nove ali po koncu stare kurilne sezone.

3. Preverite stanje dimnika

Dimnik je sestavni del sistema za ogrevanje in ima še posebej pomembno vlogo, če vaš dom ogrevate z drvmi, peleti, lesnimi sekanci, s plinom ali oljem. Najbolje je, da njegovo čiščenje prepustite dimnikarju, ki bo odstranil sajaste obloge – te namreč povzročajo toplotne izgube, lahko pa zanetijo celo požar – in preprečil njegovo zamašitev z odstranitvijo morebitnih tujkov, ki so se v dimniku nabrali čez poletje.

4. Priskrbite si zadostno količino goriva

Pred začetkom ogrevalne sezone preverite stanje energenta in si zapišite njegovo točno količino. Tako boste lahko izračunali njegovo porabo čez sezono in načrtovali pravočasen nakup. Za ustrezno količino goriva poskrbite že pred sezono, da se izognete morebitnim nevšečnostim ali temu, da bi energenta zmanjkalo. Potrudite se tudi čez leto voditi evidenco porabljene energije, da boste lahko ob koncu sezone ugotovili, kako ekonomične so vaše ogrevalne naprave in če bi jih bilo potrebno nastaviti drugače ali morda celo zamenjati. V podjetju eMundia boste deležni strokovnega svetovanja, če se odločite za posodobitev vašega sistema ogrevanja. Skupaj bomo preverili vse možnosti ter izbrali način ogrevanja, ki vam je pisan na kožo.

5. Razmislite o nakupu detektorja dima in ogljikovega monoksida

Bivalni prostori s kurilnimi napravami brez lastnega dovoda zgorevalnega zraka morajo biti po predpisih opremljeni z detektorjem ogljikovega monoksida. Tako boste vedno prepričani o kakovosti zraka v vašem domu, saj detektorji, ki jih ponuja podjetje eMundia, zaznajo že zelo majhne koncentracije tega plina ali dima in pravočasno preprečijo slabo počutje in nelagodje. Poleg tega detektorji nadzorujejo delovanje bojlerja, pečice, kamina, peči, dizelskih agregatov in črpalk ter vas z alarmom pravočasno opozorijo na nastanek požara.

6. Izpustite zrak iz radiatorjev

Radiatorsko ogrevanje je še zmeraj eno najpogostejših načinov ogrevanja in če ga uporabljate tudi vi, pred začetkom kurilne sezone preverite, ali je v radiatorje prišel zrak. Če se je to res zgodilo, kar boste najlažje opazili, če se radiatorji ne bodo segrevali enakomerno, radiatorje odzračite, saj boste sicer porabili kar do 15 % energenta več, kar se bo poznalo tudi v denarnici. Natančno preverite vse radiatorske ventile in se izognite morebitnemu puščanju vode. Klasične ventile zamenjajte s termostatskimi in tako zmanjšajte toplotne izgube.

Priprave na kurilno sezono so zelo različne in so odvisne predvsem od tega, kakšne naprave uporabljate za ogrevanje. Vsekakor pred začetkom kurilne sezone poskrbite za to, da bodo vse naprave delovale nemoteno in brez napak. Če so potrebni večji posegi, jih prepustite strokovnjakom, z rednim in ustreznim vzdrževanjem ter pravilno uporabo pa lahko že danes sami poskrbite za zmanjšanje stroškov ogrevanja in čim daljšo življenjsko dobo vaših ogrevalnih naprav.