Poleti ne pozabite na zalivanje vrtov

06.18.19.
Zalivanje vrtov

Poletje je za marsikoga najljubši letni čas, je pa tudi čas, ko so temperature čez dan lahko zelo visoke in tako obremenjujoče za živa bitja. Tudi vrtnim rastlinam moramo v tem času nameniti več pozornosti in jih v poletni vročini bolj temeljito zalivati.

V času intenzivne rasti rastlin in plodov je redno zalivanje še posebej pomembno, saj se lahko vrhnja plast zemlje izsuši že v enem dnevu. V ta namen morate poskrbeti za ustrezne pripomočke za zalivanje, ki bodo olajšali delo v vročih poletnih mesecih. Ključna za to je cev za zalivanje in v podjetju eMundia vam je na voljo pestra ponudba cevi različnih dolžin z možnimi dodatnimi priključki po ugodnih akcijskih cenah. Da bo vaš vrt preskrbljen z vodo tudi ob pomanjkanju padavin, si lahko omislite še zbiralnik deževnice in tako vam bo voda za zalivanje vedno na voljo. Naši strokovnjaki vam bodo odgovorili na vsa vprašanja ter vam pomagali izbrati najboljše za vaš vrt in okolico.

Priporočila za poletno zalivanje

Voda je ključnega pomena za uspešno rast rastlin, zato jo morate poleti nujno dodajati. Najpogostejši pripomoček za zalivanje vrta je cev za zalivanje, ki je lahko dolga tudi do več kot 10 metrov in tako omogoča, da z njo dosežete tudi bolj oddaljene kotičke vrta.

  • Pogostost zalivanja je odvisna od vremenskih razmer in trajanja suše, od vrste tal ter od samih rastlin. Kdaj so rastline potrebne zalivanja, boste najbolje ugotovili s pozornim opazovanjem, če pa se suhi in vroči dnevi pojavljajo več dni zaporedoma, je treba vrt zalivati vsakodnevno. Za zalivanje uporabite primerno cev za zalivanje in drugo opremo za vrt. Zbiralnik deževnice bo poskrbel, da vam vode tudi v najbolj sušnih dneh ne bo zmanjkalo.
  • Čas zalivanja je odvisen od letnega časa, poleti je priporočeno zalivati le zvečer, ko se zrak ohladi, da se lahko rastline čez noč okrepijo in si opomorejo od vročih temperatur.
  • Zalivanje vrta mora biti temeljito, da se lahko zemlja dobro napoji z vodo. Če je zemlja zelo izsušena, zalivajte dlje časa in z vmesnimi prekinitvami. Uporabite cev za zalivanje, da bo voda prodrla dovolj globoko in napojila korenine.
  • Za zalivanje namesto vodovodne vode uporabite deževnico, ki jo lahko v času dežja enostavno zberete v posodo in uporabite v sušnem vremenu. Posebej priročen za to je zbiralnik deževnice, ki vam ga v podjetju eMundia priskrbimo po konkurenčni ceni in najboljši kakovosti.

Kako zalivati posamezne vrste rastlin?

Vrtne in druge rastline zalivajte tako, da škropite po zemlji ali pa po rastlinah. Na cev za zalivanje lahko namestite različne nastavke za lažje zalivanje. Nekaterim rastlinam v zelenjavnem vrtu zelo ustreza škropljenje po listih – taka je npr. solata, medtem ko zelenjave, ki je k nam prišla iz toplejših krajev – npr. paradižnik, fižol, bučke – po listih ne škropite, saj se lahko v nasprotnem primeru pojavita plesen in rja. Prav tako ni priporočljivo škropljenje cvetočih rastlin, ker se s tem pospešuje propad cvetov, zato naj bo cev za zalivanje cvetočih rastlin brez nastavkov. Okrasnega grmovja, drevja in sadnih rastlin ni potrebno posebej zalivati, saj se v poletnem času umirijo in zato zahtevajo manj vode.

Poleti je treba poskrbeti tudi za zalivanje trate, če želite, da je bujna, gosta in lepo zelena. Odličen pripomoček za to je cev za zalivanje, ki ji lahko dodate razpršilec, da bo voda enakomerno pršela po zeleni površini.Zalivajte enkrat tedensko ali redkeje, vendar dovolj dolgo, da se bodo tla ustrezno namočila, kar bo pripomoglo k močnejšim in globljim koreninam, da bo trava nato sama odpornejša proti suši.

Zalivajte z deževnico in prihranite

Voda, ki priteče iz vodovoda, za zalivanje ni najprimernejša, ker je mrzla, zato je bolj ustrezno zalivanje z deževnico. Zbirate jo lahko s strehe ali žlebov, še bolje pa je, če si omislite zbiralnik deževnice, saj v tem primeru dež pade neposredno v posodo in ni nevarnosti, da bi s seboj prinesel prah in druge zdravju škodljive snovi. Za zbiranje lahko uporabite sod ali kako drugo večjo posodo, vendar ima zbiralnik deževnice večjo kapaciteto, kar pomeni, da bo zaloga deževnice zdržala dlje. Še ena njegova prednost je odpornost na temperaturne razlike, zato bo deževnica v njem vedno pripravljena na takojšnje zalivanje, rastline pa tako ne bodo doživele šoka zaradi razlik v temperaturi vode in zraka.

Zbiralnik deževnice je praktičen tudi zaradi bolj ekološke izrabe vode. Na ta način boste porabili manj vodovodne vode, kar se bo poznalo na računu, hkrati pa boste prispevali še k varovanju okolja in zmanjšali onesnaževanje s spojinami, ki se nahajajo v vodovodni vodi. V našem podjetju vam bomo svetovali pri izbiri pravega, saj imamo na voljo prostostoječe rezervoarje, zbiralnik deževnice, ki se vkoplje v zemljo, in tudi namakalne postaje, ki so primerne za namakanje manjših ali večjih površin. Poleg tega vam omogočamo brezplačno dostavo za večino modelov, tako da so zbiralniki po montaži takoj pripravljeni za uporabo.

Za učinkovito zalivanje vrta v poletnih mesecih sta torej nepogrešljiva pripomočka zbiralnik deževnice in cev za zalivanje. Vse to dobite v trgovini eMundia, kjer bodo naši strokovnjaki poskrbeli, da bo zalivanje vrta tudi v poletnih mesecih učinkovito ne glede na vremenske razmere, vi pa boste zadovoljni uživali v sadovih svojih vrtnin.