Nasveti za vzdrževanje in upravljanje klimatske naprave

07.13.20.
Vzdrževanje in upravljanje klimatske naprave

Vzdrževanje in pravilno upravljanje klimatske naprave je pomembno, da zagotovite dolgo življenjsko dobo sistema, pri čemer boste tudi privarčevali na stroških električne energije, povečali učinkovitost hlajenja in ogrevanja in se v prihodnosti izognili dragim servisnim popravilom.

V prvi vrsti je zagotovo najbolj pomemben nakup vzdržljive in kakovostne klimatske naprave. Začetni stroški nakupa so morda višji, vendar boste na dolgi rok privarčevali veliko denarja, saj bo stara klimatska naprava delovala vedno slabše in vam ne bo zagotavljala tolikšnega udobja, kot ga potrebujete.

V spletni trgovini eMundia si lahko ogledate različne tipe klimatskih naprav priznanih blagovnih znamk, kot so stenske klimatske naprave, multisplit klime, klimatske naprave brez zunanje enote in prenosne klime. V nadaljevanju pa predstavljamo nekaj usmeritev o tem, kako upravljati s klimo in kako jo vzdrževati.

Izbira klimatske naprave glede na površino prostora

Pri izbiri nove klimatske naprave je potrebno paziti na zmogljivost, ki kaže na to, kolikšno površino prostora zmore ohlajevati oziroma ogrevati določen model klime. Na primer, če boste kupili klimo, ki optimalno ohlajuje manjše prostore, vi pa jo boste namestili v večji prostor, tedaj bo sistem preobremenjen in se bo zato tudi hitreje obrabil, saj ne bo zmogel dosegati zahtev na termostatu. V obratnem primeru pa se bo klima nenehno vklapljala in izklapljala, kar bo vplivalo na obrabo in večje stroške električne energije.

Vzdrževanje tuljav na zunanji enoti

Tuljave klimatske naprave pomagajo uparjalnikom pri delovanju notranjega dela klime, kondenzatorji pa zunaj absorbirajo in sproščajo toploto. Ta proces potovanja toplote je ključnega pomena, vendar ga lahko ovirajo plasti prahu in umazanije. Če ne boste preverili tuljav na zunanji enoti, bo umazanija zmanjšala učinkovitost hlajenja in ogrevanja. Očistite tuljave pred poletjem in jih občasno preverite, še posebej po nevihtah.

Redno čiščenje zračnih filtrov

Zračni filter pomaga pri odstranjevanju prahu, alergenov in drugih delcev v zraku, ki krožijo skozi sistem. Filtri so zasnovani tako, da jih je mogoče enostavno očistiti in zamenjati. Po šestih mesecih je namreč filter že tako napolnjen z umazanijo, da se zrak težko prebije skozenj, pri čemer prašni delci ostajajo v zraku in zmanjša se pretok zraka skozi sistem. Da bi se temu izognili, redno čistite in menjajte zračne filtre.

Nepravilne nastavitve temperature

Če boste klimatsko napravo nastavili na zelo nizke temperature, misleč, da bo na ta način klima hitreje ohladila prostor ob vklopu, boste morda presenečeni, da bo naprava potrebovala ravno toliko časa za optimalno hlajenje, kot če bi temperaturo nastavili za nekaj stopinj Celzija višje. Klimatske naprave porabijo enako mero moči, če temperaturo znižajo za eno stopinjo ali pa če jo znižajo za 20 stopinj Celzija.

Posodabljanje nastavitev na termostatu

Programirani termostat je ena izmed pomembnih komponent sodobnih klimatskih naprav, saj vam omogoča nastavljanje temperatur za različne ure v dnevu. S tem prihranite na stroških in poskrbite za optimalno hlajenje in ogrevanje, ne da bi vam bilo potrebno ves čas bdeti nad klimo. Nadgradite termostate, ki imajo vgrajeno pametno tehnologijo in uživajte v različnih funkcijah, ki jih ponujajo. V trgovini eMundia lahko izbirate med različnimi vmesniki, ki vam omogočajo upravljanje notranje enote tudi preko mobilne aplikacije.

Za dodatno pomoč pri izbiri klimatske naprave si lahko ogledate prispevek o najučinkovitejših klimatskih napravah